Rondreizen Andalusië

De meest zuidelijke regio van Spanje.

Andalusië is de grootste autonome regio van Spanje. Het is een regio met een grote culturele rijkdom en een zeer zeer afwisselend landschap.

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Andalusië

Een eerste kennismaking met Andalusië

De grootste autonome regio van Spanje, Andalusië, ligt op het raakvlak van twee continenten en vormt een ontmoetingspunt tussen Europa en Afrika. Deze zonnige streek bestaat uit 8 provincies, elk genoemd naar de hoofdstad ervan en vijf van deze provincies liggen aan het water; de Middellandse zee of de Atlantische oceaan.

Afwisselende en uitgestrekte landschappen

Het landschap van Andalusië bestaat uit een aantal sterk verschillende gebieden. Van de hoogste toppen van heel Spanje; de Mulhacén (3.481 mtr.) naar de laaggelegen moerasgebieden bij Huelva, de uitgestrekte hoogvlakten en de ‘Desierto de Tabernas’, Europa’s enige woestijn. Grazalema, met haar groene berglandschap, is één van de natste gebieden van Spanje. Andalusië heeft langgerekte, goudgele stranden, glooiend heuvellandschap met olijf- en sinaasappelbomen en dorpen en steden van grote monumentale rijkdom.

De Koningssteden

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. De stad wordt omarmd door de waterrijke Guadalquivir (deze naam komt uit het Arabisch en betekend ‘Grote Rivier”). Deze rivier ontspringt in het imponerende Cazorla gebergte endeelt Andalusië van oost naar west in tweeën. Naast Sevilla is natuurlijk Córdoba, het voormalige centrum van de west-islamitische wereld, één van de belangrijke steden van deze regio. Natuurlijk is een bezoek aan Granada met het Moorse paleizen complex het Alhambra, een must tijdens een rondreis door Andalusië. Málaga is de laatste jaren steeds populairder en Ronda is al jaren een geliefde locatie. Andalusië was de geboortegrond van schilders als Velázquez en Picasso, dichters als Juan Ramón Jiménez en Federico García Lorca, musici als Andrés Segovia. Hun erfgoed wordt weerspiegeld in de vele culturele evenementen in deze regio. De grootste ervan is de Feria de Abril in Sevilla, het startschot voor een zomer lang ferias & fiestas. Het feest van San Lucas in Jaén, in oktober, is de afsluiting van dit seizoen.

Een rijke geschiedenis

De turbulente geschiedenis van Andalusië heeft overal haar sporen heeft achtergelaten. De Romeinse bezetting (vanaf de derde eeuw v.Chr.), heeft in ruil voor metalen, olie, wijn en graan een solide infrastructuur achtergelaten. Een paar eeuwen na de ondergang van het Romeinse rijk stak de Islam zijn kop op en brak er een nieuwe bloeitijd in Andalusië aan. Vanaf 711 zouden acht eeuwen Arabische beschaving Al-Andalus maken tot de meest welvarende, geavanceerde en verfijnde cultuur van de Westerse wereld. Het Kalifaat van Córdoba was het centrum van wetenschap en rijkdom en hiervan zijn nog steeds overblijfselen terug te vinden in elk van de acht Andalusische provincies. In 1492 trokken de Katholieke Koningen Granada binnen om er de laatste moorse monarch, Boabdil, te verstoten. Nog in datzelfde jaar vertrokken er uit de haven van Palos de la Frontera drie karvelen onder leiding van Cristophorus Columbus en begon de ontdekking van Amerika.Voor Sevilla zou de 16e eeuw het meest welvarende tijdperk inluiden. De havens van het toenmalige Hispalis, 150 jaar lang het economisch middelpunt van de wereld werden aangedaan door schepen afgeladen met zilver en goud. Deze rijkdom vond zijn weerslag in de indrukwekkende gebouwen, kerken en monumenten die heden ten dage nog te bezichtigen zijn.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: