Andalusië oktober 2018

Andalusië oktober 2018

Wij zouden het in dit reisverslag uitsluitend kunnen hebben over het absolute hoogtepunt van onze vierde reis met Ardanza, de ‘Caminito del Rey’. Deze fantastische en indrukwekkende wandeling heeft een onuitwisbare indruk op ons gemaakt, maar om het daarbij te laten zou een groot onrecht betekenen voor de drie andere bestemmingen van deze opnieuw schitterende reis.

Málaga

Opnieuw schitterend inderdaad, want het lijkt bijna routine te worden om onze reizen met Ardanza zo te kwalificeren. En dat is toch bijzonder, want geen reis is hetzelfde en fijne ervaringen bij eerdere reizen kunnen zorgen voor een verwachtingspatroon dat misschien op voorhand niet altijd geëvenaard zou kunnen worden. Om dat direct maar een voorbeeld te onderbouwen; onze eerste reis naar Andalusië met Ardanza voerde ons o.a. naar Sevilla. Wat ons betreft is dat nog steeds de mooiste stad die wij in dit deel van Spanje hebben bezocht. Maar was Málaga, de stad waar wij deze reis begonnen, dan minder interessant of minder bezienswaardig? Nee, zeker niet, het was alleen anders en kleinschaliger en daarom was het advies ook zo goed om daar geen vier dagen of langer te verblijven, maar ‘slechts’ drie dagen. In die drie dagen hebben we Málaga ontdekt als een leuke, mooie en vriendelijke stad met o.a. het prachtige ‘Alcazaba’ en ‘Castillo de Gibralfaro’ en het schitterende uitzicht over de haven. Kortom, een regelrechte aanrader, ook door de vele fijne door Ardanza geadviseerde restaurantjes.

El Chorro en de Caminito del Rey

Onze tweede bestemming was El Chorro. El Chorro, wat is daar dan te beleven? Dit plaatsje en het daar gevestigde prettige hotel vormden de opmars naar het hoogtepunt waaraan wij in het begin van dit verslag refereerden; die fantastische wandeling de ‘Caminito del Rey’, die letterlijk vertaalt ‘klein pad van de koning’ betekent. Beelden zeggen vaak meer dan woorden en daar willen wij het ook bij laten, want woorden schieten gewoon te kort om te beschrijven hoe mooi, verrassend en indrukwekkend deze wandeling was. De lezer die daar toch meer over wil weten verwijzen we graag naar de website van Ardanza of naar de website van de wandeling zelf. Trouwens, ook de omgeving waarin deze wandeling is gelegen is zeker de moeite waard. Het was na de wandeling goed toeven in het hotel met zwembad en het fantastisch uitzicht bij het ontbijt of diner op de ons omringende bergen.

Ronda en omgeving

Ronda hebben we in 2014 ook bezocht tijdens onze eerste reis met Ardanza. Maar toen besloten we al om nog eens terug te gaan om meer van de omgeving te bekijken, want dat was er toen een beetje bij ingeschoten. Uiteraard hebben we Ronda ook nu bezocht, want deze stad met zijn beroemde brug blijft aantrekkelijk, ondanks de vele bezoekers die deze mening met ons deelden. Onze keuze de omgeving nader te leren kennen bleek een meer dan goede te zijn. De wandelingen, die onze voortreffelijk Engels sprekende gastvrouw ons min of meer presenteerde als nog net geen “walk through the park”, waren prachtig. Relatief kort, behoorlijk intensief door de hoogteverschillen, maar door wandelaren met een beetje conditie heel goed te doen. Mede door het prachtige weer hebben we o.a. genoten van de prachtige vergezichten en rondcirkelende gieren. Ook hier was het na de inspanningen heel goed huiswaarts keren, waar een redelijk koud doch prettig zwembad op ons wachtte en de gastheer ons een avond verraste met een meer dan voortreffelijk zelf gebrouwen diner!

Costa de la Luz

Met Ronda en omgeving kwam een einde aan onze eerste week, maar met het vooruitzicht op een min of meer relax-weekje aan de kust van de prachtige Costa de la Luz. Een week waarin we ook Anne en Arco zouden ontmoeten in hun woonplaats Vejer de la Frontera, de parel van deze prachtige kuststreek. En een relax-week werd het, met bezoeken aan de reeds genoemde prachtige kust met de door surfers zo geliefde hoge golven en o.a. plaatsjes als Conil de la Frontera en Bolonia. Maar ook, en iets meer landinwaarts, prachtige dorpen als Medina Sidonia en Arcos de la Frontera. Ook Cádiz bleek een bezoek meer dan waard te zijn. Als kers op de taart was het ook fijn om kennis te maken met Anne en Arco, niet alleen de twee oprichters, maar ook de verleiders achter Ardanza!

Terugreis

Wij proberen om te genieten van alle facetten van een reis als deze. Daar hoort wat ons betreft het reizen ook bij. Natuurlijk valt er weinig te genieten als op de dag van vertrek de wekker om drie uur ’s morgens gaat om met de vlucht van 6:55 uur richting Malaga te vliegen. Maar om op de laatste dag met de huurauto op je gemak van El Palmar langs de kust naar Malaga te rijden was zeker geen straf. Zomaar een afrit nemen om te belanden in Puerto Banus, haven van Marbella, en je te vergapen aan de prachtige jachten van op leeftijd gekomen Engelsen (het leek van een British County, zoveel Engelsen) of die van ‘pensionados’ uit andere landen. Of om te genieten van de prachtige vergezichten over zee en te proberen het onvermijdelijke vertrek naar Nederland nog even uit te stellen hoewel; het vooruitzicht om daar de (klein)kinderen weer te zien was ook zeer aantrekkelijk.

We danken Anne, Arco en hun medewerkers voor de opnieuw voortreffelijke keuzes die ze voor ons hebben gemaakt en de fijne en zeer persoonlijke begeleiding.

Christine en Hans Nagtegaal.
25 oktober 2018

Noot Ardanza: De heer en mevrouw Nagtegaal maakten een Rondreis op Maat door Andalusië, een combinatie van deze twee arrangementen: Malaga en omgeving en Cádiz & Costa de la Luz

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: