Reizen door de Ribeira Sacra in groen Galicië

– Magisch Ribeira Sacra, kloosters en kloven, bossen en wijngaarden –

In de meest zuidelijke uithoek van Galicië, het groene land van Kelten, legenden, fjorden, mist en wijn vind je de Ribeira Sacra, een betoverend gebied met uitgestrekte beukenwouden, rivieren en diepe kloven. De naam alleen al; Ribeira Sacra – Heilig Rivierenland. Hier moest ik naar toe.

 

Ardanza brengt je eind 2023 naar de Ribeira Sacra in de nieuwe rondreis Noord Portugal & Galicië! 

Op ontdekkingstocht door de Ribeira Sacra in het zuiden van Galicië

Het spectaculaire Ribeira Sacra, ver van de snelweg, is een gebied dat je noopt je tred te vertragen. Je kunt niet anders dan langzaam rijden over de smalle, steile en kronkelende weggetjes. Met een nieuw adembenemend uitzicht om elke bocht: Vriendelijke valleien langs de rivier de Miño, diepe kloven van de rivier de Sil. Kleine wijngaarden op steile hellingen, indrukwekkende kloosters, bescheiden dorpjes rond een kerkje, uitgestrekte beukenwouden.

Wij waren hier vorig jaar september een week, helemaal in het zuiden van Galicië en dat was een feestje – we hebben gewandeld, mooie routes gereden met de auto, kloosters bezocht, wijnen geproefd en ontzettend lekker gegeten met elke dag ‘Arroz con leche’ als toetje!

 

Een reis door het heilige rivierenland

Ribeira Sacra heeft een oppervlakte van 2.990 km2, dat is bijna twee keer zo groot als de provincie Utrecht. De eerste verwijzing naar haar naam is in de ‘Rivoira Sacrata’, een document dat in 1124 in Allariz werd ondertekend, toen monniken toestemming kregen om in dit rivierenland (Rivoira) een klooster te stichten; Santa María de Montederramo. Vanaf dat moment wordt de benaming heilige oevers of Ribeira Sacra gebruikt. Uit een fout in de transcriptie van dit Latijnse document, waarin Rovoyra en niet Rivoira geschreven werd, ontstaat een andere legende die dit gebied ‘heilig eikenbos’ noemt, wat ook heel aannemelijk is gezien de eik (robur) en bossen in de Keltische cultuur belangrijke symbolen waren.

Spectaculair Galicië: de kloven van de Ribeira Sacra

Een van de meest indrukwekkende landschappen van de Ribeira Sacra zijn de Cañones de Sil, de kloven van de rivier de Sil. Deze rivier ontspringt op 1980 meter hoog in het Cantabrische gebergte in het noorden van Castilla y León en komt in de Ribeira Sacra samen met de rivier de Miño – die de grens met Portugal vormt. De laatste 35 kilometer meandert de Sil door een indrukwekkende kloof, op sommige punten bijna 500 meter hoog!

 

De ‘miradores’ – uitkijkpunten op de Cañones do Sil kloof

Je kunt de kloven en de rivier bewonderen vanaf diverse ‘Miradores’ – uitkijkpunten. Een van de bekendste is de ‘Balcones de Madrid’, in de omgeving van het dorpje Parada do Sil. Dit uitkijkpunt heet zo omdat hier families hun kinderen kwamen uitzwaaien die hun geluk gingen zoeken in de hoofdstad van Spanje. Andere bekende miradores zijn die van Santiorxo en Pena do Castelo. De Mirador de Castro is een privé uitkijkpunt bij camping Cañon do Sil, waar wij verbleven maar je mag er wel naar toe. Iets verderop zijn de ruïnes van een oude Keltische nederzetting en de uit steen gehouwen mirador ‘de A Cividade’.

Wandeltip! Aan de rechterkant van de camping is een prachtig voetpad naar beneden naar het fraaie klooster Santa Cristina de ribas do sil. Ongeveer 6 km heen en terug, aanrader!

Verlaten dorpjes in het Groene Spanje

Helemaal leuk en spectaculair vonden wij de twee Miradores bij het dorpje Vilouxe. Hiervoor laat je de auto in het begin van het dorpje achter en volg je de handgeschilderde wegwijzers, soms op fluoriderend roze of gele ondergrond naar de uitkijkpunten. Het vervallen dorp is al een belevenis op zich, de meeste panden staan op instorten, er staat een schitterende oude ‘horreo’ – graanschuur en her en der schoten schuwe straatkatten (of waren het ratten?) weg toen ze Tommie in de gaten kregen. Bij deze twee natuurlijke miradores, bestaande uit een rotsplateau met grote rotsblokken staan geen hekjes en als je hoogtevrees hebt dan kun je maar beter veilige afstand houden.

 

De kloosters en wijngaarden van de Ribeira Sacra

De steile oevers van de rivier de Sil lijken grotendeels onherbergzaam gebied maar werden al bewerkt vóór de komst van de Romeinen. Zij waren het echter die begonnen met het zware werk van het aanleggen van wijngaarden op de schuine hellingen van de kloof. In de middeleeuwen kwamen de monniken naar de ‘Rivoira Sacrata’, op zoek naar stilte en afzondering. Zij legden zich toe op de wijnbouw en bouwden talrijke, soms enorme kloosters, zoals het imponerende Santo Estevo de Ribas del Sil, (nu een Parador), Santa María de Xunqueira de Espadañedo en Santa María de Montederramo.

Hier vind je ook het oudste klooster van Galicië: San Pedro de Rocas. Deze is wellicht niet een wonder van verfijning maar wel van groot antropologisch belang, omdat zich hier al in de 6e eeuw een kleine gemeenschap vestigde die een gebedsruimte uithakte in de rotsen. Heel fraai gelegen is het kleine Santa Cristina de ribas do sil klooster. Verscholen in het bos aan de rivier de Sil.

 

Duizelingwekkende druivenpluk 

Het oogsten van de druiven op de steile hellingen van soms 40 graden is een duivels karwei. De druivenpluk moet met de hand gebeuren en de oogst wordt afgevoerd met behulp van een rudimentair systeem van rails en katrollen. Sommige stukken zijn zo steil dat de wijngaarden alleen toegankelijk zijn vanaf de oever van de rivier. Een mooi schouwspel! De belangrijkste druivensoorten van de hier geproduceerde wijn zijn godello, albariño en treixadura, voor de witte wijn, en mencía, brancellao en merenzao, voor rood.

Wijnproeven met spectaculair uitzicht

Sommige bodegas bevinden zich boven de rivierkloof en bieden een spectaculair uitzicht, zoals Abadía da Cova  en Regina Viarum. Je kunt een aantal bodega’s en de fraai gelegen wijngaarden bezoeken en er worden wijnproeverijen aangeboden.

 

foto: Adegas Moure

Wandelen in de bossen en langs rivieren

In de Ribeira Sacra zijn een aantal prachtige wandelingen uitgestippeld. Door bossen, langs kloosters, rivieren en dorpjes. De aanbevolen routes zijn geen flauwekul ommetjes hoor, maar vrij lange, pittige wandelingen van 12 tot 19 km met een behoorlijke klim hier en daar.

Wij hadden ons oog laten vallen op wandeling PR-G 177, ‘Ruta do Canón do Río Mao’. Een route van 16,6 km. Nader onderzoek wees uit dat hier tweemaal een behoorlijke klim in zat en, omdat het tenslotte vakantie was en ook nog behoorlijk warm weer hebben wij deze wandelroute iets ingekort!

 

Korte beschrijving wandelroute PR-G 177 in Galicië

De PR-G 177, ‘Ruta do Canón do Río Mao’ is een wandelroute van totaal 16,5 km met een niveauverschil van 990 meter. De wandeling begint officieel bij de ‘Fábrica da Luz’ een voormalige elektriciteitscentrale aan de rivier de Mao, een zijrivier van de Sil. De eerste 2 km gaat over een houten vlonder, een ‘pasarela’. Daarna komt een steile klim omhoog naar het dorpje San Lourenzo. Wij zijn hier naar toe gereden en vanuit hier gaan lopen. Al met al vonden we het nog wel een redelijke lange wandeling hoor, ongeveer 13 km, met zeker het eerste half uur ook nog een redelijke klim, maar daarna was het helemaal genieten!

Een prachtig pad, heel afwisselen, langs kleine, verlaten dorpjes, door velden, bossen en een heel stuk over een oud, verlaten aquaduct. Dat was grappig, een grotendeels verhard pad door het bos, begrensd door bemoste muurtjes. Halverwege hebben we een pauze genomen bij een schitterende Romaanse brug, een paar minuten van het wandelpad af.

We hebben zeker 5 uur gelopen! Zeer aan te bevelen. Meer informatie over deze route vind je hier. NB: Die pasarela van 2 km vanaf de Fábrica de luz hebben we een paar dagen later gedaan, heel erg leuk! Tip: Aan het einde ervan kom je bij een bassin in de rivier de Mao waar je kunt zwemmen.

Ardanza brengt je eind 2023 naar de Ribeira Sacra in de nieuwe rondreis Porto e Norte & Galicië! 

Wil je meer weten over de nieuwe bestemmingen van Ardanza?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. (en ontvang een leuk cadeautje!) 

Pin it!

 

 

2 reacties

  • Jos zegt:

    Heel goed dit prachtige gebied in het nederlands omschreven. Ik woon al zon 50 jaar in dit gedeelte van spanje en kan er over mee praten. Groetjes vanuit galicie

  • Jan Schoonen zegt:

    Beste Jos, ik heb een vraagje wij willen in augustus 2023 naar dit gebied gaan om veel te wandelen telkens vanuit een andere plaats waar we dan drie a vier dagen willen logeren, de vraag die we nu hebben is deze, hoe komen we van Santiago naar dit gebied met openbaar vervoer. Alvast dank en we kijken er naar uit dat gebied te kunnen ontdekken.
    groetend Jan en Annie, Belgie.

geef een reactie

* verplichte velden