Sintra

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Sintra en het Parque Natural Sintra- Cascais

Een bezoek aan Sintra, genesteld in de bergen tussen Lissabon en de Atlantische oceaan  – met Cabo da Roca als meest westelijke kaap van Europa, is een ervaring die je niet snel zult vergeten.
Met haar glooiende bergen, bemoste bossen met bromelias en varens, exotische tuinen en uitbundige paleizen lijkt het een plaatje uit een sprookjesboek. Het stadje zelf heeft een mooi oud centrum en vele pastelkleurige, monumentale landhuizen die over de diverse heuvels verspreid liggen en uitkijken over de oceaan.
Sintra is door door de UNESCO erkend is als Cultureel Werelderfgoed van de mensheid.

Deze plek is al sinds een ver verleden gekozen als vestiging, de Kelten aanbaden hier de maandgod op de Monta da Lua en de Moren bouwden een indrukwekkend kasteel op een steile rots. Sintra was vanaf  in de 18e eeuw een geliefde zomerplaats voor koningen en edelen en werd door schrijvers en dichters dwepend beschreven, zoals door Lord Byron die Sintra het ‘glorieuze Eden’ noemde. In het archeologische museum Museu Arqueológico de Odrinhas kun je vele sporen van vroeger terugvinden.

Paleizen en Parken

In de 12e eeuw veroverde de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, het kasteel op de Moren en later zouden zijn opvolgers hier hun residentie bouwen, het paleis Palácio da Vila. Het ontwerp van het paleis wordt gekenmerkt door twee enorme kegelvormige schoorstenen die in de middeleeuwen zijn gebouwd en die nu hét visitekaartje van Sintra zijn.
Ook de andere paleizen in deze regio zijn een bezoek waard. Sintra was het eerste centrum van de Romantische architectuur in Europa. Het sprookjesachtige paleis Palácio da Pena, op één van de toppen van het gebergte, is bekend vanwege zijn prachtige tuinen met exotische plantensoorten, die uniek zijn in Portugal. Een must-see!  Nog veel meer tips en alle informatie over de bereikbaarheid en openingstijden ontvang je bij je reisbescheiden.

Parque Natural de Sintra-Cascais

In dit meest westelijke puntje van het Europese continent ligt de kaap Cabo da Roca. Het is één van de spectaculairste plaatsen van het natuurpark Parque Natural de Sintra-Cascais. De verticale kliffen, die circa honderd meter boven de oceaan uitsteken, bieden grandioze vergezichten. Ben je geïnteresseerd in geologie dan kunt u ook andere indrukwekkende formaties zien, zoals de fossiele duinen in Magoito of Oitavos, de karrenformaties vlakbij Cabo Raso (Cascais) en het “levende” klif van Azenhas do Mar, waarboven mensenhanden een pittoresk dorpje bouwden. De dinosauriërs hebben ook hier hun sporen achtergelaten, op de bijna verticale kalklaag van het zuidelijke klif van Praia Grande waar een belangrijke vindplaats is van 11 sporen en enkele losse pootafdrukken, die heel duidelijk herkenbaar zijn in de rosten.

Het weelderige gebergte Serra de Sintra dat het landschap domineert heeft een bijzonder microklimaat. Je vind hier unieke flora en fauna en dit gebied is een paradijs voor wandelaars. Er zijn vele wandelroutes uitgezet, maar je kunt ook met een gids of jeepexcursie het gebergte verkennen. Bezienswaardigheden zijn het klooster Convento dos Capuchos uit de 16e eeuw en de Ermida da Peninha, gebouwd op een hoog punt vlakbij de kust. Hiervandaan heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Meer naar het binnenland, ten noorden van het gebergte, ligt een landelijk gebied met kleine dorpen waar het landschap wordt gekenmerkt door stenen muurtjes, die de landbouwgronden begrenzen en ze beschermen tegen de zeewinden. Hier wordt de wijn van Colares geproduceerd.

Mooie stranden in de buurt zijn Praia da Maçãs, Praia Grande en Praia da Adraga. Het pittoreske dorp Azenhas do Mar, ingebed in een enorme klif aan zee, is ook een bezoek waard.

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: