Indrukwekkend Andalusië

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Reisverslag Cultuur & natuur route Andalusië op maat

20 daagse rondreis Sevilla – Córdoba – omgeving Ronda – Vejer de la Frontera –  september 2021

We hebben tijdens deze rondreis van 20 dagen 35 restaurants bezocht, van eenvoudig tot uitgebreid. De restaurants die op ons de meeste/beste indruk hebben gemaakt, noemen we apart.

1e stop: Sevilla

Onze reis begon met de landing op het vliegveld van Sevilla. We hadden vooraf een Vliegveld Transfer via Pia tours geboekt en de chauffeur stond daarom al op ons te wachten. Prima verzorgd. De taxirit van het vliegveld naar het hotel nam weinig tijd in beslag en bood gelijk de gelegenheid om een deel van Sevilla te bekijken.

Ons hotel ligt in het autovrije deel van Sevilla, dus de taxi werd zo dichtbij mogelijk geparkeerd. We moesten daarna een paar minuten, met de vriendelijke taxichauffeur als gids, door smalle straatjes lopen om het hotel te bereiken. Het hotel is zeer rustig gelegen op een plein met vooral veel sinaasappelbomen. Misschien dat door de corona-maatregelen de horeca minder bruisend was dan ‘normaal’, want het meeste geluid op het plein werd geproduceerd door de dame van de noga-winkel, die iedere voorbijganger wilde laten proeven van hun producten, en de kerkklokken.

Waarschijnlijk i.v.m. dezelfde maatregelen kregen we iedere ochtend (op een afgesproken tijdstip) een goedgevulde ontbijtbox op de kamer gebracht. Niet heel afwisselend, maar zeker netjes verzorgd. Om het mooie, oude deel van Sevilla goed te kunnen verkennen, is dit hotel uitstekend gelegen. De meeste ‘beroemde’ bezienswaardigheden (kathedraal, paleis, Plaza de España, Setas de Sevilla, parken enz.) zijn lopend goed te bezoeken. Hetzelfde geldt voor veel horecagelegenheden. Het (ver)dwalen door de vele smalle straatjes is sowieso heel leuk om te doen.

De eerste ochtend stond een fietstour (weer via Piatours) op het programma. De moeite waard, al was het maar om de indeling van Sevilla sneller te kunnen begrijpen. Mooie locaties bezocht, waarbij je makkelijk kunt bepalen of je die later nog eens op eigen gelegenheid wilt bezoeken. De kathedraal en het paleis zijn uiteraard de moeite van het bezoeken waard en vanaf de Setas de Sevilla heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Restauranttips: Abaceria del Postigo, La Brunilda

2e stop: Córdoba

Via de eerdergenoemde Vliegveld Transfer werden we terug naar het vliegveld vervoerd om daar de huurauto op te halen. Op weg naar Córdoba, hebben we een korte (lunch) tussenstop gemaakt in Carmona. We zijn daar te kort geweest om iets zinnigs over te zeggen. Op het eerste gezicht een mooie, kleine stad. In de zeer uitgebreide informatiemap van Ardanza stond o.a. een goede tip om de auto dichtbij ‘ons’ hotel in een ander hotel mét parkeergarage te parkeren (de auto hebben we in Córdoba niet nodig gehad). Daar vandaan was het maar enkele minuten lopen. Ons hotel is gevestigd in een mooi, oud gebouw met patio.

De eigenaar bakt zelf het brood (ontbijt) en is een enthousiast bierbrouwer (een aantal flesjes stond al in de kleine koelkast op de kamer). De kamer was prima ingericht, maar (door de leeftijd van het gebouw) wel wat gehorig.

Córdoba is zeker een mooie stad, met de Mezquita-Catédral als hoogtepunt. Ook daar is dwalen door de vele straatjes erg leuk om te doen. Los van een discussie over dierentuinen in het algemeen, kunnen we de Zoo van Córdoba zeker niet aanbevelen. Zelden zo’n troosteloze omgeving voor dieren gezien.

Restauranttip: Taberna San Cristobal

3e stop: Omgeving Ronda

Op de route van Córdoba naar het hotel in de omgeving van Ronda hebben we een korte tussenstop gemaakt in Osuna. De lunch in het (eerst rustige, maar snel zeer levendige) restaurant (Casa Curro) was erg leuk. Helemaal voor fans van de tv-serie Game of Thrones. Uit een flinke hoeveelheid foto’s aan de muur werd duidelijk dat de crew dit restaurant in het verleden heeft bezocht. Ons rurale hotel ligt bijzonder rustig (afgelegen) tussen bergen, bos en weilanden.

Onze hotelkamer bleek vroeger een stal geweest te zijn. De inrichting is eenvoudig, met een klein terras voor de deur. Het ontbijt bestond uit een ruim buffet, dat overal op het terrein genuttigd mocht worden. Het centrale deel bestaat uit een ‘terras’ onder en rond een grote boom. ’s Avonds leuk verlicht en een goede plek om te dineren. Achter het hotel bevind zich een toegang tot een groot natuurgebied. Voor de liefhebbers is er ook een klein zwembad aanwezig.

Caminito del Rey

Vanuit onze accommodatie was het een klein half uur rijden naar de Caminito del Rey. Dit wandelpad (van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof) is drie kilometer lang, maximaal een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de rivier ‘El Chorro’ tegen de rotswanden. Zonder hoogtevrees het bezoeken meer dan waard. Op de terugweg naar het hotel hebben we het plaatsje Montejaque bezocht.
Leuke, authentieke plaats, met een hoog uitkijkpunt dat een mooi uitzicht over de omgeving biedt.

Ronda

De stad Ronda is duidelijk een toeristische trekpleister, mede dankzij de mooie Arena en de beroemde brug die twee stadsdelen verbindt. De tip van Ardanza om via een pad naar beneden de brug eens vanuit een ander perspectief te bekijken, was de moeite waard.

Restauranttip: Almocabar

4e stop: Vejer de la Frontera

Ook hier weer de tip uit de reismap gevolgd: de huurauto op een parkeerplaats buiten het centrum geparkeerd. Daarna met een taxi naar de winkel van de eigenaars van onze accommodatie gereden. We werden zeer vriendelijk ontvangen door Chantal en Mark, die duidelijk (en terecht) heel trots zijn op hun prachtige appartementen. Wij mochten verblijven in Casa Azahar, wat een mooie, ruime accommodatie bleek te zijn. Twee smaakvol ingerichte verdiepingen en badkamers, een zeer ruime keuken van alle gemakken voorzien, een patio, een balkon en een privé dakterras met fantastisch uitzicht over Vejer.

Omdat we hier 9 dagen verbleven, ging het een beetje als ‘ons huis’ voelen. Vejer is een heerlijke stad om te verblijven. Gemoedelijk, met weer heel veel smalle straatjes om in rond te dwalen. Daar kan je zomaar Anne (Ardanza) met hond Tommie tegen het lijf lopen. We hebben samen een ‘tapaatje gedaan’. Heel gezellig!

We zijn een dag met Javi van Birding the Strait op pad geweest. Hij heeft ons meegenomen naar diverse locaties (tussen Vejer en Tarifa) waar o.a. roofvogels en gieren te zien waren. Het weer was die dag niet per se ‘vogel-vriendelijk’, maar we hebben toch heel veel kunnen zien. Vanaf een hoog punt Tanger ‘aan de overkant’ kunnen zien, evenals een langs zwemmende walvis en dolfijnen.

Restauranttips: Corredera 55, La Ventana Taberna

Vejer heeft ook als voordeel dat het strand (Conil de la Frontera) en diverse steden (Medina Sidonia, Jérez de la Frontera, Cádiz) op relatief korte reisafstand te bezoeken zijn. Ook een wandeling in de nabije omgeving is de moeite waard. Conil de la Frontera: mooi, zeer ruim strand met diverse restaurants

Restauranttip: Feduchy Playa

Jérez de la Frontera

Een wat rommelige, ‘onpersoonlijke’ stad, maakte niet echt indruk op ons. De trekpleisters zijn uiteraard de sherry bodega’s. Deze waren door de strenge corona-maatregelen minder gemakkelijk (vooraf reserveren, minder bezoekers) spontaan te bezoeken. Hier kunnen we dus helaas niets over vertellen.

Restauranttip: Restaurante Albalá

Cádiz

Prachtige stad, mooie oude wijken en een prettige sfeer. Wij vonden de stad zeer de moeite van het bezoeken waard. Daarbij werden we geholpen door de stadswandeling van Ardanza.

Dierbare herinneringen

Deze vakantie was zeker één van onze fijnste vakanties. Dat kwam mede door de informatie die we vooraf van Ardanza ontvingen. Die was zeer uitgebreid en nuttig, maar bood ook genoeg ruimte om zelf initiatieven te nemen. Maar ook de prachtige omgeving, steden en mensen maakten de vakantie tot een dierbare herinnering. Dit was onze eerste ervaring met Ardanza, maar als het aan ons ligt zeker niet de laatste.

¡Muchas gracias!

Sigrid en Edgar
30 november 2021

 

Noot Ardanza: Edgar en Sigrid maakten een 20-daagse rondreis op Maat, gebaseerd op onze Cultuur&Natuur rondreis Andalusië. We hebben elkaar hier in Vejer ontmoet en dat was erg gezellig! Het is onmogelijk te kiezen uit de ontzettend mooie foto’s die Edgar meestuurde. We zetten ze er allemaal bij in de Slideshow bovenaan! Geniet! NB: De ‘Beste ervaring’ krijgt u op de computer of tablet!

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: