Over de omgeving

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Over de Priorat wijnregio

Meer over de Priorat en Montsant wijnen

D.O.Q. Priorat

Het bergachtige landschap van de Priorat heeft tot gevolg dat de druiven in smalle rijen op steile terrassen aangeplant zijn. Een mooi gezicht, maar een verschrikkelijk intensieve klus om ze te oogsten. Alles handmatig, wat geen machine kan zo hoog komen. Het land is veeleisend maar ook ideaal om de lokale druivenrassen als Garnacha en Cariñena te verbouwen, maar ook recentere zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. De beste Priorat wijnen zijn geconcentreerd en vol karakter. De lage opbrengst van de wijnterrassen en de handmatige oogst maken de Priorat wijnen tot de duurste van Spanje. Ze behoren volgens velen ook tot de beste wijnen van Spanje. Naast die van de Rioja zijn dit deze enige andere DOQ wijnen van Spanje.

D.O. Montsant

De Montsant wijgaarden liggen als een soort hoefijzer rond Priorat en kreeg in 2001 een eigen regionale D.O.-kwalificatie. De wijnen hebben duidelijk een eigen identiteit zijn over het algemeen wat lichter en minder prijzig. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, die vaak worden geadviseerd door lokaal opgeleide jonge oenologen.

Wijntraditie die terug gaat tot de Romeinen

De volle rode wijnen van de Priorat hebben de afgelopen 10 jaar internationale faam verworven maar de Priorat heeft een wijntraditie die al teruggaat tot de Romeinse tijd en kwam in de middeleeuwen tot bloei, toen de Kartuizer monniken van ‘La Cartoixa D’Escaladei’, het eerste Kartuizer klooster van het Iberisch Schiereiland hier wijngaarden aanlegden. In de 19e eeuw zijn de wijngaarden verwoest door de phylloxera vastatrix (druifluis) en zijn veel mensen vertrokken uit dit geisoleerde gebied. Pas de laatste 30 jaar is dit gebied opnieuw tot ontwikkeling gekomen en, dankzij pioniers als Rene Barbier, Alvaro Palacios en Carles Pastrana heeft het de huidige faam verworven. 

Unesco Werelderfgoed

Het landschap van de Priorat staat op de nominatie als Werelderfgoed van Unesco. Het landschap, wat in duizenden jaren gevormd is door een samenspel van natuur en de mens, is uitzonderlijk authentiek gebleven.

De mijnen van Belmunt de Priorat

In Belmunt, 5 kilometer ten westen van Falset vindt u de loodmijnen van Belmunt, een merkwaardig en zeer uitgebreid horizontaal gangenstelsel waar in vroegere tijden lood gewonnen werd. In het dorpje zijn nog de oude huisjes van de mijnwerkers en in de mijnen worden rondleidingen gegeven. Deze mijnen staan ook op  de nominatie als werelderfgoed. In de omgeving zijn diverse wandelroutes en een bezoek aan de mijnen is prima te combineren met een wijnproeverij in een van de plaatselijke bodega’s.

De bergen rondom, paradijs voor wandelaars! 

De wijngaarden van de Priorat worden aan drie kanten omsloten door bergketens: In het westen door het imponerende Montsant bergmassief, in het oosten door het uitgestrekte Sierra de Llaberia en in het zuiden, iets verder weg, het natuurpark Els Ports.  De flora en fauna van dit beschutte berggebied zo dichtbij de kust van de Middellandse  zee  is bijzonder, u vindt er soorten die uniek zijn voor Spanje. In de hele omgeving zijn diverse wandelroutes uitgestippeld, van routes door licht glooiend gebied tot routes voor de meer geoefende wandelaars.

Gastronomie van de Priorat

De gastronomie van de Priorat is de ideale metgezel van de robuuste wijnen. Kruidige worsten; salsicha, butifarra en longanissa, stoofpotten en geroosterde groenten met de Catalaanse ‘romesco’ saus zijn enkele van de eerlijke en zeer betaalbare lokale gerechten Uiteraard worden ze vergezeld van de uitstekende olijfolie van de regio: de D.O.P Siurana, gemaakt van de kleine groene ‘arbequina’ olijf van dit gebied. In het voorjaar worden hier de typische geroosterde lente-uien (calçots) bereid. De Calçotada is een gastronomisch feest wat uniek is in Catalonië.

Terug naar de Wijnreis

 

Vraag een vrijblijvend voorstel aan!

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: