Tips en Excursies

Portugal en Galicië

Op deze pagina leest u meer over de diverse stops en excursie-mogelijkheden tijdens de rondreis Portugal-Noord en Galicië.

Vraag hier uw offerte aan voor de fly drive Portugal en Galicië

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Excursies en bezienswaardigheden tijdens de reis Portugal-Noord en Galicië

Op deze pagina leest u meer over de diverse stops en excursie-mogelijkheden tijdens de rondreis Portugal-Noord en Galicië. Uiteraard ontvangt u bij uw reisbescheiden twee weken voor vertrek een uitgebreid draaiboek, kaartmateriaal en tips voor mooie auto-routes!

1. Porto

Oporto is een vriendelijke en verrassende stad, doordrenkt van geschiedenis, met weergaloze historische monumenten, avant-garde kunst, hippe winkels en top restaurants. Ik hou van het rauwe en de contrasten van deze stad: Pracht en praal en adembenemende uitzichten naast weemoedige steegjes en oude gevels met gebroken azulejos waar de was buiten hangt…

*De Latijnse naam voor Porto was Portus Cale. In de Middeleeuwen droeg de regio ten noorden van de Douro de naam Condado Portucalense (Land van Portucale), wat uiteindelijk zou uitgroeien tot het land Portugal.

Ansichtkaart Porto
De kleurrijke gevels van de huizen aan de Douro zijn net een ansichtkaart, zeker gezien vanaf de overkant van het water. De houten rabelos, de typische portboten meren hier de hele dag door in de haven aan. Een bezoek aan de schitterende São Francisco kerk mag zeker niet ontbreken. Het São Bento treinstation uit 1916 wordt als mooiste treinstation van de wereld geroemd, met haar 20.000 blauwe azulejos die de geschiedenis van Portugal beschrijven, een andere verplichte stop!

Lees in Anne’s blog meer over Porto!

2. Het achterland van Porto

In het prachtige Portugese achterland liggen een paar parels van middeleeuwse steden. In Amarante aan de Tâmega rivier is de Santa Maria kerk een opvallende bezienswaardigheid. Proef in Amarante de befaamde amandeltaart en maak een mooie wandeling langs de rivier! Braga is een levendige stad doordrenkt van geschiedenis en religieus erfgoed. Verken het indrukwekkende historische centrum te voet en bezoek de imposante kerken en monumenten, zoals de Sé de Braga. Een aanbevolen wandeling in Braga is een tocht naar Bom Jesus do Monte, een bedevaartssite met een spectaculaire barokke trap die naar de top van de heuvel leidt, waar u wordt beloond met een adembenemend uitzicht op de stad en het omringende landschap.

Guimarães een schilderachtige stad met een middeleeuws centrum dat trots prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwaal door de geplaveide straten en bewonder de goed bewaarde architectuur die teruggaat tot de tijd van koning Afonso I, de 12e eeuw.

3. De Dourovallei en Pinhão

Pinhão is gelegen in het hart van de Dourovallei, een vriendelijk en gastvrij dorp, weg van de drukte van toeristen, perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. Het dorpje nestelt zich in een prachtige bocht van de Douro, omgeven door terrasvormige hellingen waar enkele van de beste port en wijnen worden geproduceerd. Het landschap wordt gedomineerd door wijnhuizen met hun kleurrijke uithangborden, terwijl het charmante treinstation versierd is met azulejos die de druivenoogst uitbeelden.

Tip! Het treinspoor van Pinhão naar het kleine dorpje Pocinho hoort, naar verluidt, tot de mooiste spoorlijnen van Europa, met adembenemende vergezichten over de ‘Gouden rivier’ en de terrasvormige wijngaarden langs beide zijden.

4. De uitzonderlijke prehistorische rotstekeningen in de Côa-vallei

De rivieren Agueda en Côa zijn zijrivieren van de Douro en aan haar oevers vindt u een opmerkelijke verzameling paleolithische kunst, gegraveerd in rotspanelen over duizenden jaren. De tekeningen in de Côa-vallei in Portugal en Siega Verde (op een uur rijden naar het zuid oosten in Spanje) zijn het bewijs van de onafgebroken menselijke bewoning vanaf het einde van het Paleolithicum en volgens Unesco van uitzonderlijke universele waarde.

Honderden panelen met duizenden dierfiguren (5.000 in Foz Côa en ongeveer 440 in Siega Verde), uitgehouwen in rotsachtige kliffen, vormen het meest opmerkelijke verzameling paleolithische kunst in de open lucht op het Iberisch schiereiland

5. Arribes del Duero & Parque Natural do Douro Internacional

Granieten kliffen aan de grens
Miranda do Douro, op twee uur rijden van Pinhão, was lange tijd een bolwerk van het wilde oosten van Portugal. Deze versterkte grensstad, gelegen op de rand van de klif boven de Douro-kloof, behoudt zijn middeleeuwse sfeer dankzij zijn kasteelruïne en prachtige, strenge 16e-eeuwse kathedraal. In plaats van Castiliaanse aanvallen af te slaan, ontvangt Miranda nu elk weekend vreedzaam veel van haar Spaanse buren. 

Zij die liever de ruige natuur opzoeken kunnen hier prachtige wandelingen maken of een boottocht op de Douro (Duero in het Spaans) door de spectaculaire kloof. Het bezoekerscentrum van Parque Natural do Douro Internacional geeft veel informatie over wandelroutes door de wouden en langs de hoge kliffen van het natuurgebied waar je zwarte ooievaars, slechtvalken, zwarte gieren, steenarenden en havikarenden kunt spotten.

6. Spectaculair Galicië: de kloven van de Ribeira Sacra

Het spectaculaire Ribeira Sacra, befaamd om haar wijnen en ver van de snelweg, is een gebied waar je niet anders dan langzaam door heen kunt rijden. Met steeds een ander prachtig uitzicht na elke bocht: Vreedzame valleien langs de rivier de Miño, diepe kloven van de rivier de Sil. Kleine wijngaarden op steile hellingen, indrukwekkende kloosters, bescheiden dorpjes rond een kerkje, uitgestrekte beukenwouden.

Ribeira Sacra heeft een oppervlakte van 2.990 km2, dat is bijna twee keer zo groot als de provincie Utrecht. Een van de meest indrukwekkende landschappen van de Ribeira Sacra zijn de Cañones de Sil, de kloven van de rivier de Sil. Deze rivier ontspringt in het Cantabrische gebergte en komt hier samen met de rivier de Miño – die de grens met Portugal vormt. De laatste 35 kilometers meandert de Sil door een indrukwekkende kloof, op sommige punten bijna 500 meter hoog!

Lees meer over de Ribeira Sacra, mét wandeltip!

7. Santiago de Compostela

Al sinds de middeleeuwen vertrekken pelgrims van over de hele wereld naar Santiago de Compostela. Volgens de legende ligt hier Jacobus (Santiago), een van de discipelen begraven. Tegenwoordig lopen of fietsen mensen de Camino de Santiago echter niet meer alleen uit religieus motief, maar ook om sportieve en andere redenen. Per jaar komen bijna een kwart miljoen pelgrims naar Santiago de Compostela. Hun einddoel is het Praza do Obradoiro met de beroemde en imposante kathedraal, waarin zich het graf van Jacobus zou bevinden. 

De huidige kathedraal met zijn twee spitsvormige torens dateert uit de 11e-13e eeuw; het interieur is echter nog steeds hetzelfde als in de vroege middeleeuwen. Het oude centrum van Santiago de Compostela is grotendeels autovrij en is gecentreerd rondom de kathedraal. Hier vindt u smalle, sfeervolle straatjes en grote pleinen. Vanwege haar indrukwekkende monumenten staat Santiago de Compostela sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Naast de kathedraal en het Praza do Obradoiro, zijn belangrijke monumenten Convento de San Paio de Antealtares, een negende-eeuws klooster en het Pazo de Xelmirez, het paleis van de aartsbisschop en het belangrijkste voorbeeld van religieuze romaanse architectuur in Galicië. De Mercado de Abastos, de markt van Santiago is geweldig om te bezoeken, met de typische lokale specialiteiten zoals de pulpo en kaas in de vorm van- en met de toepasselijke naam ‘tetas’ ..

8. De Rías Baixas

De zuidelijke kust van Galicië, bekend als de Rías Baixas, de grensstreek tussen Spanje en Portugal, is bekend om haar wijngebieden en prachtige stranden. De Rías Baixas omvat vier diepe fjorden: de Ría de Muros y Noia, de Ría Arousa, de Ría de Pontevedra en de Ría de Vigo. Aan het einde van de Ría de Vigo bevindt zich Baiona, een populaire badplaats met mooie stranden en een compact historisch centrum.

Parque Nacional Marítimo Terrestre de las Islas Atlánticas de Galicia

Voor de westkust ligt het ‘Parque Nacional Marítimo Terrestre de las Islas Atlánticas de Galicia’. De eilanden van dit park vormen een natuurlijke barrière tussen de woeste wateren van de oceaan en de meer beschutte wateren van de Rías. Door deze bijzondere geografische situatie herbergen de eilanden een unieke natuur en biodiversiteit. Het Nationaal Park bestaat uit verschillende archipels, eilanden en kleine eilandjes. Het hart van dit natuurpark wordt gevormd door het prachtige eiland Ons – met het aangrenzende eiland Onza – en de Cíes-eilanden. Met hun hagelwitte stranden en turkoois-kleurig water waant u zich in de tropen – totdat u een teen in het water steekt, brrrr…

Op de eilanden kunt u fraaie wandelingen maken, zoals een wandeling van 7 kilometer naar de vuurtoren op het eiland Faro. Er worden op deze beschermde eilanden beperkt bezoekers toegelaten al is het in de zomer wel druk. Vanuit uw hotel kan men u van alle informatie voorzien en uw boottocht reserveren. Vanaf Vigo is het ongeveer 45 minuten varen naar de Cíes eilanden.

Tui en A Guarda

In het zuiden van de Rias Baixas zijn Tui, de oude grensstad tegenover Portugal en A Guarda, een schilderachtig vissersdorp een verplichte stop!

Natuurpark Monte Aloia.

Dit beschermde gebied strekt zich uit over 746 vierkante kilometer en omvat de beboste heuvel Monte Aloia, met een hoogte van 631 meter. Op de heuvel zijn diverse panoramische uitkijkpunten en in de omgeving een aantal goed gemarkeerde wandelpaden, waarvan een route van 3,5 km langs het kasteel Alto dos Cubos. 

Terug naar de vorige pagina

Vraag hieronder een vrijblijvend voorstel aan!

 
Vraag hier uw offerte aan voor de fly drive Portugal en Galicië
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: