Rondreizen Andalusië

De meest zuidelijke regio van Spanje.

Andalusië is de grootste autonome regio van Spanje. Het is een regio met een grote culturele rijkdom en een zeer zeer afwisselend landschap.

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Andalusië

Een eerste kennismaking met Andalusië

De grootste autonome regio van Spanje, Andalusië, ligt op het raakvlak van twee continenten en vormt een ontmoetingspunt tussen Europa en Afrika. Deze zonnige streek bestaat uit 8 provincies, elk genoemd naar de hoofdstad ervan en vijf van deze provincies liggen aan het water; de Middellandse zee of de Atlantische oceaan. Andalusië heeft een oppervlakte van 87.597 km² , twee keer zo groot als Nederland.

Andalusië, de standplaats van Ardanza sinds 2012!

Anne en Arco van Ardanza wonen al 11 jaar in Andalusië en brengen u naar alle hoogtepunten van deze diverse regio, zie het overzicht van al onze reizen hiernaast!

Een rijke geschiedenis

De turbulente geschiedenis van Andalusië heeft overal haar sporen achtergelaten. De Romeinse bezetting (vanaf de derde eeuw v.Chr.), heeft in ruil voor metalen, olie, wijn en graan een solide infrastructuur achtergelaten. Een paar eeuwen na de ondergang van het Romeinse rijk brak er een nieuwe bloeitijd in Andalusië aan onder moslim regering. Vanaf 711 zouden acht eeuwen Arabische beschaving Al-Andalus maken tot de meest welvarende, geavanceerde en verfijnde cultuur van de Westerse wereld. Het Kalifaat van Córdoba was het centrum van wetenschap en rijkdom en hiervan zijn nog steeds overblijfselen terug te vinden in elk van de acht Andalusische provincies. 

In 1492 trokken de Katholieke Koningen Granada binnen om er de laatste Moorse monarch, Boabdil, te verstoten. Nog in datzelfde jaar vertrokken er uit de haven van Palos de la Frontera drie karvelen onder leiding van Cristophorus Columbus en begon de ontdekking van Amerika. Voor Sevilla zou de 16e eeuw het meest welvarende tijdperk inluiden. De havens van het toenmalige Hispalis, 150 jaar lang het economisch middelpunt van de wereld werden aangedaan door schepen beladen met zilver en goud. Deze rijkdom vond zijn weerslag in de indrukwekkende gebouwen, kerken en monumenten die heden ten dage nog te bezichtigen zijn.

De Koningssteden: Sevilla, Córdoba en Granada

Sprankelend Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. De stad wordt omarmd door de waterrijke Guadalquivir (deze naam komt uit het Arabisch en betekend ‘Grote Rivier”). De Giralda-minaret, de vroegere islamitische gebedstoren, prijkt nu als de klokkentoren van de kathedraal van Sevilla, vanaf boven hebt u een spectaculair uitzicht over de stad! Córdoba, het voormalige centrum van de west-islamitische wereld. De Mezquita-Kathedraal, symboliseert de overgang tussen de Moorse en christelijke heerschappij in de regio symboliseert. Natuurlijk is een bezoek aan Granada een must tijdens een rondreis door Andalusië. Het Moorse paleizen complex het Alhambra, het vroegere koninklijk paleis en fort, geeft een inkijk in de geschiedenis en de pracht van Moors Spanje. Het verkennen van deze koningssteden in Andalusië, met hun erfenis van Moorse, christelijke en Spaanse culturen, is als het doorbladeren van een kleurrijk geschiedenisboek, een onvergetelijke reiservaring!

Maar ook: Málaga, Ronda, Cádiz, kunst, flamenco en feria’s!

Málaga, de vriendelijke havenstad aan de Middellandse zee, staat ook bekend als ‘Kunststad’, met haar vele musea. En Ronda, aan het indrukwekkende Tajo ravijn, is het hele jaar rond een geliefde bestemming. De oudste havenstad van Europa: Cádiz, mag natuurlijk niet ontbreken tijdens uw kennismaking met deze kleurrijke regio. Andalusië was de geboortegrond van schilders als Velázquez en Picasso, dichters als Juan Ramón Jiménez en Federico García Lorca, musici als Andrés Segovia. Hun erfgoed wordt weerspiegeld in de vele culturele evenementen in deze regio.

De grootste feest in Andalusië is de Feria de Abril in Sevilla, het startschot voor een zomer lang ferias & fiestas. Een andere bijzondere feria is die van Jerez de la Frontera, de Feria del Caballo! Het feest van San Lucas in Jaén, in oktober, is de afsluiting van dit seizoen.

De imponerende natuurparken van Andalusië

Andalusië heeft prachtige en zeer diverse natuurgebieden. Van de hoogste top van heel Spanje; de Mulhacén (3.481 mtr.) in de Sierra Nevada naar de laaggelegen moerasgebieden en duinlandschappen van het Doñana Natuurpark. Natuurpark Grazalema, met haar groene berglandschap, is één van de natste gebieden van Spanje. Andalusië heeft langgerekte, goudgele stranden, glooiend heuvellandschap met olijf- en sinaasappelbomen en imponerend berglandschap met grotten, watervallen en oerbossen.

In het zuiden van Cádiz, het natuurpark de Alcornocales, vindt u nog resten van de oorspronkelijke Europese jungle: de ‘Laurisilva’. Hier kunt u prachtige wandelingen maken, Anne van Ardanza schreef er een wandelboek (ebook)!  In het Parque Natural de la Sierra de las Nieves ten zuiden van Ronda sneeuwt het in de winter en in het Noordoosten vindt u een van de grootste en meeste wilde natuurparken van Europa: Parque Natural de Sierra de Cazorla, Segura y las Villas. Ardanza brengt u er tijdens haar Natuur rondreis Andalusië!

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: