Over de route

15 daagse rondreis Portugal

Natuur & Cultuur rondreis. Elke reis op maat georganiseerd. Dagelijks vertrek mogelijk. Vraag hieronder een vrijblijvend voorstel aan.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?

Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Informatie 15 daagse Rondreis Portugal Natuur en Cultuur

Serra da Estrela

De Serra de Estrela is de grootste bergketen van Portugal. De streek staat bekend om haar met rotsblokken bezaaide hellingen in bizarre formaties. Langs slingerende bergwegen en steile afgronden bereik je de hoogst gelegen gedeelten, op 2.000 meter.  Op veel ansichtkaarten uit deze streek prijkt ‘Cabeça da Velha’. Deze rots lijkt sterk op het hoofd van een oude vrouw. U vindt haar bij São Romão, enkele kilometers ten zuiden van Seia. Nog zo’n bizarre rotsformatie is Cabeça do Velho, ‘het hoofd van de oude man’, het staat bij Sabugueiro, aan de weg van Manteigas naar Gouveia. Meer rotsformaties vindt u langs de slingerende weg van Seia naar Manteigas. De grote, op elkaar gestapelde blokken lijken soms maar wankel te liggen. Linhares met de torens van een middeleeuws kasteel en prachtige oude gebouwen, is zeker de moeite van een bezoek waard. In het prachtige groene dal van de rivier Zêzere liggen nog een aantal authentieke berghutten. De hoogstgelegen stad van Portugal is Guarda, tegelijkertijd de grootste stad van de Serra da Estrela. Stadspaleizen, stille pleinen, kleine kerken en middeleeuwse huizen wachten in de binnenstad op een bezoek. Let ook eens op de mooie balkons en de vele versieringen met azulejos.

Serra do Açor en Piodão

Net ten zuiden van de Serra da Estrela, bij Arganil, ligt het beschermde natuurgebied de Serra do Açor met een oppervlakte van 346 ha en toppen tot 1.000 meter heeft. Het is onderdeel van het net van biogenetische reservaten in Europa – het bos Mata da Margaraça. Vele riviertjes ontspringen in de bergen en overal hoor je het geluid van kabbelend water en tref je kleine meren en rivierstranden aan. De watervallen van Fraga da Pena, met een hoogte van zeventig meter in een poel waar het heerlijk zwemmen is. Van de lokale fauna zijn voornamelijk de “açor” (havik) belangrijk. De havik leeft hier samen met vogels als de bosuil en de sperwer. Er zijn ook verschillende zoogdieren zoals everzwijnen en de genetkat. Er is een grote diversiteit aan ongewervelde dieren voor, waaronder 240 soorten vlinders. Het historische dorpje Piódão ligt ingebed in dit gebergte. De huizen van dit dorp met smalle en steile straatjes werden gebouwd met leisteen dat in overvloed in het gebergte aanwezig is.

Peneda – Geres

In het uiterste noordwesten van Portugal, tussen de Alto Minho en Trás-os-Montes, vormen de gebergten Serra da Peneda en Serra do Gerês samen een beschermd gebied in Portugal, erkend als Nationaal Park. Hier zijn eeuwenoude waarden en tradities behouden en aanwezig in bijvoorbeeld de gemeenschapsdorpen Pitões das Júnias en Tourém. U vindt hier vegetatie in alle tinten groen, de meeste bergen bedekkend. Er is een hulstbos dat uniek is in Portugal en er groeien inheemse plantensoorten zoals de lelie “lírio do Gerês”, die de velden blauw-lila kleurt. Het terrein is erg bergachtig en worden doorkruist door grote en kleine rivieren die snel stromen en die watervallen vormen om vervolgens in de stuwmeren tot stilstand te komen. Het landschap is indrukwekkend. Hier komt u reeën tegen (symbool van het park) zijn jager, de Iberische wolf, laat zich niet zien, maar komt voor in de meest afgelegen gedeelten van dit park. Vaker te observeren zijn de “garranos”, kleine wilde paarden die los lopen door de bergen. Waarschijnlijk zult u hier ook runderen tegenkomen van het ras “barrosã” en honden “Castro Laboreiro”, met een donkere vacht, die over de kuddes schapen waken.  Voor de actieveling zijn er in dit park genoeg mogelijkheden, zoals kanoën of raften. Wandelaars kunnen de aangegeven slingerende routes volgen over eeuwenoude Romaanse paden, langs dolmens, grafmonumenten, middeleeuwse kastelen en kloosters.

Parque Natural do Douro Internacional

In het noordoosten van Portugal wordt de grens tussen Portugal en Spanje gevormd door de Douro en haar zijrivier de Águeda. In beide landen is deze grenszone uitgeroepen tot natuurpark: in Portugal in 1998 (Douro Internacional) en in Spanje in 2002 (Arribes del Duero). In totaal vormt dit een natuurgebied van ruim 190.000 ha, waarvan ruim 85.000 ha op Portugees grondgebied. Het natuurpark wordt gevormd door twee hoogvlaktes. Een in het noorden bij Miranda do Douro met een hoogte variërend tussen 700 en 800 m en een in het zuiden bij Figueira de Castelo Rodrigo met een hoogte variërende tussen 600 en 700 m. In deze zones stromen de Douro en haar zijrivier de Águeda door een smal en (tot 200 m) diep dal met steile wanden. De belangrijkste steensoort in deze zones is graniet dat tussen de 300 en 400 miljoen jaar geleden werd gevormd als gevolg van het ontstaan van het supercontinent Pangea. Het gebied is van groot belang voor roofvogels. Er zitten havikarenden, dwergarenden, slangenarenden en steenarenden.

Douro Wijnregio

Erkend als werelderfgoed door de UNESCO. In het wijngebied Alto Douro Vinhateiro wordt de beroemde Portwijn geproduceerd, wereldwijd bekend om zijn kwaliteit en smaak. In deze regio – die als eerste afgebakend wijngebied ter wereld te boek staat – heeft de eeuwenoude wijntraditie een landschap gecreëerd van enorme schoonheid.

Cultuur

Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lissabon, de witte stad, zou gesticht zijn door Odysseus. Dat is een legende, maar zeker is wel dat de Feniciers al 1200 jaar v. Chr. op deze plek waren en het Alisubbo (heerlijke baai) noemden. De Portugese hoofdstad ligt niet alleen aan een prachtige baai – de brede monding van de Taag – maar is ook een geweldige stad voor een korte vakantie. In 1755 werd een groot deel van de stad verwoest door een aardbeving en daarop volgende branden , maar op de puinhopen werd in rap tempo een nieuwe stad gebouwd. Daardoor is Lissabon nu een schitterende combinatie van oude en nieuwe architectuur.

Coimbra

Coimbra is de derde stad van Portugal, na Lissabon en Porto. Het is een oude stad. Gedurende de Middeleeuwen was Coimbra meer dan een eeuw de hoofdstad van Portugal. De stad ligt aan de Rio Mondego. Coimbra is beroemd om haar fadomuziek, de Fado de Coimbra, die vooral door studenten wordt gespeeld en gezongen. In het eeuwenoude Mosteiro de Santa Cruz liggen de eerste koningen van Portugal begraven. De Universiteit van Coimbra is de oudste en één van de grootste universiteiten van Portugal. De Biblioteca Joanina van de universiteit is een prachtige bibliotheek in barokstijl.

Viseu

Viseu, stad aan de de rivier de Pavia, een zij arm van de Mondego gelegen, kan zich qua charme zeker meten met het beroemdere Coimbra. De oude stad ligt in de schaduw van de laat Gotische kathedraal met haar mooie plein, hier vindt u fraaie gotische waterspuwers turend uit 16e eeuwse huizen, smalle straatjes en doorgangen met wapenschilden uitgehouwen in graniet. De oude stadspoort, de Porta do Soar, het sfeervolle Praça do Rossio met haar lindebomen, de berglucht, heerlijke wijnen uit de regio en de beroemde keuken maken dit een heel aantrekkelijke stad.

Porto

Porto, de tweede stad van Portugal en een van de oudste steden van Europa, ontstond in de Middeleeuwen op de noordelijke oever van de rivier de Douro. Zes imposante bruggen verbinden Porto met Villa Nova de Gaia op de zuidelijke oever, de bakermat van de Portwijn. Porto is een stad van talloze kerken, veelal in barokke bouwstijl, maar ook met monumenten uit de middeleeuwen en bijzondere architectuur uit het verleden. Een stad van klassieke cafés en ‘tearooms’, ambachtelijke winkels en werkplaatsen, hectische winkelcentra. De oudste wijk van Porto is Ribeira, gelegen aan de Douro en uitgeroepen tot werelderfgoed. Vele portboten meren hier in de haven aan, om vervolgens naar Vila Nova de Gaia te gaan. De gevels van de huizen aan de kade leveren een mooi plaatje op.

Guimarães

Een van pareltjes van het noorden is het Middeleeuwse stadje Guimarães. De stad werd in de 9e eeuw na Christus gesticht. Guimarães speelde een belangrijke rol in de formatie van het land en geldt als de geboorteplaats van de Portugese identiteit. Sinds 2001 is Guimarães Unesco werelderfgoed en de stad is een van de belangrijkste historische steden van Portugal. Het oude koloniale centrum is goed bewaard gebleven en u vindt er veel traditionele huizen en paleizen. Vooral het oude stadhuis en het paleis van de hertogen van Bragança zijn een bezoekje waard.

Braga

Braga, het religieuze centrum van het land, met haar vele prachtige barokke bouwwerken en statige lanen. Al ten tijde van de Romeinen verhief de imperator Caracala ‘Bracara Augusta’ tot hoofdstad van de provincie Galécia, het huidige Galicië. De kathedraal van Braga, de oudste van heel Portugal, was het religieuze centrum van het land. Hier zijn o.a. het bedevaartsoord Bom Jesus en het klooster van Tibães een bezoek waard.

Amarante

Op weg naar de Douro regio is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Amarante, een kleine stad, aan het begin van de Douro vallei. De rivier de Tâmega stroomt midden door het hart van de stad en de pittoreske huizen aan de oevers weerspiegelen in het water, terwijl in de verte de imposante bergen van het Serra do Marão zich aftekenen. Aan één kant van de rivier bevindt zich de kloosterkerk São Gonçalo, een bezienswaardig bouwcomplex waarin de “huwelijksbemiddelaar” en beschermheilige van de stad begraven ligt.

Lamego

Breng ook een bezoek aan de beroemde barok kerk en bedevaartsoord Nossa Senhora dos Remédios, hoog gelegen boven de stad, aan het eind van wat lijkt een eindeloze trap. Een wandeling langs de om de toren gelegen steile, mooie straatjes met huizen die tegen de middeleeuwse muren zijn aangebouwd, is de moeite meer dan waard.

Een offerte aanvragen voor deze Rondreis Portugal 15 dagen, Natuur & Cultuur kan via onderstaande button:

 

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: