Rondreizen Catalonië

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Catalonië, een eerste kennismaking

De autonome regio Catalonië ligt in het noord-oosten van Spanje, aan de Franse grens. De regio is verdeeld in vier provincies met dezelfde naam als hun hoofdsteden: Barcelona, Girona, Lleida en Taragona. Het Catalaans, de officiële taal van Catalonië, is een Romaanse taal die door zo’n acht miljoen mensen wordt gesproken. Alle borden en officiële documenten zijn zowel in het Spaans als in het Catalaans gesteld.

Rijke cultuur

Catalonië is bij uitstek een regio voor natuur- én cultuurliefhebbers. Cultuur en natuur gaan hier bijna naadloos in elkaar over. In heel Catalonië staan zo’n 2.000 middeleeuwse bouwwerken, een uitzonderlijke verzameling van veelal 11de-13de eeuwse kerken. Overal in het prachtige berglandschap vindt u deze schitterende Romaanse kerkjes en kloosters, die op zo mogelijk nog mooiere plekken gebouwd zijn. De Vall de Boi is een van de kleine valleien met een grote concentratie aan kerkdorpjes.

Kloosters & monumenten, Gaudí, Miró en Dalí

Maar ook de Romeinse opgraving van Empúries en het klooster van Montserrat, Santes Creus en Poblet zijn met het omringende landschap versmolten. In de architectuur van het Parc Guëll van Gaudí in Barcelona gaan cultuur en natuur eveneens wonderwel samen. De werken van Dalí zijn te bewonderen in zijn museum in Figueres, zijn woonhuis in Port Lligat, naast Cadaqués en in het kasteel-woonhuis van zijn vrouw Gala, in Púbol. Ook Miró is een befaamd Catalaans kunstenaar. In de historische steden en dorpen vindt u architectonische bouwwerken. Tarragona is werelderfgoedstad met haar Romeinse amfitheater.

Zee en Bergen

Catalonië is een regio van Spanje met een verbazingwekkend gevarieerd landschap op een relatief beperkt oppervlakte: De mooiste skipistes van Spanje  in de Pyreneeën, een duizelingwekkend uitzicht over het blauwe water van de Middellandse Zee met in de verte de Balearen, de uitgestrekte stranden en de beschutte baaitjes van de Costa Brava, de besneeuwde toppen van de Vall d’Aran en de uitgestrekte glooiende wijngaarden. In het zuiden vindt u de wetlands van de Ebro-delta, met haar bijzondere fauna. Catalonië heeft vele beschermde natuurgebieden en één Nationaal Park: ‘Parque Nacional de Aiguës Tortes y Estany de Sant Maurici’, een spectaculair landschap wat bestaat uit 10.230 hectare bergen, steile rotsen, woelige waterpartijen, meren en hellingen dicht begroeit met sparren. De bergen en haar uitlopers zijn een paradijs voor wandelaars en rustzoekers, maar ook voor hen die meer uitdagende activiteiten willen beoefenen zoals bergklimmen, wildwaterkanoeên en parapenten.

Wijn&Gastronomie

Catalonië kent als sinds de Middeleeuwen een rijke en verfijnde gastronomie. Het is een combinatie van ‘Mar i Muntanya’ (zee en bergen), gecombineerde vleessoorten, worsten en wild van het binnenland met de zeevruchten van de kuststreek. De traditionele keuken van Catalonië is puur en eerlijk. Typische gerechten van deze streek zijn “Pa amb tomaquet” (brood met tomaat), verschillende worsten en bijvoorbeeld in de wintermaanden de “Calçots” – lenteuiten die boven een vuur van oude wijnstokken geroosterd worden en met een speciale saus (Romescu) gegeten wordt zoals in Nederland de haring… Elke streek en elk lokaal feest heeft zijn eigen gerechten. Catalonië heeft een eeuwenoude wijncultuur, de Romeinen hebben hier de kunst van de wijnbouw gebracht. Er worden uitstekende wijnen geproduceerd waarvan vele voor de export. Bekende D.O. wijngebieden zijn de Empordá, de Penedes, Conca de Barberá, Terra Alta, Montsant en de D.O.Q. Priorat.  Ook is dit het land van de Cava – het Spaanse antwoord op de Franse champagne.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: