Centro

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Centro

Imposante natuurparken, Cultureel erfgoed en historische dorpjes

Deze groene en glooiende regio heeft prachtige steden, imponerende bergen en een schat aan kleine middeleeuwse en historische dorpjes. Ga op ontdekkingstocht langs Almeida, Belmonte, Castelo Mendo, Castelo Novo en Castelo Rodrigo. Piódão is ook een juweeltje, geheel uit leisteen opgetrokken. Het vormt een van de historische dorpen die in de jaren negentig van de vorige eeuw grondig gerestaureerd werden met hulp van de Europese Unie en inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Omgeven door imposante landschappen zijn deze dorpjes een bezoek meer dan waard.

De steden

Coimbra

Coimbra is de derde stad van Portugal, na Lissabon en Porto. Het is een oude stad. Al in de tijd van de Romeinen werd dit gebied bewoond. Gedurende de Middeleeuwen was Coimbra meer dan een eeuw de hoofdstad van Portugal. De stad ligt aan de Rio Mondego. Coimbra is beroemd om haar fadomuziek, de Fado de Coimbra, die vooral door studenten wordt gespeeld en gezongen. Coimbra is als stad zelf al een bezienswaardigheid. De oude binnenstad, met zijn smalle en stijle steegjes, is gevuld met oude bouwwerken, kathedralen en fadohuizen. In het eeuwenoude Mosteiro de Santa Cruz liggen de eerste koningen van Portugal begraven. De Universiteit van Coimbra is de oudste en één van de grootste universiteiten van Portugal. De Biblioteca Joanina van de universiteit is een prachtige bibliotheek in barokstijl. Ook de botanische tuin van de universiteit, één van de oudste ter wereld, is een bezoekje waard

Viseu

Viseu, stad aan de de rivier de Pavia, een zij arm van de Mondeg gelegen, kan zich qua charme zeker meten met het beroemdere Coimbra. De oude stad ligt in de schaduw van de laat Gotische kathedraal met haar mooie plein, hier vindt u fraaie gotische waterspuwers turend uit 16e eeuwse huizen, smalle straatjes en doorgangen met wapenschilden uitgehouwen in graniet. De oude stadspoort, de Porta do Soar, het sfeervolle Praça do Rossio met haar lindebomen, de berglucht, heerlijke wijnen uit de regio en de beroemde keuken maken dit een heel aantrekkelijke stad.

De oudste held van Portugal, Viriato, een Lusitaanse stamhoofd, werd verdreven naar de bergen die Viseu omringen door Romeinse legioenen. Dit wordt herdacht in een standbeeld in de Cava de Viriato, een archeologische site buiten de stad.

Aveiro & Costa Nova

Aveiro is de hoofdstad van de Ria, een weidse laguneachtige baai waar het zoete water van de rivier Rio Vouga zich mengt met het zeewater. De stad wordt doorkruist door waterwegen waar gekleurde “moliceiro”-boten varen waardoor deze plaats ook wel het Venetie van Portugal genoemd word. In de 16e eeuw brachten de ontwikkeling van de zout-, landbouw- en visindustrie en de eerste visserijonderneming in het verre Nieuw Land in 1501 Aveiro veel voorspoed.

Aan deze kust vindt u uitgestrekte gele zandstranden en aantrekkelijke dorpjes als Costa Nova met haar veelkleurige houten strandhuizen, gezellige restaurantjes en strandtentjes.

De hoogste bergen van Portugal

Serra da Estrela

In de Serra de Estrela vindt u de hoogste bergen van Portugal (tot 2.00 meter) het grootste gedeelte van dit gebied is uitgeroepen tot Parque Natural. U vindt hier imponerende, steilen hellingen, merkwaardige rotsformaties en kale plateaus in combinatie met groene valleien, watervallen en authentieke bergdorpen. Ook de fauna is zeer afwisselend, van olijfbomen en tamme kastanjes tot lariksen en sparren op de hoger gelegen plateaus. Het afwisselende landschap van de Serra da Estrela is verrassend door haar woeste schoonheid, lieflijke cultuurlandschappen en oorspronkelijkheid. Een goed netwerk aan gemarkeerde wandelpaden slingert door dit onherbergzame landschap. De rivieren Alva, Zêzere en Mondego ontspringen in de Serra da Estrela. Het park beslaat een oppervlak van ruim 100.000 hectare en is daarmee het grootste natuurpark van Portugal.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: