Algemeen

Siësta

Houdt u rekening met de Spaanse siësta, ook buiten het (hete) hoogseizoen gaan winkels in de siësta dicht. De algemene openingstijden zijn van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur. Sommige winkels, zekere de grotere zoals el Corte Inglés, zijn wel geopend in de siësta.

Sommige restaurants en cafés gaan ook dicht, maar de meesten blijven open. De banken en postkantoren zijn alleen geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Ook musea gaan vaak dicht tijdens de siësta, maar dat geldt niet voor de grotere trekpleisters als de Sagrada Familia in Barcelona, het klooster in Montserrat of het Alhambra in Granada.

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Algemene informatie

Hier vindt u informatie over een aantal zaken waar u mee te maken krijgt bij het reizen in Portugal en Spanje.

Geldzaken

De munteenheid van Portugal en Spanje is per 2001 ook de euro. Dat maakt omrekenen overbodig en betalen een stuk gemakkelijker. In Portugal en Spanje kunt u naast contant geld terecht met reischeques, eurocheques en creditcards. Overigens kunt u bijna overal met uw pinpas geld opnemen via de vele geldautomaten.

Gezondheid/ vaccinaties

Voor Portugal en Spanje worden geen vaccinaties aangeraden. Dit houdt echter niet in dat de hygiënische omstandigheden hetzelfde zijn als in Nederland. Ook het drinken van kraanwater is niet overal aan te raden, hoewel het wel drinkbaar is, valt over de smaak zeker in de grote steden veel te zeggen. U kunt het beste mineraalwater drinken, dat praktisch overal te koop is.

Bereikbaarheid

Met alle moderne communicatiemiddelen bent u in Portugal en Spanje goed bereikbaar. In 99% van de accommodaties is tegenwoordig (gratis) Wi-fi. Ook bellen met uw mobiele telefoon is vrijwel overal mogelijk. Informeer eventueel voor uw vertrek bij uw provider of dat met uw abonnement ook mogelijk is.

Musea

Veel musea zijn gesloten op de maandag en op feestdagen. Bij de reisbescheiden, die u circa 2 weken voor vertrek ontvangt vindt u verdere informatie over openingstijden ter plekke.

Reisbescheiden

Voor alle reizen van Ardanza geldt dat u ongeveer twee weken voor vertrek de reisbescheiden toegezonden krijgt. Hierin treft u o.a. uitgebreide informatie over de reisroute; de regio, de steden, natuurgebieden en bezienswaardigheden en activiteiten ter plekke, zodat u goed geïnformeerd op reis gaat.

Vliegtickets of vervoersbewijzen

In principe krijgt u uiterlijk twee weken voor vertrek uw vliegtickets of vervoersbewijzen voor trein of bus thuisgestuurd. Boekt u binnen 2 weken voor vertrek dan is het mogelijk dat u uw reisbescheiden per e-mail ontvangt.

Luchtvaartmaatschappijen

Ardanza maakt gebruik van de lijndiensten van de bekende luchtvaartmaatschappijen, zoals: TAP Portugal, Transavia, Vueling, KLM, Brussels Airlines, Iberia en Ryanair. Uw vluchtschema en de maatschappij waarmee u vliegt zijn afhankelijk van uw bestemming en wensen. De vliegtijd naar en van Portugal en Spanje bedraagt over het algemeen tussen de 2 en 3 uur.

Huurauto

Ardanza Reizen heeft ene samenwerkingsovereenkomst met Sunny Cars. Bij autohuur is een creditcard verplicht, zeker wanneer het one-way huur betreft, en is ook het meest handig voor het betalen van uw waarborg. De door Ardanza aangeboden auto’s zijn standaard ingericht met airconditioning. Huurauto’s in Portugal en Spanje zijn tot nu toe nog niet standaard ingericht met een navigatiesysteem.

Informatie voor achterblijvers

Bij uw reisbescheiden krijgt u een lijst van alle adressen en telefoonnummers waar u en/of uw reisbegeleider tijdens de reis te bereiken bent. Deze kunt u thuis laten voor de achterblijvers zodat zij in geval van nood kunnen bereiken.

Reisdocumenten

Als u de Nederlandse nationaliteit hebt, hebt u voor Portugal en Spanje een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Houdt u er wel rekening mee dat een identiteitskaart geen geldig legitimatiemiddel is bij het opnemen van geld bij een bank of postkantoor.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: