Ronda

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Witte stad aan Tajo ravijn

Ronda ligt tussen een drietal bergachtige natuurparken in, zo’n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol, op ongeveer 750 meter boven zeeniveau.
De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano, dePuente Viejo en de beroemde Puente Nuevo (Nieuwe brug).
De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda en is een van de meest gefotografeerde bouwwerken in Spanje. Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.

Geschiedenis

De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta.
Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had.
In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie.
Het kwam later in handen van de Marokkaanse Almohaden dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwden.
In de periode voor de Reconquista, maakte Ronda deel uit van de Nasriden dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd.

Plaza del Toros

Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudste nog bestaande stierenvechtarena van Spanje. De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won aldaar veel gevechten.
Anno nu worden er nog maar 4 stierengevechten per jaar gehouden in het Plaza del Toros (alleen in September), voor de rest van het jaar is het een museum.

Beroemde stad

Zowel Ernest Hemingway als Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied. In Hemingways ‘For Whom the Bell Tolls’ worden de moorden door de fascisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog beschreven. Tegenstanders van het falangistische regime werden van de kliffen van El Tajo afgegooid. De Belgische groep dEUS nam er hun plaat ‘The Ideal Crash’ op.

Accommodaties

In de omgeving van Ronda zijn een aantal zeer diverse overnachtingsmogelijkheden: een prachtig gelegen hotelboerderij in het Grazalema Natuurpark, comfortabele appartementen in de witte bergdorpje Parauta of Montejaque. In de Serranía de Ronda bieden we daarnaast een luxe Bed en Breakfast Resort en een prachtige Cortijo aan, waar je een zeer gastvrij verblijf wacht. Alle locaties liggen op circa 15 minuten rijden van Ronda.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: