Rondreizen Asturië

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Asturië

Een eerste kennismaking

Het prinsdom van Asturias is een van de meest ongerepte en pittoreske regio’s van Spanje. Het is een regio met grote natuurlijke rijkdommen die van oost naar west loopt en in het noorden begrensd wordt door de golf van Biscaye en in het zuiden door de Cantabrische bergketens. Het landschap wordt gedomineerd door bergketens met toppen die vaak boven de 2000 meter uitkomen en waar de sneeuw tot in juli blijft liggen. De vele rivieren hebben er diepe valleien in het landschap uitgesneden. Naast bergen vindt u hier een lieflijk glooiend landschap en een grillige kustlijn.

Geschiedenis

Naast de natuurlijke rijkdommen heeft Asturias ook vele culturele schatten. De moeilijk begaanbare passen in de strenge winters en het ruige berglandschap maakten van dit land eeuwen lang een geïsoleerd gebied, waardoor haar wortels en tradities bewaard zijn gebleven.

Het was vanuit Asturias dat de ‘Reconquista’, de herovering van Spanje begon toen Pelayo bij Covadonga in 718 het Moorse leger versloeg. Hier werd het eerste Christelijke koninkrijk van het Iberische schiereiland gesticht. De historische betekenis van dit kortstondige koninkrijk is nu nog te herkennen in haar artistieke erfenis: de Pre-Romaanse kunst, te bewonderen in Santa Maria del Naranco, San Salvador de Valdedios en San Julian de los Prados, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Tijdens de regering van Alfonso II begon men de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela vanuit Asturias te maken, gesponsord door de koning zelf. Vele routes kunnen nu vanuit hier naar Santiago gevolgd worden, de kustroute bijvoorbeeld is een ongerept en avontuurlijk pad dat via dorpjes door prachtige velden, valleien, langs rivieren en baaitjes loopt.

De economische groei die de industrie in de 19e eeuw bracht heeft niet massale emigratie naar Amerika verhinderd. Sommige van de gelukzoekers die de oceaan overstaken zijn daar succesvol geworden en rijk teruggekeerd, de índianos; ze bouwden enorme, excentrieke landgoederen die nog steeds te bewonderen zijn met hun prachtige tuinen met magnolia’s en palmbomen.

De Oostkust

Deze regio wordt gekarakteriseerd door haar ligging nabij de Picos de Europa. Het land strekt zich in een smalle strook uit tussen de voet van de bergen en de zee. In dit landschap liggen kleine dorpjes verspreid met traditionele architectuur en levensstijl. De kustplaatsen LLanes en Ribadesella hebben een levendig, historisch centrum en in de omgeving liggen mooie baaitjes en zandstranden.

Picos de Europa

Deze bergketen, tegenwoordig het grootste Europese Nationale Park en Biosfeer reservaat is gelegen in drie regio’s: Asturias, Cantabria en León en is het tehuis van de laatste Iberische bruine beer, naast unieke flora en fauna. Er zijn drie poorten naar de Pico’s vanuit het noorden; Fuente De met haar kabellift die naar een hoogte van 1837 meter gaat, Poncebos (Arenas de Cabrales), waar vanuit de mooiste pieken bedwongen kunnen worden (zoals de Pico Uriello). Als laatste: Cangas de Onís, waar vanuit Covadonga en de Ercina en Enol meren bezocht kunnen worden.

Lastres en Sueve bergen

Deze streek wordt gedomineerd door de steile kust en de imponerende Sueve bergen. Langs de kust liggen kleine dorpjes en bekende strandjes. Het vissersdorp Lastres met haar huisjes op steile klippen en vindt u de interessante vismarkt van Lonja. Ook is hier en bezoek aan het pittoreske dorpje Tazones de moeite waard, met haar witte huisjes en vrolijk gekleurde kozijnen. Bij de belangrijkste stad, Villaviciosa ligt een prachtige riviermond, uitgeroepen tot natuurreservaat, een paradijs voor vogels. Het achterland is het gebied van de appelboomgaarden, wat ons herinnert aan het feit dat dit land al een oude cidertraditie heeft. In de Sueve bergen zijn vele wandelpaden en vindt u oorspronkelijke bossen; berken, eiken, ahorn, esdoorn. Er zijn herten en het wilde paarden; de Asturcon.

De steden

Oviedo is de hoofdstad van de regio, een prettige, schone stad. Prima te voet te verkennen. Met prachtig gerestaureerde oude gebouwen en historische wijken. Met een gotische kathedraal en in en rondom de stad vele voorbeelden van schitterende Pre-Romaanse architectuur uit de 9e eeuw: kerkjes van Cámara Santa, San Julián de los Prados, Santa Maria del Naranco, San Miguel de Lillo, Santa Cristina de Lena. Samen tot werelderfgoed door Unesco verklaard.

Gijón heeft een van de grootste havens van de Cantabrische kust. Het is een grote stad maar heeft wel haar mooie oude vissershaven Cimadevilla met honderden bootjes aan de ene en prachtige zandstranden aan de andere kant. Hier kunt u ontspannen slenteren door de oude straatjes en langs pleintjes, en op terrasjes bij sidreria’s die tijd voorbij laten gaan.

Avilés is de derde stad van Asturias, Het is groot geworden door haar metaalindustrie die in de 50-er jaren van de vorige eeuw arbeiders uit heel Spanje aantrok. Het oude centrum is benoemd tot historisch, artistiek monument. Er is indrukwekkende kerkelijke en burgerlijke architectuur die te vinden zijn in het voetgangersgebied van Galiana en Rivero.

De Westkust

De westkust is een aaneenschakeling van zandstrandjes en spectaculaire kliffen met een aantal kleine havenstadjes. In het binnenland glooiende heuvels en groene weiden afgewisseld met eucaliptus en pijnbomen. Een prachtig landschap.

Cudillero is een pittoresk kustplaatsje aan een baai waar de huizen tegen de heuvel aan geplakt lijken. Er zijn gezellige pleintjes en terrasjes.

De stranden van Aguilar en Concha de Artedo en de uitzichten vanaf de steile kliffen rondom Kaap Vidio en het Silencio strand zijn een paar van de meest indrukwekkende aspecten van deze kust.

Luarca is een dorpje dat op vraagt om een ongehaast bezoek. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Haar haventje met gekleurde bootjes en de begraafplaats op een schiereiland zijn waard om te bezoeken.

Verder zijn er nog de kleine dorpjes Tapia de Casariego, Puerto de Vega en Viavelez die herinneren aan vroegere tijden.

Oscos regio

Deze afgelegen regio met kleine dorpjes heeft een uitbundige natuur en wordt bewoond door een vriendelijk volk. Het gebied onderscheidt zich door schitterende rurale architectuur, met huizen gebouwd op stenen, met leistenen daken en graanschuren met rieten daken die alleen hier gevonden worden.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: