Bezienswaardigheden

Reissom 15 dagen vanaf € 1.745 p/p*

Natuur & Cultuur rondreis 15 dagen Alentejo, Portugal,  incl. retourvluchten, 14 overnachtingen, huurauto cat. BB: Peugeot 207 of gelijkwaardig, incl. ongelimiteerd aantal km, WA/BA verzekering, verzekerd voor eigen risico, 2e bestuurder gratis. Uitgebreide route- en excursie informatie, boekingskosten.

* Tarieven gebaseerd op 2 personen in tweepersoonskamer of appartement. Onder voorbehoud van beschikbaarheid. De reissom wordt mede bepaald door uw accommodatiekeuze.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?

Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Bezienswaardigheden tijdens de Natuur & Cultuur rondreis Alentejo

Hieronder vindt u een aantal hoogtepunten tijdens de rondreis Alentejo in Portugal. Bij uw reisbescheiden ontvangt u uiteraard een uitgebreid draaiboek met daarin veel meer informatie en tips voor allerlei activiteiten zoals birdwatchen, op stap met een gids langs de dolmen en stenencirkels, wandelen, fietsen, wijnproeverijen, surfen, kajakken. Uiteraard helpt Ardanza u graag met het organiseren van deze activiteiten.  

1. Évora

Een bezoek aan Évora, de hoofdstad van Alto Alentjeo, is uiteraard een must en een van de hoogtepunten tijdens deze 15 daagse fly drive naar de Alentejo. Het is een prachtige stad met monumentale architectuur en een mooi intact gebleven middeleeuws centrum. U vindt er fraaie pleinen en een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw.  In de oude stad vindt u bochtige straatjes met witte huizen en arcade-galerijen. De Akropolis is het oudste gedeelte van de stad. Een van de mooie pleinen is het Praça do Giraldo, het plein is door arcaden omgeven. Op het Kathedraal plein vindt u de Vroeg-gotische kathedraal 12de–13de eeuw met vele kunstwerken. Neem de trap omhoog naar het dak voor een geweldig uitzicht over de stad! Een ander beroemd monument is de Diana Tempel uit de 2de eeuw n.C., met kapitelen en zuilen. Het is de best bewaarde Romeinse tempel van Portugal. Op een drie meter hoog gemetseld podium staan nog veertien slanke Corintische zuilen. De schachten zijn van graniet, bases en kapitelen zijn van marmer. Évora was in de “gouden tijd” een stad die kunstenaars uit Vlaanderen, Italië en Spanje aantrok, die ook tot haar glans wilden bijdragen. Er zijn zoveel sporen van die roemrijke tijd, dat de UNESCO de stad als werelderfgoed van de mensheid heeft erkend. De vele paleizen uit de middeleeuwen en de renaissance getuigen van het rijke verleden. Évora kent een uitbundig studentenleven, vele gezellige barretjes en restaurant en een rijk cultureel aanbod. De São Francisco-kerk in Évora is een kerk van een voormalig klooster waarvan de bouw in 1475 begon en 75 jaar duurde. De wanden zijn versierd met Nederlandse tegels, in deze tijd had Portugal nog niet een eigen tegel-industrie. Bijzonder is de Capela dos Ossos, ofwel een ossuarium of knekelhuis.

Luguber:  Kapel van de botten
Deze kapel gedecoreerd met ongeveer 5000 schedels en beenderen van voormalige monniken werd in 1816 gebouwd. Men zegt dat dit mede was om gebrek aan ruimte voor begraafplaatsen op te lossen. Alleen het altaar, de vloer en het plafond zijn niet van botten gemaakt. Bij de entree staat een spreuk: “Nos ossos que aqui estamos pelos vosso esperamos” (Onze botten die hier zijn wachten op die van u).

2. Elvas – Unesco Werelderfgoed

Het vestingstadje Elvas en haar verdedigingswerken zijn in 2012 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Binnen haar muren bevat de stad kazernes en andere militaire gebouwen, evenals kerken en kloosters. Terwijl Elvas overblijfselen bevat die dateren uit de 10e eeuw na Christus, begon men met met de fortificatie ervan toen Portugal onafhankelijkheid herwon in 1640. De vestingwerken zijn ontworpen door de Nederlandse jezuïet Padre João Piscásio Cosmander en vormen de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse school van vestingwerken. In Elvas vindt u ook het Amoreira Aquaduct, gebouwd om lange belegeringen te doorstaan. Het witte stadje op 12 km van de Spaanse grens heeft een mooi oud centrum.

3. Vila Viçosa

Vila Viçosa wordt ook wel het marmeren museumstadje genoemd met zijn grote huizen van wit marmer en zijn imposante paleis uit de 16de eeuw. Het paleis Paço Ducal was het favoriete verblijf van de hertogen van Bragança. De geometrische tuinen zijn indrukwekkend. Bijzonder is ook de Porta do Nó, de toegangspoort van het paleis die bestaat uit marmer en schist met ‘knopen’, het symbool van de Braganças. De 14de-eeuwse kerk Nossa Senhora da Conceição bezit een gotisch Mariabeeld dat waarschijnlijk uit Engeland komt. In het voormalige klooster Convento das Chagas bevinden zich grafmonumenten van de hertoginnen.

4. Estremoz

Ten noordoosten van Evora rijst de stad Estremoz op tussen de eikenbossen en wijngaarden. Al van verre ziet u tijdens deze rondreis de stad liggen op een heuvel. Het hoogste punt wordt gedomineerd door de burcht die belangrijk was tijdens de oorlogen met Spanje. De gebouwen in de middeleeuwse stad zijn wit en rijkelijk voorzien van marmer. Dit gebied is dan ook een belangrijke plaats voor de marmerwinning. U treft hier bijzonder veel mooie gebouwen en woonhuizen aan.

5. Monsaraz

Monsaraz is een van de oudste Portugese nederzettingen van Zuid-Portugal, bewoond sinds de prehistorie. Haar natuurlijke positie op de hoogste heuvel in het gebied en de nabijheid van de diepe Vale do Guadiana, maakte het een plaats van strategisch belang. In 1167 werd deze plaats, waar ook een kasteel lag, veroverd door de Portugezen onder leiding van generaal Geraldo Geraldes. Hij gaf het aan de Orde van de Tempeliers. In 1232 werd het definitief veroverd door Sancho II van Portugal, met de hulp van de Tempeliers. Monsaraz is een van de best bewaarde historische plaatsen in de Alentejo. Het middeleeuwse stadje heeft ongeveer 1000 inwoners en is mooi gerestaureerd. Er is een stadsmuur en er zijn vele historische gebouwen. Monsaraz ligt vlakbij de Spaanse grens. Badajoz in Spanje ligt op circa 100 kilometer, het historische Évora op 50 km.

6. Wijnroutes

Monsaraz maakt deel uit dan de zogenoemde wijnroute “Rota Historico” (Historische Route) waarin ook Évora, Redondo, Vila Vocosa, Borba, Estremoz en Reguengos zijn opgenomen. Haar wijnen zijn karakteristiek omdat de productie voornamelijk op bodems van graniet en ook van leisteen en rañas plaats vindt. Onder de variëteiten rode wijndruiven voeren de Periquita, Trincadera, Argonez en Moreto de boventoon. De voornaamste witte wijndruiven zijn Roupeiro, Rabo de Ovelha, Mateúdo en Perrum. Bij uw reisbescheiden voor deze rondreis Alentejo ontvangt u van Ardanza meer informatie over de diverse wijnroutes die u kunt maken.

 – Alvast een voorproefje van deze heerlijke regio krijgt u in dit filmpje 

7. Alvito

Het piepkleine dorpje Alvito, gelegen op 38 kilometer ten noordwesten van Beja en 37 kilometer ten zuidwesten van Évora, was de thuisbasis van de Portugese Baronnen. De eerste baron, Dom João Fernandes da Silveira , besloot van Alvito een artistieke pleisterplaats maken. (Het Festa do Barão – Baronnen Feest – wordt ieder jaar eind juni gehouden). U kunt een bezoek brengen aan het 15e – eeuwse kasteel, nu een luxe Pousada en verschillende belangrijke kerken. De 16e eeuwse Ermida de Sao Sebastião heeft enkele buitengewone levendige en kleurrijke fresco’s. In het hele dorp kunt u prachtige manuelijnse details zien – haal een brochure bij het VVV- kantoor en ga op ontdekkingstocht naar de manuelijnse deuren! De “Rota do Fresco” organiseert leuke en informatieve culturele en erfgoed tours , waaronder – zoals de naam al doet vermoeden – excursies naar bijzondere historische fresco’s van de regio. In de omgeving kunt u prachtige wandelroutes lopen.

8. Costa Vicentina: Porto Covo, Vilanova de Milfontes, Odemira

In het Noorden van de Costa Vicentina ligt, op lage kliffen en over de zee uitkijkend, het vissersdorp Porto Covo, het oude centrum heeft een mooi dorpsplein en langs de keistenen straatjes staan de kleine witgekalkte huisjes. Vlak voor de kust ligt een piepklein eilandje: Ilha de Pessegueiro, in de zomer met een bootshuttle te bereiken.
Het badplaatsje Vilanova de Milfontes een half uurtje ten zuiden, aan een mooi baaitje gelegen, het badplaatsje heeft een kasteel en met een veerboot kunnen wandelaars van de Rota Vicentina hier de baai oversteken zodat een aantal wat minder interessante wandelkilometers kunnen worden overgeslagen. Milfontes is een dorpje met alle nodige voorzieningen, een weekmarkt en een aantal restaurants. Iets van de kust af ligt het prettige Odemira, aan de rivier de Mira. Ook Odeceixe met haar kleine baaitjes is een plaatje!

9. Natuurpark Valle do Guadiana

Dit natuurpark is in 1995 opgericht in het gebied waar de grootste rivier van het zuiden van Portugal loopt: de Guadiana. De rivier ontspringt in het oosten van Castilla la Mancha in Spanje en vormt een deel van de grens tussen Spanje en Portugal. De Arabische naam was Wadi Ana, Rivier Ana. Het landschap en de vegetatie is erg divers waardoor een bijzonder ecosysteem ontstaat. Het gebied is rijk aan vele bijzondere vogelsoorten zoals de zwarte ooievaar en verschillende soorten adelaars. Een paradijs voor de vogelliefhebber! Hier kunnen Jeepexcursies worden gemaakt, en gewandeld worden over de voormalige spoorlijn naar de oude, verlaten zilvermijnen São Domingos waar  een spookachtig maanlandschap wacht, al meermalen het decor voor films en commercials. Tot de jaren 60 waren deze mijnen nog in gebruik.

Terug naar de rondreis 15 daagse fly drive Alentejo.

Een vrijblijvend voorstel aanvragen voor deze Fly Drive Alentejo, Portugal 15 dagen, Cultuur en Natuur kan via onderstaande button:

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: