Interview Hans & Christine

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Even voorstellen

Wij, Christine en Hans Nagtegaal, zijn beiden 68 jaar oud en genieten in Bussum van ons bestaan als ‘pensionados’ en van onze twee kinderen en drie kleinkinderen. We kamperen graag en dat doen we samen al zo’n 50 jaar. Een knus tweepersoons tentje, een iets grotere tent gevolgd door een bungalowtent, een vouwwagen en uiteindelijk (en nog steeds) met de caravan.

Vanaf het moment dat onze twee kinderen niet meer met ons meegingen altijd lekker in voor- en najaar met de caravan op pad zonder ergens te reserveren. Tot het in een najaar zulk slecht weer was dat we besloten om op Kreta de zon op te zoeken. Dat bleek later het begin van een bijna vast ritueel; in het voorjaar met de caravan en in het najaar met het vliegtuig naar de zon, eerst naar één van de Grieks eilanden en daarna ……..

Hoe kwam u bij Ardanza terecht, hoe heeft u ons gevonden?

Toen we op zoek waren naar een andere bestemming dan Griekenland (zie inleiding) zag Hans in een krant een advertentie van een klein reisbureau dat gespecialiseerd was in op maat gemaakte reizen naar Spanje. Toen we daar op Google naar op zoek gingen kwamen we niet bij dat reisbureautje terecht, maar bij Ardanza. Het eerste spontane en “ons kent ons contact” met Ellen deed vervolgens de rest.

2. Weet u nog waar de eerste reis naar toe ging? Wat is uw mooiste herinnering daaraan?

Onze eerste reis was in 2014 naar Andalusië; een rondreis die ons naar Sevilla, Cordoba, Granada, Ronda en Costa de la Luz voerde. Om tot dan onverklaarbare redenen kwamen Spanje en Portugal niet op onze vakantielijstjes voor. We hadden ook absoluut geen idee van wat die landen ons evt. te bieden hadden. De plaatsen en de accommodaties die Ardanza voor ons hebben uitgezocht brachten daar al snel verandering in en overtroffen onze verwachtingen! Aan de Plaza de España in Sevilla en de prachtige Mezquita Cathedral in Córdoba, waar we met open monden hebben rondgelopen, hebben we hele fijne herinneringen.

3. Wat vindt u bijzonder aan Spanje en/of Portugal?

De relaxte sfeer, de zeer vriendelijke mensen (vooral in Portugal), het heerlijke eten en vooral ook dat heerlijk trage tempo waarin alles gaat. En niet te vergeten, het zijn beiden prachtige landen en het is er bijna altijd mooie weer.

4. Wat was het lekkerste wat u onderweg gegeten heeft in een van deze twee landen, wat zou u nooit meer eten…

We hebben geen speciale herinneringen aan het lekkerste of “smerigste” eten. Dat laatste zijn we trouwens helemaal niet tegengekomen. Het eten was over het algemeen heerlijk en als viseters zijn we ook prima aan onze trekken gekomen.

5. Naar welke plek zou u graag nog eens terug gaan? Waarom?

We zijn niet zo van het teruggaan, maar als we dan uit al die mooie herinneringen uit onze vier reizen met Ardanza moeten kiezen dan komen we toch bij de Plaza de España in Sevilla en de Mezquita-Catedral in Córdoba terecht. Zouden we alles wel hebben gezien en zou het opnieuw zo een verpletterende indruk maken? Over een verpletterende indruk gesproken; daar komt de Caminito del Rey ook zeker voor in aanmerking, maar we vrezen dat de overweldigende indrukken van de eerste keer een tweede keer niet terugkomen. Maar overweldigend mooi was het!

Als we met “plek” ook accommodatie bedoelen dan zouden we graag nog eens terug willen naar het Hans en Grietje huisje op het prachtige landgoed in Lousada in Portugal Norte. De Service met een hoofdletter die we daar hebben gekregen, het heerlijke zwembad, ons knusse huisje en het heerlijke eten ..! Wat kostte het ons toen moeite om naar de volgende locatie te gaan!

6. Wat was het gekste wat u ooit meemaakte in Spanje of Portugal?

Het gekste was het niet, maar wat een enorme indruk op ons heeft gemaakt zijn twee voorbeelden van de Portugese gastvrijheid. Op weg naar Lousada liet onze navigatie ons in de steek. We waren de weg helemaal kwijt. We schoten een willekeurige Portugees aan en lieten hem het adres zien. Met gebaren maakte hij ons duidelijk te wachten en dat hij zijn auto ging pakken. We moesten hem in zijn krakkemikkige autootje volgen en bijna bij het landgoed aangekomen sommeerde hij ons onze auto te stoppen. Hij wees vervolgens naar een barretje waar we koffie van hem kregen. Het aangeboden drankje sloegen we vanwege het vroege tijdstip af en we mochten onder geen voorwaarde betalen!

De andere keer was dat we met een taxi naar het vliegveld van Sevilla reden om de daar voor ons klaarstaande huurauto op te halen. De chauffeur was een zeer vriendelijke jonge Portugees die behoorlijk Engels sprak. Bij de taxistandplaats op het vliegveld stapte hij uit en begeleidde hij ons helemaal naar de servicebalie van de autoverhuurder. Zijn argumentatie was dat het zijn eer te na zou zijn als hij zijn klanten niet tot aan hun eindbestemming zou begeleiden. Stel je voor dat we zouden verdwalen! De aangeboden fooi was bijna een belediging.

7. Wat is voor u de reden om voor Ardanza als reisorganisatie te kiezen?

De persoonlijke aandacht (het bijna familiegevoel), de prachtige kleinschalige niet-standaard accommodaties in zowel steden als op het platte land en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En, en niet onbelangrijk, alles is tot in de puntjes geregeld!

Noot Ardanza: Christine en Hans Nagtegaal gingen voor het eerst met Ardanza op reis in 2014 en hebben (tot nu toe!) de onderstaande reizen gemaakt:

  1. Cultuur&Natuurrondreis Andalusië
  2. Cultuur&Natuurrondreis Portugal
  3. Natuur&Cultuur rondreis Alentejo
  4. Fly Drive Málaga en Costa de la Luz op Maat
 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: