Groene Spanje juni 2019

Spanje is niet meer de Costas.
Spanje is voor ons nu Costa Verde!

16 juni 2019

Vrijdagavond kwamen wij terug van een rondreis Noord Spanje met verlenging León. Het eerste recept uit het – bij thuiskomst ontvangen kookboek – heeft ons al heerlijk gesmaakt.
Met dit reisverslag geniet ik nog even na van deze veelzijdige reis.

De Spanjaarden zijn vriendelijk (een woordje Spaans helpt en wordt gewaardeerd), het is schoon, de natuur is prachtig, er is een berg cultuur/historie en het eten/drinken is bijzonder goed en veelzijdig. Dit was echt niet ons laatste bezoek aan Noord-Spanje!

Bruisend Bilbao

We begonnen in Bilbao. Na een korte vlucht en taxirit was het bijzondere hotel in de oude binnenstad en goed begin. Door ons ongeduld en ondanks de verstrekte plattegrond liepen we anders dan ‘gepland’ de stad in. Maar ‘verdwalen’ hoort erbij in een stad. Na enige tijd glom het Guggenheim museum ons tegemoet. Toen hadden we al kennis gemaakt met de heerlijke pinxtos en cider. Wat een bruisende stad is Bilbao. Er wordt gesport op en langs de rivier, waar het ook heerlijk wandelen is. In een paar dagen niet alles kunnen zien (we houden graag een vakantietempo aan). Dat is een goede reden om terug te gaan.

Arriondas en de West Picos

De kustweg biedt veel mogelijkheden tot uitstapjes. Op weg naar Arriondas kiezen we voor Santander en San Vincente de la Barquera. Op zondag in Santander met mooi weer was het even zoeken naar een parkeerplaats. We genoten van een folkloremarkt die we daar troffen op het Magdalena schiereiland. Prachtige plek met fantastische uitzichten en mooi zomerpaleis. Het strand lonkte maar we vervolgden onze weg over de A8. In San Vincente de la Barquera heerst (zondags)rust. We stiefelen langs de palmenboulevard met de dobberende bootjes. Smikkelen van een ijsje en bezoeken het (zeer) oude stadsdeel. De (besneeuwde) toppen in de verte nodigen uit, maar we laten ons niet haasten. In Arriondas genieten van de gastvrijheid van Joan en Nigel in onze posada. Het is nog laagseizoen. We hoeven niet te wachten bij de funiculaire naar Bulnes. We stijgen 800 meter! Na wat rondwandelen in het kleine bergdorpje is de afdaling wat stijl maar adembenemend. We turen door de verrekijker naar de voorbij zwevende goudbruine gieren.

Kust van Noord Spanje

Na een (winkel)stop in Gijon arriveren we in Cudillero. Weer een prachtige posada met uiterst vriendelijk en behulpzaam personeel. We wandelen door pittoreske dorpjes, eten zalige vis, drinken cider. We wandelen langs de ruige kust met vele kliffen, mooie uitzichten. Het is niet altijd droog, maar met een boek in de royale banken van de posada is geen straf.

De bergrug over naar León

We verlaten de kust en steken de bergrug over richting León. Ons bezoek aan Oviedo is wat nat maar dat geeft niet. De rit is weer prachtig. Het is ook bijzonder om te zien hoe de vegetatie verandert. We zien nu regelmatig ‘camino’ borden en Santiago wandelaars (te herkennen aan teenslippers en voeten met pleisters) of fietsers. De kathedraal is overweldigend mooi. Het museum van de Isidori Basiliek zeer interessant.

Oostenrijks aandoend Potes

We eindigen onze reis aan de oostkant van de Picos de Europa. We hebben onze zinnen gezet op de wandeling vanaf Fuente Dé. Met de kabelbaan zijn we snel op 1800 meter: uitzicht op toppen, het sneeuwt beetje maar het pas is breed. Paarden en koeien met jongen lopen rond op de zomerweiden. Wat is dit prachtig. De laatste dag is het warm genoeg om te zwemmen in de tuin van het hotel. Het was een prachtige vakantie.

Geacht Ardanza team, u snapt dat dit slechts een greep is van onze belevenissen in twee weken tijd. Het leek wel of het vier weken waren. En toch zijn we uitgerust en opgeladen. Dank voor het samenstellen van deze heerlijke reis.

Helene en Carl Marcus
16 juni 2019

Noot Ardanza: Dhr en mevrouw Marcus hebben een 15 daagse rondreis door het Groene Spanje gemaakt in juni 2019

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: