
Recept Gazpacho – Spaanse koude soep
Gazpacho, de koude soep van rauwe groenten die oorspronkelijk uit Andalusië komt is een heerlijke dorstlesser en een perfecte lichte maaltijd, tussendoortje of voorgerecht op warme dagen. Er bestaan in Spanje duizenden recepten van Gazpacho en je kunt hem ook met bieten of bijvoorbeeld met tomaten en mango maken. De originele versie uit het zuiden is simpel, puur en zonder brood.
Gazpacho is mijn favoriete lunch op een zomerse dag, gecombineerd met een punt Tortilla, de Spaanse aardappelomelet. Heerlijk mee op een picknick of na een van onze wandelingen hier in Cádiz!
Klik hier voor het recept voor de enige echte tortilla!
Recept tortillaArdanza brengt je naar Andalusië in een 15 daagse rondreis langs alle hoogtepunten en onweerstaanbare natuurparken!
Lees meer: Fly Drive rondreis Andalusië
Foto Plaza España Sevilla: Edgar Tossijn
Gazpacho, perfecte dorstlesser
Ingrediënten voor circa 2 liter gazpacho
- 1 kilo hele rijpe (peer)tomaten
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 1/2 zoete, witte ui (optioneel, naar smaak)
- groen pepertje of kleine groen puntpaprika
- 1 dl extra vierge olijfolie
- zout
- Eventueel wat water
- 1 el. Vinagre de Jerez of rode wijnazijn
Benodigdheden: Grote kom/schaal (glas of keramiek) Staafmixer of mengbeker
Bereiding Gazpacho, soep van rauwe groente
Snij de tomaten doormidden, verwijder de zaadjes en snij ze in stukken. Schil de komkommer en pel de ui. Snij ze in stukjes en doe alles bij elkaar in een grote kom of diepe schaal of de mengbeker. Ook het gepelde teentje knoflook en het pepertje in stukjes gaan erbij. Pureer nu het geheel. Giet er minimaal 1 dl lekkere olijfolie bij, en een eetlepel of twee wijn- of sherryazijn en zout naar smaak.
Gazpacho of Salmorejo?
Heb je een wat delicatere maag, laat de knoflook en peper dan weg. Wil je de gazpacho uit een glas drinken (wat ik het liefste doe), dan kun je de soep wat dunner maker door wat water toe te voegen. Wil je ‘m juist wat dikker en voedzamer, pureer dan twee tot 4 sneetjes (oud) witbrood of stokbrood mee. Dan is het een ‘Salmorejo’ geworden! Deze typische specialiteit uit Córdoba wordt meestal gegarneerd met hardgekookt ei en blokjes gerookte ham. Gazpacho wordt gekoeld gedronken, zet m dus een paar uur weg.
Meer recepten? Vraag de gratis Ardanza receptenkaarten aan!
Gratis receptkaartenTips voor nóg lekkerdere Gazpacho!
1. Más rico wordt de Gazpacho wanneer je de tomaten ontvelt (door ze even in te kruisen en in kokend water te leggen)
2. Ook heel lekker, mocht je je de tijd hebben is wanneer je over de tomaten, komkommer, ui en pepertje wat zout strooit, de azijn erover sprenkelt en het 24 uur afgedekt laat staan alvorens het te pureren. De olijfolie gaat er dan pas tijdens het pureren bij.
3. Wanneer je de gazpacho wat zoeter wilt dan kun je een gesnipperde Granny Smith appel bij het groentemengsel doen alvorens te pureren. (favoriet bij de kids!)
In de koelkast is de Gazpacho (in een afgesloten fles of schaal) ongeveer 3 dagen houdbaar.
Serveertip: in glas of in bord, gegarneerd met wat heel klein gesneden blokjes komkommer.
Spaans eten zonder vlees of vis? Mijn Top 9 Vegetarische Tapas!
tekst: Anne Middelkamp
geef een reactie
* verplichte velden