Over de route

Natuur rondreis Andalusië

15 dagen Natuur rondreis naar de Sierra Nevada, Alpujarras, Sierra de Segura, Sierra Norte, Grazalame en Sieer de las Nieves. De Moorse steden op steenworp afstand

Vraag hier een offerte aan voor deze Fly drive Natuur & Cultuur Andalusië

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Meer over deze Natuur & Cultuur reis

Sierra Nevada en Alpujarras

De Sierra Nevada is het gebergte ten oosten van Granada. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van Europa. De Mulhacén (3482 m) is de hoogste berg van Spanje. Door de klimaatschommelingen en hoogteverschillen is er een enorme diversiteit aan vegetatie. Van dichtbebost groen in de dalen tot kleine alpenflora en lage struiken op de toppen. Er zijn meer dan 2100 plantensoorten te vinden. Het gebied is ook rijk aan fauna, vogels zoals de gier, koningsarend of alpenheggenmus. Op het land leven berggeiten (cabra montes), vossen, everzwijnen, wezels en dassen. De Sierra Nevada is in de winter een populair skigebied, je kunt er tot aan de Pico Veleta die 3396 m hoog is. In de zomer is dit een geliefd gebied om te wandelen of er met de moutainbike op uit te trekken.

De Alpujarras

Hoog op de zuidelijke en groene hellingen van de Sierra Nevada ligt de langgerekte vallei van de Alpujarras, met haar kleine witte dorpjes. Door haar beschutte ligging en het vele water die ook in de zomer als smeltwater van de eeuwig besneeuwde toppen naar beneden stroomt, is de vallei zeer vruchtbaar. De Moren brachten met hun irrigatietechnieken en terrassenbouw de berghellingen in bloei. Olijven, sinaasappels, amandelen, druiven, avocado’s, citroenen en vijgen worden hier geteeld op de vele kleine kavels. Er zijn in dit mooie gebied vele wandelroutes over eeuwen oude paden.

Granada

Granada werd in de 8e eeuw door de Moren bezet en beleefde zijn bloeiperiode onder de heerschappij van de Nasriden van 1238 tot 1492. Dit is de tijd van de bouw van het Alhambra en het Generalife. In 1492 kwam Granada in handen van de Katholieke koningen; Isabel en Ferdinand en werden de Moren verdreven. In de stad werden in de eeuwen erna renaissance paleizen en kerken gebouwd. In de Kathedraal bevinden zich de graven van Isabel en Ferdinand. De moorse wijk, het Albaicin is gebouwd op een helling tegenover het Alhambra, vanaf de ‘Mirador de San Nicolás’ heb je een spectaculair zicht op dit paleizen complex. Nog hoger ligt de zigeunerwijk El Sacromonte, waar men in grotten in de helling woonde.

Sierra de Segura

De volledige naam van dit gebied is Cazorla, Las Villas en Sierra de Segura. Gelegen in het noordoosten van Andalusië en uitgeroepen tot Unesco biosfeer reservaat is het grootste beschermde natuurpark in Spanje en op één na grootste van Europa. Hier zijn spectaculaire landschappen, kalksteengebergte tot 2100 meter hoog, uitgestrekte bossen, kliffen, diepe ravijnen, watervallen en een unieke flora en fauna. Hier ontspringen de rivieren de Segura en de machtige Guadalquivir, die door Cordoba en Sevilla loopt en in het Doñana natuurpark in de zee uitmond. Al in het Neoliticum is dit gebied bewoond, er zijn restanten van grottekeningen gevonden bij Quesada en Segura de la Sierra. Na de Romeinen hebben ook de Moren hier hun sporen achtergelaten in de vorm van kastelen en forten. In de geïsoleerde uithoeken van de Sierra de Segura liggen vele authentieke  – soms verlaten – dorpjes met traditionele architectuur. Een van de historisch belangrijke vestigingen is Segura de la Sierra. Gelegen tegen een steile berghelling met een moors kasteel tronend op de top. Vanuit hier hebt u prachtige vergezichten op de vallei en de hoge bergen rondom, waaronder “El Yelmo” met haar indrukwekkende top van 1807 meter. In het dorpje Segura dela Sierra, waar je een gastvrij verblijf wacht, zijn diverse voorzieningen. In het park zijn veel wandelroutes uitgezet.

Úbeda en Baeza

Aan de rand van dit natuurpark liggen te midden van glooiende olijfgaarden, de tweelingsteden Úbeda en Baeza, uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco. Deze kleine steden kenmerken zich door hun renaissance bouwstijl. Rondom de vele pleinen met fonteinen liggen de statige, monumentale kerken, paleizen en herenhuizen. In deze steden heeft zich na de herovering op de Moren in (Baeza in 1227 en Úbeda in 1234) veel adel gevestigd, en zij brachten geld, kennis en aanzien. Baeza had van 1542 tot 1824 een universiteit. In het pand is nu een middelbare school. Het Plaza Várquez de Molina in Úbeda stamt uit de hoogtijdagen van de renaissance en is een van de mooiste pleinen van Spanje. Het is heerlijk slenteren door de oude centra met hun rijke cultuur, kloosters, musea en kerken.

Sierra Norte

Kenmerkend voor de Sierra Norte, gelegen in het noorden van Andalusië, is  de glooiende kurk- en steeneik dehesa, een open bos- en weide landschap. Tussen de bomen grazen koeien en geiten en scharrelen de zwarte Iberische varkentjes rond, deze eten de eikels wat resulteert in de specialiteit van deze streek, de ‘Jamón serrano de bellota’. In en rondom de  traditionele dorpjes kunt u kerkjes, kapelletjes en kloosters te bewonderen met Romaanse, Gotische en Moorse invloeden. In het natuurgebied zijn vele wandelroutes uitgezet en sportieve activiteiten te beoefenen. Er is een ‘Via Verde’ over een afstand van 18 kilometer in de omgeving. Over dit oude treinspoor is nu een geasfalteerde pad waar je een mooie wandel – of fietstocht kunt maken. De oude, verlaten ijzermijnen van de Sierra Norte met hun rode rotsen en grillige landschap zijn een bezoek meer dan waard. Sevilla ligt op 80 kilometer afstand en Cordoba op 130 km. Vanuit hier gaat er dagelijks een ‘boemel’ treintje naar Sevilla.

Córdoba

In de 10e eeuw was Córdoba de hoofdstad van de west-islamitische wereld. Qua macht en rijkdom kon de stad zich meten met het verre Bagdad. De moskee (Mezquita) stamt uit 785 en is, samen met het Alhambra het belangwekkende moorse erfgoed van Spanje. Bijna duizend zuilen ondersteunen het dak van deze voormalige Arabische gebedsplaats. Ten noorden en noordwesten van de Mezquita ligt de Judería, de oude jodenwijk, typisch Andalusisch met witte huizen, smalle straatjes en kleine pleintjes. Een beroemd en pittoresk pleintje is het Plaza del Potro. Cervantes verbleef hier in een herberg die nog altijd bestaat. Later schreef hij erover in Don Quijote.

Sevilla

Sevilla is alom bekend om haar historische, culturele en monumentale rijkdom. Midden in het centrum vindt u het symbool van deze stad, de Moorse minaret de Giralda, Van bovenaf heb je prachtig uitzicht over de Kathedraal en de stad. In de Kathedraal vindt u het graf van Columbus en de patio de los Naranjos, in het voorjaar zich badend in de geur van sinaasappelbloesem. De Kathedraal is gelegen aan de rand van de middeleeuwse wijk Santa Cruz met haar vele restaurants, tapas-bars en terrasjes. Sevilla heeft een aantal interessante musea, waaronder dat van de Schone kunsten en het archeologisch museum. Onlangs is het Museo del Baile Flamenco geopend, waar je een kleurrijk en compleet beeld krijgt van de diverse Flamenco dansen.

Sierra de Grazalema

Het altijd groene “Sierra de Grazalema” met haar grijswitte kalkrotsen is een prachtig wandelgebied met een grote verscheidenheid aan landschappen. Uitgestrekte valleien, het azuurblauwe meer van Zahara, de tot laat in het voorjaar besneeuwde bergtoppen, de glooiende heuvels bedekt met olijfbomen, eikenbomen en de zeldzame zilversparren. Omdat het gebied qua geografie zo afwisselend is, is de flora en fauna dat ook. Er zijn hier vele wandelroutes uitgestippeld. Bergdorpjes zoals Ubrique, Grazalema, Zahara de la Sierra, Benahoma en El Bosque maken deel uit van dit prachtige natuurgebied.

Sierra de las Nieves

Het natuurreservaat Sierra de las Nieves is gelegen in de heuvels achter de kust en ten zuiden van Ronda. Het hart van het park wordt gevormd door de Mont Torrecilla (1909 m). Het park heeft een totale oppervlakte van ruim 18.000 hectare. Het park is bergachtig maar kent desondanks een rijke flora en fauna. Er zijn een aanzienlijk aantal grote grotten in het park. De bekendste grot is de Hoyos del Pilar. Het reservaat is beroemd door haar vele gaten in de oppervlakte. In het gebied valt relatief veel regen daardoor is een levendige vegetatie.

Serranía de Ronda

De Serranía de Ronda is een bergachtig gebied ten noord-oosten van Ronda. Haar geschiedenis gaat terug naar de pre-historie. Sporen ervan zijn nog te vinden in prehistorische grot-tekeningen, dolmen en grafkamers. In de verwoeste Romeinse stad Acinipo, oorspronkelijk gesticht door de Feniciërs, kunt u nog een amfitheater en archeologische opgravingen bezoeken.

Ronda

Ronda ligt te midden van deze bergachtige natuurgebieden. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano, de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo. De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna. Vooral in die periode kreeg het historische centrum vorm en werden de baños Árabes (“Arabische badhuizen”) gebouwd. In 1616 werd de Puente Viejo over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda. Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stierenvechtenarena van Spanje.

Kijk voor meer informatie over verlengingen van uw rondreis op de volgende pagina: Verlenging

Vraag hieronder een offerte aan voor deze Natuur & Cultuur reis door Andalusië

U ontvangt van Ardanza binnen 2 – 4 werkdagen een vrijblijvende offerte gebaseerd op uw wensen en de beschikbaarheid ter plekke.

 
Vraag hier een offerte aan voor deze Fly drive Natuur & Cultuur Andalusië
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: