Op zoek naar de bruine beer in Somiedo

Ik had een bezoek aan het Somiedo Biosfeer reservaat in het zuiden van Asturië al heel lang op mijn verlanglijstje staan! En een tijdje terug kwam het er dan eindelijk van! We gingen op zoek naar de bruine beer, de mooiste wandelroutes en de lekkerste ‘Arroz con leche’ (rijstepap).

Kamperen op 1.200 meter hoogte in Noord Spanje

Democratisch was er besloten om te gaan kamperen. Eind augustus hebben we onze oude Passat volgestouwd om ruim twee weken met kroost en hondje Tommie op pad te gaan. Ik houd eigenlijk helemaal niet van kamperen, een krappe tent, slapen op een luchtbed, met je wc rol onder de arm naar de gemeenschappelijke wasruimtes. Brrr.

Maar dat viel allemaal reuze mee, het was genieten! Zo net na het hoogseizoen was er bijna niemand meer op de campings, het was relaxed en nog heerlijk weer. Overdag. (lees hieronder meer over de temperaturen ‘s nachts op 1.200 meter hoogte in de bergen….)

De 7 Biosfeer-reservaten van Asturias

Het ‘Groene Paradijs’ Asturias, in het Noorden van Spanje wordt begrensd door Cantabrië, Castilla y León en Galicië. Het Prinsdom Asturië is een hele kleine regio en beslaat slechts twee procent van het totale Spaanse territorium. Bijna een derde van haar totale oppervlakte is op een of andere manier beschermd gebied en Asturië beschikt over maar liefst 7 biosfeer-reservaten!

Dat zijn de Picos de Europa Nationaal Park, De Eo rivier, Los Oscos en Terras de Burón, Fuentes del Narcea, Degaña en Ibias Natuur Park, Somiedo Natuur Park, Ubiñas-La Mesa Natuur Park, Redes Natuur Park en het Ponga Natuurpark.

Het groen en imponerende Somiedo Natuurpark

Natuurpark Somiedo was liefde op het eerste gezicht! Wij kwamen het natuurgebied vanuit de provincie León inrijden. Na een mooie rit langs hoge, groen beboste hellingen was daar opeens een weids en spectaculair dal, omgeven door hoge pieken en een lieflijk klein dorpje met rode daken beneden voor ons. We zijn gestopt om met open mond om ons heen te kijken. Een groot bord voor ons gewaarschuwde voor overstekende beren…

Somiedo heeft een totale oppervlakte van 283 km2 , beslaat vijf imponerende valleien en is beroemd vanwege haar mooie, hoog gelegen bergmeren, waarvan het gletsjer meer Valle de Lago de grootste van Asturië is. Hier hebben we een prachtige wandeling naartoe gemaakt, ik vertel er hieronder over! De 5 valleien hebben allemaal een rivier met dezelfde naam: Saliencia, Valle del Lago, Puerto y Pola de Somiedo, Perlunes en Pigüeña.

Beschermd natuurgebied in het zuiden van Asturië

Om het behoud van de ecosystemen, habitats en etnografisch erfgoed te waarborgen werd Somiedo in 1988 uitgeroepen tot natuurpark, als eerste park in Asturië. In het jaar 2000 werd het een Unesco Biosfeerreservaat.

De bruine beren van Somiedo

Somiedo heeft een van de meest ruige landschappen in Asturië, met hellingen die oplopen van 400 tot bijna 2.200 meter, met de top van de Cornón als hoogste: 2.194 meter. In deze bergen met grijze kalkstenen toppen vind je ook uitgestrekte loofbossen waarin bruine beren, auerhoenen en wilde zwijnen wonen! Maar Somiedo is ook een ongelooflijke lieflijk gebied met talloze kleine groene, vruchtbare bergweitjes waar je al van ver wordt begroet door de klingelende bellen van de mooie lichtbruine koeien, het Asturiana de los Valles ras. Wij zagen er ook talloze salamanders en roofvogels tijdens onze wandelingen.

De dorpjes van het Somiedo Park

Je vindt in Somiedo talloze, verspreid liggende dorpjes rondom een kerkje met een spitse toren. De dorpjes zijn bijna allemaal nog bewoond en er is altijd wel een restaurantje of barretje om een hapje te eten en een glas cider te drinken! De ‘hoofdstad’ van Somiedo is Pola de Somiedo, gelegen op 700 meter (en dat is dan in een dal) met ongeveer 215 inwoners. Hier vind je diverse restaurants en barretjes, twee supermarktjes, een bank en een Officina de Turisme waar wij van een heel aardige dame een aantal wandelkaarten kregen.

Wij verbleven hier in de buurt, op de prachtig gelegen camping Lagos de Somiedo bij het dorpje Valle de Lago. Dit was op 1.200 meter en de weg ernaartoe was op zijn zachts gezegd nogal spannend, met een stijging van 500 meter in drie haarspeldbochten. Hoe dat eruit ziet laat ik aan jouw fantasie over. Ik hield mij in ieder geval heel stevig vast aan mijn stoel. 

Stenen hutten met een strodak: de Casas de Teito

In de Brañas, de bergweiden, zie je de typische ‘cabanas de teito de escoba’: stenen hutten met een dak van stro. Deze worden nog steeds gebruikt door de ‘vaqueiros de alzada’ (nomadische herders) voor onderdak. Er zijn meer dan 500 van deze stenen hutten verspreid over het Somiedo park. In dit gebied wordt tot op de dag van vandaag nog steeds vee van de ene weide naar de andere verplaatst op zoek naar het beste gras!

Op de camping waar wij verbleven staan 4 van deze stenen cabañas met een rieten dak waar je kunt logeren. Andere opvallende constructies in het landschap zijn de vele Horreos, de houten graanschuren ‘op poten’, die in Galicië vaak langwerpig zijn en in Asturias vierkant, en de watermolens.

 

Het weer in de bergen van Somiedo

In de winter valt in dit gebied sneeuw, zeker boven 1.200 meter en hier is ook genoeg regen door het jaar heen. In de zomermaanden: juli, augustus en september, kunnen de temperaturen overdag flink oplopen maar met een landklimaat zijn de verschillen tussen dag en nacht groot. En dat hebben wij aan ‘den lijve’ ondervonden: Wij logeerden in de 2e week van september op ongeveer 1.200 meter in de Valle de Lago. Overdag was het behoorlijk warm, zeker 25 graden, maar ’s nachts daalde de temperatuur tot 5 graden en dat viel ons niet mee, in ons tentje!

Wandelen in Somiedo Natuurpark

Er zijn in het Somiedo Biosfeer reservaat diverse gemarkeerde wandelroutes uitgezet en talloze paden om op eigen houtje de omgeving te verkennen. Daar zijn pittige routes bij, zoals de 20 km lange Ruta Camín Real de la Mesa – Torrestio of de wandeling van La Peral helemaal in het zuiden naar Villar de Vildas van 13 km.

Wandeling naar Valle de Lago

Maar wij deden vanuit Valle de Lago de 12 km lange wandeling naar het gelijknamige gletsjermeer (6 km heen, 6 km terug). We hebben het in ruim 3,5 uur gelopen en op ons gemak gepicknickt bij het meer. En onze tenen in het ijskoude water gestoken… Je kunt ook om het meer heen lopen maar daar waren we te lui voor.

Ik maakte een filmpje van ons verblijf in Somiedo!

Twee wandelroutes naar Valle de Lago

Er zijn twee manieren om deze wandeling te lopen: de officiële route gaat over een smalle asfaltweg die grotendeels door een vrij open, langzaam stijgend dal loopt, ideaal voor wanneer je een buggy bij je hebt of wanneer er een buitje dreigt. Hier kom je verder geen verkeer tegen want alleen lokale veehouders gebruiken deze weg af en toe.

Of, en dat vonden wij echt prachtig: wandel de ‘Ruta Alternativa’. Dit alternatieve pad kun je al vanaf de camping beginnen, mocht je daar verblijven (Ga aan de linkerkant van de camping bij de paardenstallen omhoog), of, en dat is waarschijnlijker: Loop vanaf het laatste groepje huizen in L’ Auteiro. Dit is ook waar je de auto moet parkeren. In het midden van dit gehucht zie je een houten bordje naar rechts met ‘Ruta Alternativa’.

Buizerds en haviken en klingelende koebellen

Dit wandelpad ligt wat hoger en brengt je door zeer afwisselend landschap, door het beukenbos, langs bergweitjes, soms over een breed karrenpad, soms over een koeienpaadje. Met fijn wat schaduw en onderweg spectaculaire uitzichten, buizerds en haviken boven je hoofd en klingelende koebellen in het dal. Hier in dit gebied leven gemzen en reeën maar die hebben we niet gezien, die beren dus helaas ook niet – maar het kan natuurlijk zijn dat die afgeschrikt werden door onze vervaarlijke ‘jachthond’ Tommie…

Deze wandeling is gemakkelijk te doen met niet al te veel hoogteverschil (maximaal 300 meter). Het (stuw)meer aan het einde van de route zie je pas wanneer je er vlakbij bent. Het was nu, in september, wat gekrompen maar prachtig gelegen. 

Kijk hier voor meer informatie over diverse wandelroutes in Somiedo

Ook naar Noord Spanje?

Ardanza brengt je naar Asturias en het Groene Spanje in een aantal Fly&Drive arrangementen:

1. Rondreis Noord Spanje
2. 8 daagse Cultuur&Natuur Asturië
3. 10 dagen rondreis Casona naar Casona in Asturië

 

Voor je Pinterest:

Beeld en tekst: Anne Middelkamp

 

geef een reactie

* verplichte velden