Caminito del Rey, legendarisch wandelpad

Ik heb de Caminito del Rey nu twee keer gelopen en beide keer met open mond van het moois om me heen genoten. Wat een ongelofelijk landschap, de woeste natuur, de verticale rotswanden, het azuurblauwe water wat diep onder je voorbij raast, de gieren kolonies die boven je hoofd cirkelen, de vergezichten en de nauwe doorgangen. Elke bocht een ander uitzicht. Wow. Wat is de wereld mooi. Ik had mijn moeder meegenomen als dat had gekund, wat had ze het mooi gevonden! (maar ook in d’r broek gepiest van de zenuwen…)

De Caminito, een onvergetelijke ervaring!

Natuurlijk is het een heel toeristisch gebeuren, maar ik vind het geweldig dat door dit initiatief een groot publiek kennis kan maken met een onvergetelijk stukje natuurschoon, waar je, ook als je niet beschikt over de fysieke kwaliteiten van een berggeit, toegang toe hebt. Dus, wat ze ook zeggen: gewoon gaan! En wij helpen je graag met het reserveren van tickets, mocht dat on-line niet meer lukken! Zie voor meer info onderaan de pagina.

 

Geschiedenis

Dit pad is in 1900 aangelegd om de twee dorpjes, Ardales en El Chorro, aan de uiteinden van de kloof met elkaar te verbinden toen er hier waterkrachtcentrales werden aangelegd bij de El Chorro watervallen en de Gaitanejo watervallen. Het pad was ongeveer een meter breed en ligt 100 meter boven de rivier en het dal van de kloof. Het is 4 jaar in gebruik geweest door de arbeiders aan het project. In 1921 is Koning Alfons XIII op bezoek geweest die zijn naam aan het pad heeft gegeven. “El Caminito del Rey – Het paadje van de Koning. Het pad is later in verval geraakt, er braken stukken af, er ontbraken leuningen en het werd steeds gevaarlijker om het te gebruiken. De overheid sloot het in 1992 af voor het publiek en hebben zelfs het eerste stuk er van weggehaald maar waaghalzen bleven het proberen. In 2010 is er nog een klimmer uit Zwitserland omgekomen.

De Caminito del Rey 

Het wandelpad kun je maar in één richting lopen: van Noord naar Zuid. Je kunt je aan beide kanten parkeren: Bij El Chorro (zuidpunt) is meer parkeerplek dan bij Ardales (restaurant el Kiosko of El Mirador), het beginpunt. Er rijden continue bussen heen en weer. Maar ten noorden van Ardales wordt begin 2018 een groot bezoekerscentrum geopend met een winkel, boekhandel, een cafetaria en een terras wat uitkijkt over het azuurblauwe water van het stuwmeer. Parkeergelegenheid voor 200 auto’s. Vanaf hier word je dan met de bus naar het startpunt gebracht.

De totale wandeling is een kleine 8 kilometer, maar de officiële Caminito bijna 2,7 kilometer. Je moet eerst een klein half uurtje lopen naar de start. Een leuke wandeling door een bosrijke omgeving met uitzicht over het azuurblauwe water. Dan kom je bij de kaartcontrole, krijgt een haarnetje en een helm (charmant!) en begint de wandeling over het houten pad van een meter breed. Leuningen en ijzeren gaas en langs de bergwand ook nog een kabel waar je je aan vast kunt houden als je de kriebels krijgt van de hoogte…

Neem echt je tijd voor de wandeling. Als je af en toe even wacht kun je hele stukken alleen lopen. Het uitzicht is adembenemend. Het oude pad zie je op veel plekken nog liggen, ik krijg er knikkende knieën van als ik er naar kijk. Halverwege de kloof zie je beneden je nog de overblijfselen van een huisje waar de arbeiders woonden. Dat is nu een landingsplaats voor helikopters. Toen ik daar liep zagen we er steenbokken grazen.

Bijna aan het einde is een spectaculair uitkijkpunt waar je op een glazen plateau kunt staan met duizelingwekkende diepte onder je. Aan het einde van de wandeling ga je over een hangbrug naar de overkant van de kloof. Brrrrr. Die ook nog lekker wiebelt als je een beetje springt. Wanneer je dan de kloof uitloopt is het nog best even een stukje naar El Chorro, waar je de bus neemt, of eerst even lekker gaat lunchen. (tip: hotel El Garganta, net voorbij het treinstation, gevestigd in een oude meelfabriek heeft een restaurant met fijn buitenterras met uitzicht! www.lagarganta.com)

Verwacht: Uitbreiding wandelpaden Caminito del Rey

Begin 2019 zijn de plannen gepresenteerd om de Caminito del Rey uit te breiden met 3 nieuwe wandelroutes en een 350 meter lange hangbrug. Als de plannen door de overheid van Andalusië worden goedgekeurd dan is het straks mogelijk om een rondje te lopen waardoor je via een route van 14 kilometer weer bij het beginpunt uitkomt, nu is de Caminito nog een lineaire wandeling van 7 kilometer. Daar komt dus nog eens 7 kilometer bij, over paden door het bos in het natuurpark Desfiladero de los Gaitanes, naar de Pico del Convento met een uitkijkpunt Las Buitreras. De hangbrug van 350 meter lang moet aangelegd worden bij het wandelpad dat bekend staat als Almorchón.

De uitbreidingen geven de bezoekers meer mogelijkheden, kortere of langere routes, een lineaire of een circulaire route. Bij de laatste kom je dan weer uit bij het bezoekerscentrum (wat nog niet open is). De wandelpaden van Pico del Convento en het pad dat naar de parkeerplaatsen gaat zijn bestaande routes maar door middel van aanpassingen en bewegwijzeringen worden deze opgenomen in de Caminito del Rey. Wanneer de plannen worden goedgekeurd dan zou een en ander nog in 2019 gerealiseerd kunnen zijn. Mocht je de Caminito dus al gelopen hebben dan is dit een mooie gelegenheid om er opnieuw naar toe te gaan en ook de prachtige omgeving te verkennen. Mocht je hem nog niet gelopen hebben dan is dit wellicht een extra reden om te gaan!

Noot: medio 2021 waren bovenstaande plannen nog niet verwezenlijkt.

 

Praktisch

  • Boek je tickets ruim tevoren via de officiële website of via Ardanza, die als reisorganisatie toegang heeft tot extra tickets. http://www.caminitodelrey.info/
  • In het voor- en naseizoen kun je de gok wagen om ter plekke nog kaartjes te bemachtigen (je moet dan wel het eerste half uur lopen tot aan de kassa!)
  • Lees goed de aanbevelingen op de officiële website over eten/drinken/schoeisel. Als het slecht weer is of te hard waait wordt het pad gesloten. Je krijgt dan geen geld terug.
  • Er zijn geen voorzieningen onderweg.
  • Je komt regelmatig medewerkers tegen, mocht je vragen of hulp nodig hebben.
  • Deze wandeling is goed te doen voor iedereen met een redelijke conditie. Je bent al met al zeker wel 3, 4 uur bezig, inclusief de bus terug naar het beginpunt.
  • Je kunt vanuit Málaga ook met de trein naar El Chorro (45 minuten) maar de verbinding is niet heel frequent, in november 2017 ging er één trein om 10:00 in de ochtend heen en om 15:00 en 18:00 terug.
  • In de zomermaanden is het er echt warm, neem genoeg water mee. Er is niet veel schaduw onderweg en die helm helpt niet echt…

Nog meer wandelen in Andalusië?

Bestel hier ons interactieve wandelboek met prachtige wandelingen, kaartmateriaal, bezienswaardigheden  en veel tips!

Geheel verzorgd op reis naar de Caminito del Rey!

De Caminito del Rey is ongeveer op een uur rijden vanaf Ronda of Malaga. Ardanza brengt je er tijdens de volgende rondreizen: 15 daagse Cultuur & Natuur Rondreis Andalusië, de 15 daagse Natuur & Cultuur Rondreis Andalusië, de 8 daagse Fly&Drive Sevilla & Ronda en het 8 daagse arrangement Actief Ronda

 

 

geef een reactie

* verplichte velden