Sierra Norte

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Natuurpark Sierra Norte de Sevilla

Witte dorpjes – groen en glooiende dehesa & kastanjewouden – Unesco Biosfeer reservaat

De Sierra Norte de Sevilla is een groen en glooiend Natuurpark, bekend om haar uitgestrekte kurk- en steeneik dehesas waar schapen grazen en de zwarte Iberische varkentjes scharrelen. Het park wordt doorsneden door talloze rivieren en beekjes. Het ligt op zo’n 80 kilometer ten noord-oosten van Sevilla en is onderdeel van de Sierra Morena, de uitgestrekte bergketen die Andalusië scheidt van de Extremadura en Castillië la Mancha, wat met haar oppervlakte van van 400.000 ha in haar geheel UNESCO biosfeer reservaat is.

Cultuur& Natuur

Kenmerkend voor de Sierra Norte is de glooiende kurk- en steeneik-dehesa, een open bos- en weide landschap. Tussen de bomen grazen koeien en geiten en scharrelen de zwarte iberische varkentjes. Hun dieet van eikels resulteert in de specialiteit van deze streek, de ‘Jamón Serrano de Bellota’. In de hoger gelegen gebieden vind je uitgestrekte kastanjewouden.
In en rondom de traditionele witte dorpjes zijn talloze kerkjes, kapelletjes en kloosters te bewonderen met Romaanse, Gotische en Moorse architectuur. De oude, verlaten ijzermijn van Cerro del Hierro is uitgeroepen tot een Natuurmonument en een bezoek waard. De Feniciërs waren de eersten die hier op kleine schaal ijzererts wonnen. Later waren dat de Romeinen en de Moren.

In Almadén de la Plata werd door de Romeinen zilver gedolven. Hier bevind zich een Iberische Necropolis uit de Bronstijd: La Travesia Necropolis, bekend om haar grote archeologische waarde. La Cartuja de la Immaculada is een gerestaureerd 15e-eeuws Kartuizer klooster op ongeveer 4 km ten noorden van Cazalla de la Sierra. Het is prachtige gelegen midden in de natuur. Je  kunt hier overnachten in de voormalige kloostercellen. Er is een galerij voor hedendaagse kunst en studio’s voor resident-artiesten.

Fietsen en wandelen in de Sierra Norte

In het natuurgebied zijn een kleine 20 gemarkeerde wandelroutes uitgezet en hier kun je de Via Verde de Sierra Norte’ fietsen, een pad over een voormalige spoorlijn over een afstand van 18 kilometer. Over dit oude treinspoor is nu een geasfalteerde pad waar je een mooie wandel – of fietstocht kunt maken. In de oude, verlaten ijzermijnen van Cerro del Hierro met haar grillige landschap en merkwaardige rotsformaties zijn wandelroutes waaronder een wandelpad van bijna 2 kilometer wat ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en met een buggy. 

Nabij  San Nicolás del Puerto is een prachtig schaduwrijk gebied rond de bron (‘nacimiento’) van de rivier de Huéznar. In de buurt ervan vind je de Cascadas del Huéznar, een reeks watervallen omgeven door weelderige riviervegetatie. In de buurt van El Pedroso is een bezoek aan de Santuario de Nuestra Señora de la Montaña, een ‘Ermita’ – kluizenaarshut op een sprookjesachtige plek in het bos plek met prachtig uitzicht over de vallei van de rivier de Huéznar.
Je kunt in de Sierra Norte mountainbiken en paardrijden. Watersport kun je beoefenen op de meren El Pintado en El Retortillo.

Sevilla ligt op 80 kilometer afstand en Cordoba op 130 km. Vanuit El Pedroso en Cazalla de la Sierra gaat er dagelijks een ‘boemel’ treintje naar Sevilla. (duur: circa 1.5 uur)

Ardanza brengt u naar de Sierra Norte in haar Natuurreis Andalusië!

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: