San Sebastián

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

San Sebastian

Deze mondaine badplaats, Donostia in het Baskisch, met circa 180.000 inwoners, is prachtig en gelegen aan verschillende baaien, met eilandjes ertussen. Het is de gastronomische hoofdstad van het noorden, met meer michelin sterren-resaturants dan waar ook ter wereld De leukste en voordeligste manier om kennis te maken met de afwisselende keuken van San Sebastián is met pintxos, de Baskische tapasvariant. In het oude stadsdeel, genaamd Parte Vieja, vindt u een duizelingwekkend aantal pintxosbars waar u kunt genieten van smakelijke vismousses, inktvisjes of peperspiesjes. Wilt u meer geld besteden, dan is het driesterren Michelin restaurant Arzak – van de vermaarde chef-kok Juan Ramon Arzak – een onvergetelijke culinaire ervaring.

Festivalstad en Culturele Hoofdstad van Europa in 2016

San Sebastián staat bekend om zijn vele zomerfestivals. Het bekendste evenement is Festival de San Sebastián. Dit nazomerfestival is het beroemdste filmfestival van Spanje en de gehele Spaanstalige wereld. Jazzliefhebbers kunnen in de derde week van juli hun hart ophalen tijdens Festival de Jazz de San Sebastían, één van de oudste jazzfestivals van Europa. Los gaat het ook tijdens Semana Grande. Met non-stop feesten en spectaculaire vuurwerkshows aan het strand dekt de naam van dit evenement zeker de lading. Maar de belangrijkste feestdag van San Sebastián vindt plaats in de winter tijdens Tamborrada de San Sebastián. De stad is dan 24 uur in de ban van onafgebroken tromgeroffel geproduceerd door als klok of soldaat verklede inwoners. in 2016 mag San Sebastián zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen wat maakt dat er ruim honderd evenementen worden georganiseerd waaronder tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en activiteiten voor de kids.

Oude stad

Tussen de Río Urumea en de baai ligt Parte Vieja. Het is een mooie en sfeervolle buurt met nauwe straatjes, aparte huisjes, barokke kerken en klassieke pleintjes. Het kloppend hart van de oude stad is Plaza de la Constitución. Huisjes met oranje en blauwe luikjes sieren dit bijzondere, omsloten plein. De genummerde balkonnetjes zijn een overblijfsel uit de tijd dat het plein nog als stierenarena diende. Het centrale plein staat in verbinding met een aantal zeer gezellige, smalle straatjes met een ontelbaar aantal (tapas)bars. Sterker nog: de dichtheid aan bars en restaurants zou hier zelfs het hoogst van Spanje én de wereld zijn. Achter de oude stad ligt de heuvel Monte Urgull die ooit over de stad waakte. Een andere nabijgelegen attractie is het omstuimige Paseo Nuevo, een zeeboulevard waar de golven tegen aan klotsen die wandelaars regelmatig een koude douche bezorgen.

Stranden

Dat San Sebastián onder de Spanjaarden de favoriete vakantiebestemming is, heeft veel te maken met zijn voortreffelijke stranden. Eén van de mooiste en elegantste stranden van heel Spanje is Playa de la Concha. Dit majestueuze strand loopt in de vorm van een halve maan en wordt geflankeerd door een aantrekkelijke promenade die vooral ’s zomers erg levendig is. Maar ook het westelijker gelegen buurstrand Playa de la Ondaretta dat uitkijkt op het eiland Santa Clara, mag gezien worden.

Omgeving

San Sebastián ligt ingeklemd tussen twee heuvels: de Monte Urgull en de Monte Igueldo. Vlak achter de oude stad Vieja ligt de Montel Urgull. De wandeling kan ingezet worden via verschillende paden die leiden langs verschilende miradores. Na een aangename klim loopt u al vrij snel aan tegen Castillo de la Mota, een voormalig vestigingswerk dat voor het laatst dienst deed tijdens de oorlog met Napoleon. Nog hoger op de top van de heuvel staat een imposant Christusbeeld dat ook vanaf de zeepromenade prominent zichtbaar is. Vanaf de top hebt u een fantastisch uitzicht op de zee en het schildpadvormige eiland Santa Clara. Maar het panorama, vanaf de Monte Igueldo is nog mooier (het is een pittige, maar prachtige wandeling – of neem de kabelbaan) Eenmaal boven aangekomen wacht een aantal fantastische panorama’s: aan de oostkant kijkt u in vol ornaat uit op de halve maanvormige Concha-baai en de gehele stad, terwijl u aan de westkant uitkijkt op de woeste (surf)stranden van Zarautz.

(met dank aan Spaanstaligewereld)

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: