De Priorat, unieke wijnregio en wandelparadijs!

Groen en gastronomisch wandelparadijs met bergen, beekjes en kleine wijngaarden

Ruim 20 jaar geleden kwamen we voor het allereerst in deze kleine wijnregio ten zuiden van Barcelona. We reden er rond en opeens herkende ik het landschap uit een televisieprogramma, “No Going Back” – de Britse versie van “Ik vertrek”, waarin Martin en Maggie van Mother’s Garden er een oude Masia hadden gekocht en hier hun leven opbouwden. Wat een schitterende plek!  We vonden het er zo mooi dat we besloten dat dit de plek zou zijn waar we naar toe zouden verhuizen als we ooit naar Spanje zouden gaan.

In 2007 zijn we met onze kinderen van 4 en 6 jaar vanuit Utrecht geëmigreerd en we hebben er 5 jaar lang genoten van alles wat deze unieke plek te bieden heeft. 

Schilderachtige regio, oude dorpjes en prachtige wijnen

De Priorat wijnregio in Catalonië met haar uitgestrekte heuvellandschappen en glooiende wijngaarden ligt op een kleine 2 uur rijden van het kosmopolitische Barcelona. Deze geïsoleerde regio lijkt sinds de middeleeuwen nog niet veel veranderd, met haar ongerepte natuur, glooiende heuvels, hoge bergmassieven, boerenhoeves, merkwaardige, kleine dorpjes, vestingen als Siurana, hoog op een ongenaakbare rots gelegen, kerkjes en kapelletjes.

De wijnregio de Priorat wordt wel het “Toscane van Spanje” genoemd.  De afgelegen, rotsachtige heuvels van de Priorat wijnstreek zijn de geboorteplaats van de intense, minerale wijnen die door veel wijnkenners beschouwd worden als de meest elitaire wijnen van Spanje. De karakteristieke leisteen bodem (llicorella), een overvloed aan zon en een energieke groep jonge wijnmakers heeft de regio een reputatie opgeleverd als een van Spanje’s meest innovatieve wijngebieden, terwijl het ongerepte natuurschoon en de bewogen geschiedenis het gebied tot een fascinerende plek maken om te verkennen.

Ardanza brengt je naar de Priorat

D.O.Q. Priorat

Het bergachtige landschap van de Priorat heeft tot gevolg dat de druiven in smalle rijen op steile terrassen aangeplant zijn. Een mooi gezicht, maar een verschrikkelijk intensieve klus om ze te oogsten. Alles handmatig, wat geen machine kan zo hoog komen. Het land is veeleisend maar ook ideaal om de lokale druivenrassen als Garnacha en Cariñena te verbouwen, maar ook recentere zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. De beste Priorat wijnen zijn geconcentreerd en vol karakter. De lage opbrengst van de wijnterrassen en de handmatige oogst maken de Priorat wijnen tot de duurste van Spanje. Ze behoren volgens velen ook tot de beste wijnen van het land. Naast die van de Rioja zijn dit deze enige ander DOQ wijnen van Spanje.

D.O. Montsant

Deze uitgestrekte wijngaarden liggen in een hoefijzer vorm rond Priorat en de Montsant kreeg in 2001 een eigen regionale D.O.-kwalificatie. De wijnen hebben duidelijk een eigen identiteit zijn over het algemeen wat lichter en minder prijzig. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, die vaak worden geadviseerd door lokaal opgeleide jonge oenologen.

Eeuwenoude wijntraditie

De Priorat heeft een wijntraditie die al teruggaat tot de middeleeuwen, toen de Kartuizer monniken van ‘La Cartoixa D’Escaladei hier wijngaarden aanlegden. In de 19e eeuw zijn de wijngaarden verwoest door de phylloxera vastatrix (druifluis) en zijn veel mensen vertrokken uit dit geïsoleerde gebied. Pas de laatste 35 jaar is dit gebied opnieuw tot ontwikkeling gekomen en, dankzij pioniers als Rene Barbier, (Clos Mogador), Alvaro Palacios, Francesc Capafons en Carles Pastrana heeft het de huidige faam verworven

 

Priorat, Wandel – en fietsparadijs

De Priorat is, met haar vele kleine dorpjes, heuvelachtig landschap en eindeloze vergezichten een paradijs voor wandelaars en fietsers. Je vindt op veel plekken beekjes, rivieren en een aantal meren, zoals bij Siurana en natuurlijke baden in de omgeving van Horta de San Joan. Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld in de Montsant bergketen met haar indrukwekkende klippen, diverse flora en fauna en adembenemend uitzicht.

De Caminos del Vino leidt je langs verschillende wijngaarden en bodega’s, perfect voor wijnliefhebbers die de regio willen verkennen per fiets of te voet. Het langeafstandspad de GR 171, Vall de Siurana route is geschikt voor zowel wandelen als mountainbiken. Onderweg heb je schitterend uitzicht en bij warm weer is een koele duik in het meer een aanrader!
Ten zuiden van de Priorat loopt een prachtige Via Verde, een voormalige spoorlijn wat nu een fiets/wandelpad is naar beneden, naar Tortosa en de kust, de VV Val del Zafán. Lees er alles over

Lees meer over fietsen over het spoor in Spanje

De verstilde dorpjes van de Priorat

De hoofdstad van de Priorat is Falset, een bedrijvig stadje (3.000 inwoners) met een mooi dorpspleintje en de modernistische wijn ‘co-operativa’. Escaladei, het kleine gehucht aan de voet van de Montsant waar ook de imponerende overblijfselen van het Karthuizer klooster te bezoeken zijn, heeft een aantal goede wijnwinkels en een paar bodega’s. Gratallops is het dorp waar de geweldige Costers del Siurana bodega gevestigd is, een bezoek is een absolute must voor de wijnliefhebbers.

Siurana, hoog op een ongenaakbare rots gelegen is letterlijk een hoogtepunt van de regio. (lees meer over Siurana hieronder) In de dalen liggen andere kleine dorpjes zoals Torroja, Marça, Masroig, El Guiamets. Met smalle straatjes, een kerk, een kroeg, minimaal één bodega en natuurlijk een restaurant waar je een zeer betaalbaar dagmenu kunt eten. 

Siurana, het dorp wat niet mooi wil zijn…

Het hoog gelegen gehucht Siurana (foto boven) was een van onze favoriete uitstapjes met de kinderen toen we 18 jaar geleden naar de Priorat wijnregio in Catalonië emigreerden. Dit adelaarsnest, gelegen op een rots van kalksteen en omgeven door bossen en ravijnen, is een magisch plekje.
Zoals u misschien weet is in Spanje een organisatie van de mooiste dorpjes van het land: ‘Los Pueblos Bonitos de España’, waarbij 105 dorpen aangesloten zijn. Siurana stond op de shortlist, wat een hele eer is. Maar de burgemeester, van Siurana, Salvador Salvadó, weigerde om deel van deze club uit te maken waarmee hij Siurana definitief op de kaart heeft gezet. Hij is namelijk van mening dat Siurana aan de grens zit van haar capaciteit om bezoekers te ontvangen en dat zij het milieu niet in gevaar willen brengen.

De mijnen van Belmunt de Priorat

In Belmunt, 5 kilometer ten westen van Falset vind je de loodmijnen van Belmunt, een merkwaardig en zeer uitgebreid horizontaal gangen stelsel waar in vroegere tijden lood gewonnen werd. In het dorpje zijn nog de oude huisjes van de mijnwerkers en in de mijnen worden rondleidingen gegeven. Deze mijnen staan ook op de nominatie als werelderfgoed. In de omgeving zijn diverse wandelroutes en een bezoek aan de mijnen is prima te combineren met een wijnproeverij in een van de plaatselijke bodega’s.

Wijncomarca omringd door drie bergmassieven

De wijngaarden van de Priorat worden aan drie kanten omsloten door bergketens: In het westen door het imponerende Montsant bergmassief, in het oosten door het uitgestrekte Sierra de Llaberia en in het zuiden, iets verder weg, het natuurpark Els Ports. De flora en fauna van dit beschutte berggebied zo dichtbij de kust van de Middellandse zee is bijzonder, je vindt er soorten die uniek zijn voor Spanje. In de hele omgeving zijn diverse wandelroutes uitgestippeld, van routes door licht glooiend gebied tot routes voor de meer geoefende wandelaars. Tussen Capçanes en Els Guiamets kun je in de heuvels heerlijk zwemmen in natuurlijk uitgesleten baden.

De gastronomie van de Priorat

Er zijn in deze regio ontelbare uitstekende restaurants die tot in de verre omgeving befaamd zijn – in de weekenden komt men vanuit Barcelona om hier te wandelen of te fietsen en uitgebreid te lunchen. De lokale keuken van de Priorat is de ideale metgezel van de robuuste wijnen. Kruidige worsten; ‘salsicha’, ‘butifarra’ en ‘longanissa’, stoofpotten en geroosterde groenten met de Catalaanse ‘romesco’ saus, om enkele van de eerlijke en pure gerechten te noemen. Tapas zijn vaak verrassend inventieve hapjes. Uiteraard worden ze vergezeld van de uitstekende olijfolie van deze streek: de D.O.P Siurana, gemaakt van de kleine groene arbequina olijf van dit gebied.

De Pers bij ons op bezoek in de Priorat

De calçotada

Wanneer je tussen januari en april in Catalonië bent dan kun je in restaurants en authentieke Masia’s calçots op het menu zien staan. Calçots is een uiensoort die smaakt naar prei en de ‘calçotada’ is één van de belangrijkste lokale tradities binnen de Catalaanse gastronomie. Op het platteland. in de bergen of eigen tuin worden in het seizoen overal ‘calçotadas’ georganiseerd, een uitgebreide barbecue.

Eerst worden de lente-uien zwartgeblakerd op een rooster boven het vuur. Je stript de zwarte bladeren eraf, doopt ze in de Romesco saus en eet ze dan zoals je een haring eet, ñamñam! (Maar een heel karwei om dat zonder knoeien te doen!) Erbij eet je ‘pà amb tomàquet’ en daarna botifarres, (worst) of ander vlees. Uiteraard vergezeld van een goed glas wijn of cava! 

Priorat nominatie Unesco Werelderfgoed

De Priorat en haar ‘heilige berg’: de Montsant, staan op de nominatie voor Unesco Werelderfgoed.

 

Ardanza brengt je naar de Priorat
 

geef een reactie

* verplichte velden