Bezienswaardigheden

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Top 10 bezienswaardigheden en hoogtepunten Algarve

1. Tavira

Tavira, gelegen op ca. 50 km ten oosten van Faro, is een pareltje met prachtige authentieke pandjes, azulejos en smalle straatjes. De Spaanse grens ligt op zo’n 30 km naar het oosten. Tavira ligt niet pal aan de kust maar wordt gescheiden door een natuurgebied en een aantal zoutpannen van de zee. Het strand ligt dan ook op ca. 2 km van het stadje. Door Tavira loopt een riviertje waarop pleziervaart plaats vindt en waaraan diverse terrasjes liggen. Het tegenwoordige centrum met zijn terrasjes en de rivier is op loopafstand. Het is heerlijk slenteren door het centrum van de stad, langs de rivier en de kleine pleintjes, zoals het schaduwrijke Largo d’Anna. Prachtig tegelwerk ziet u aan de Rua Almirante Cândido dos Reis, vissersbootje die de dagvangst binnenhalen bij de laat-middeleeuwse Ponte Romana. Het kasteel van Tavira is in de 13 eeuw herbouwd, nadat de stad heroverd was op de Moren. Vlakbij het kasteel bevind zich het 16e eeuwse Palácio da Galeria, (nu een kunstgalerij), aan de barokke ramen en de 16 daken is Tavira’s rijke verleden af te lezen, eens de grootste havenstad van de Algarve, tot aan de aardbeving in 1755, waardoor de rivier dichtslibde – al blijft visserij en zoutwinning een belangrijke bron van inkomsten. Er zijn een aantal fraaie kerken in Tavira, de meest indrukwekkende kerk is de Renaissance kerk de Misericórdia met haar bewerkte portie en prachtig blauw/witte azulejos die de werken van barmhartigheid uitbeelden.

2. De stranden van Tavira

Ilha de Tavira Deze stranden zijn onderdeel van het Parque Natural da Ria Formosa, een grote lagune voor de kust van Faro met moerassen, zoutpannen en ongerepte eilandjes, een van de bekendste (en in het hoogseizoen drukbezocht) is Ilha de Tavira, met haar prachtige, uitgestrekte gele zandstranden en duinpannen. Parque Natural da Ria Formosa is 60 km lang en met een oppervlakte van 18.000 hectare een van de natuurlijke highlights van de Algarve. Hier is ook bijvoorbeeld het Praia do Barrill een bezoek waard. In de barakken waar vroeger de tonijn vissers en hun gezinnen een seizoen lang bivakkeerden vindt u een beeldentuin van enorme ankers.

3. Parque Natural da Ria Formosa

In het Oosten van de Algarve ligt Parque Natural da Ria Formosa, Het omvat 60 strekkende kilometers van de oostelijke Algarve kust, tussen de plaatsen Ancão en Manta Rota en is één van de belangrijkste ‘wetlands’ van Europa. Het ‘Parque Natural da Ria Formosa’ is een uniek natuurgebied dat bestaat uit parallel aan de kuststrook gelegen eilanden, eilandjes en schiereilanden. De zee is bereikbaar via 6 zeearmen en de lagune.Het ondiepe brakke water en het unieke ecosysteem van de Atlantische Oceaan in de lagune worden beschermd door de eilanden. Hierdoor is een verbazingwekkende verscheidenheid aan flora en fauna ontstaan. U vindt hier een scala aan schelpdieren, zoals oesters en venusschelpen, de grootste kolonie zeepaardjes van Europa en een grote verscheidenheid aan vis.

4. Silves

Silves is een prachtig Middeleeuws stadje in het zuiden van Portugal, in de Algarve. De stad wordt gedomineerd door een imposant Moors kasteel, dat vanaf een heuvel over de stad uitziet. Een niet-te-missen bezienswaardigheid is het imposante, donkerrode Moorse kasteel, het Castelo de Silves, dat boven de stad uittorent. Naast het kasteel staat de middeleeuwse kathedraal van Silves, Sé Catedral de Silves, dat wordt gezien als het belangrijkste gotische bouwwerk van de Algarve. Silves is al sinds de Middeleeuwen beroemd om haar sinaasappelboomgaarden, die rond de stad liggen.

5. Lagos

Lagos is een gezellig, historisch havenstad met een ruime keuze aan restaurants, cafés en winkels. Iedere zaterdagmorgen is hier een boerenmarkt. Op de uitgebreide vismarkt in het centrum kunt u iedere dag (behalve maandag) terecht voor verse vis. Aan de overkant van de rivier ligt het het prachtige kleine dorpje Ferragudo met haar mooie plein Praça Rainha Dona Leonor. In de omgeving van Lagos vindt u de mooiste stranden van de Algarve, zoals Praia dona Ana en Praia do Pinhão en grillige rotsformaties, zoals de Ponta da Piedade, spectaculair!

6. Sagres

Sagres ligt op enkele kilometers van het uiterste zuidwesten van Europa. Het stadje ziet er wat stoffig uit, maar door zijn ligging heeft het een ongekend rijke historie. Hier startte Infante D. Henrique, die wij kennen als Prins Hendrik de Zeevaarder, in de 15e eeuw de inmiddels beroemde Navigatieschool van Sagres. In 1415 verzamelde Prins Hendrik de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen. Met als doel theorieën van nieuwe bestemmingen te testen en zo expedities voor te bereiden. De cartografie werd verbeterd, waardoor de Portugezen in die tijd de absolute suprematie op zee hadden.

7. Serra Monchique

De Serra de Monchique is een groen en bergachtig natuurgebied met vele kurkeiken, gelegen tussen de Foia en de Picota. De rit naar het dorpje Monchique is smal en bochtig, maar goed begaanbaar. Monchique is een mooi stadje met vele terrasjes en restaurantjes. Vanuit hier kun je wandelingen maken naar de top van de Picota (1,5 uur) maar ook het groene dal in, langs akkers en door boomgaarden, beneden lig de heilige bron: Fonta Santa. Caldas de Monchique is een fraai dorpje met mooie Jugendstil gebouwen. Het staat vooral bekend om zijn zwavelrijke bronnen en is daarmee vanouds en kuuroord.

8. Wandelen: Natuur Parque Natural do S.W. Alentejano e Costa Vicentina

De schitterende kuststrook tussen Sines in de Alentejo en Burgau in de Algarve werd in 1995 uitgeroepen tot natuurpark. De overheid wilde hiermee voorkomen dat de Portugese zuidwestkust ten prooi zou vallen aan projectontwikkelaars. “Algarve-achtige” toestanden moesten worden voorkomen. Het park, met een oppervlak van ruim 60.000 ha land en bijna 30.000 ha zee, is van belang als trekgebied en overwinteringsplaats voor veel vogelsoorten.

9. Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente, één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in de Algarve en Portugal vanwege de kliffen, het ruige landschap, de vuurtoren en de prachtige zonsondergangen. Een mooi en oorspronkelijk gebied, in het uiterste zuidwestelijk punt van Europa. Hier vindt u talloze baaitjes, een uitgestrekte netwerk aan wandelpaden en een aantal kleine dorpjes.

10. Rota Vicentina

In 2012 is de wandelroute Rota Vicentina geopend. Het pad bestaat uit twee gedeelten: in het binnenland vindt u de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fishermen’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. De kustroute doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De Historical Way is ontstaan als pelgrimsroute. Hij loopt van Cabo San Vicente tot Santiago do Cacém, is 241 kilometer lang en verdeeld in 13 secties. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de route door een dorpje met wat akkerland rondom. De Fishermen’s Trail is 115 kilometer lang, verdeeld in 4 secties met als extra 5 rondtochten langs het traject. Bij Forte da Ilha, even ten zuiden van Porto Cova, komen de Historical Way en de Fisherman’s Trail samen. 

Ontdekken en beleven: excursies en activiteiten

Ruim voor vertrek ontvangt u uitgebreide reisbescheiden met alle tips voor een zorgeloze rondreis. Naast dat Ardanza u naar plekjes brengt die u zelf niet gauw zult ontdekken regelen we ook graag unieke ervaringen en ontmoetingen ter plekke. In 19 jaar tijd hebben we een schat aan lokale contacten opgebouwd en we brengen u graag naar kleinschalige fado-optredens, wijnproeverijen, prachtige wandel- en fietsroutes, dolfijn-excursies bij de Cabo Sao Vicente, de mogelijkheden zijn eindeloos en Ardanza regelt alles zonder extra kosten voor u. Uiteraard hebben we rechtstreeks toegang tot reservering-systemen en kunnen uw tickets vooraf regelen zodat u niet ter plekke in de rij hoeft te staan!

Een offerte aanvragen voor deze 8 daagse Fly & Drive Algarve kan via onderstaande button

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: