Schatten in het zand van Cádiz

De eerste Romeinse viskwekerij van Andalusië

12 mei 2021

De Costa de la Luz van Cádiz heeft eindeloze zandstranden, mooie baaitjes, hoge kliffen en gooiende pijnboombossen. Aan deze maagdelijke kust vindt je geen grote badplaatsen of hoogbouw. Maar dat komt misschien omdat hier een groot deel van het jaar een genadeloze levante wind woestijnzand uit de Sahara in je glaasje sherry waait.

Het zand van de duinen heeft echter ook talrijke schatten uit vervlogen tijden bedekt.

De oudste viskwekerij van Baetica, bedekt door zand

Deze kust is van oudsher bewoond geweest. Vanaf de 8e eeuw v.C. hebben Feniciërs, en na hun de Romeinen, rijkdommen vergaard door het vangen van tonijn, de Almadraba, en het maken van kostbare vissaus. Sporen van deze bewoning liggen begraven in het witte strand aan de knalblauwe oceaan maar zijn ook te bezoeken, zoals de Romeinse nederzetting Baelo Claudia bij Bolonia, waarover je hieronder meer leest.

Ontdekkingen in de duinen van de baai van Trafalgar

Afgelopen week is er een interessante archeologische vondst gedaan in de duinen bij de Cabo de Trafalgar bij Los Caños de Meca, Barbate. Dit is een van onze favoriete wandelstekkies dus daar wilde ik meer van weten!

Ik was heel nieuwsgierig naar die vondst aan het strand. Het vertrouwde uitzicht op de prachtige baai van Trafalgar zag er ineens heel anders uit op die foto in de krant. We zijn dus gister vanuit Vejer naar het strand gereden, het was een stralende dag. Tommie mocht natuurlijk mee. Na een paar minuten zoeken zagen we de opgravingen in de duinen, op nog geen 50 meter van zee.

Zandkastelen en Romeinse villa’s in Cádiz

In het zand is een enorme kuil uitgegraven en beneden in dat gat zie je een merkwaardig, opmerkelijk intact bouwwerk. Het lijkt een huis, maar dan met talloze kleine vierkante gaten in de muren. Als een duiventil bijna. De muren en de rotsblokken, die in het begin van onze jaartelling uit steengroeven in de buurt van het strand werden gehaald, zien er verbazingwekkend verticaal uit.

Schatzoeken op het strand van de Costa de la Luz 

Het is het onderzoeksteam van het Departement Geschiedenis, Geografie en Filosofie van de van de Universiteit van Cádiz wat hier op het strand van Los Caños de Meca de afgelopen twee weken ononderbroken gewerkt heeft om deze belangrijke Romeinse en prehistorische nederzetting bloot te leggen. Wat je ziet zijn overblijfselen van een Romeinse villa waar de eigenaars woonden van de eerste Romeinse viskwekerij van Andalusië. De symmetrische rijen kleine holtes in de muren dienden waarschijnlijk als mogelijke functie als steun voor zijwaartse beugels, om de vis in te drogen. Maar de archeologen geven liever nog geen commentaar op de details van het lopende onderzoek.

Juwelen bewaren of opnieuw begraven

De archeologische site is nu afgezet met een rood-wit gestreept lintje en het team is er nog aan het werk. Maar wat zou er straks gebeuren? Komt er een hek om, gaan ze het wel goed beschermen? Of wordt deze schat weer bedekt met zand en verstopt in de duinen? Je moet er toch niet aan denken dat zoiets fraais beklad wordt door graffiti of er straks een gezellig kampvuurtje in gemaakt wordt voor een strandfeestje…

Trafalgar – Waar ken ik die naam ook alweer van?

De baai van Trafalgar is populair bij kitesurfers maar heeft misschien ook een bekende klank voor hen die goed opgelet hebben bij de geschiedenisles op school. Het is hier namelijk dat de beroemde Slag bij Trafalgar plaats vond op 21 oktober 1805. De Britse vloot versloeg hier bij Cabo de Trafalgar de gecombineerde Frans-Spaanse vloot, waardoor Groot-Brittannië de heerschappij over de zee naar zich toetrok. Tijdens de zeeslag sneuvelde admiraal Horatio Nelson, de grootste zeeheld uit de Britse geschiedenis. Zijn lichaam werd terug verscheept naar Engeland in een vat rum.

In het ebook ‘Wandelen in Cádiz’ vind je een prachtige wandeling langs de kliffen waar deze zeeslag plaats vond.

Wandelen aan de Costa de la Luz met een groep en Nederlands-talige gids?

NB: Ardanza brengt je naar deze kust tijdens onze groeps wandelreis Costa de la Luz, vanaf september 2023 organiseren we deze 6 maal per jaar. Voor de reis in september en de ‘singles’ kerstreis 2023 is vertrek gegarandeerd!

Baelo Claudia, Romeinse nederzetting bij Bolonia, Tarifa

Men noemt Bolonia een van de meest ongerepte baaitjes van Andalusië en dat lijkt ook zo. Maar dit was een paar duizend jaar geleden een van de drukst bevolkte stranden van Spanje, met de grootste Romeinse nederzetting zo dicht aan zee: Baelo Claudia. Hier woonden duizenden inwoners die rijk werden met het maken van Garum, een kostbare vissaus. Deze werd gemaakt door vissen en hun ingewanden maandenlang te laten rotten. De ligging aan de Straat van Gibraltar, vlakbij Afrika was erg gunstig voor de handel met dit continent. Baelo Claudia beleefde haar grootste bloei tussen de 1e eeuw v.Chr. en 2e eeuw n.Chr. Een vloedgolf vernielde een groot deel van de stad en in de 3e eeuw werd ze meermalen over zee aangevallen door Goten en piraten. In de 6e eeuw werd Baelo Claudia verlaten. Nu zijn de ruïnes te bewonderen en is er een interessant museum.

In het ebook ‘Wandelen in Cádiz’ vind je twee mooie wandelingen bij Bolonia

In het Museo de Cádiz kun je een uitzonderlijke verzameling van gebruiksvoorwerpen, Romeinse beelden en artefacten uit de tijd van de Feniciërs bewonderen.

bronnen:
Diario de Cádiz
Nius Diario

Ardanza brengt je naar Cádiz en de Costa de la Luz!

8 daagse Fly Drive Cádiz en Costa de la Luz
15 daagse Cultuur&Natuur rondreis Andalusië

Anne Middelkamp
12 mei 2021

 

 

 

 

1 reactie

  • Niel zegt:

    Leuk weer om te lezen. Zo’n interessante omgeving zo dichtbij. We gaan snel kijken bij het vissershuis. Ik wil het wel zien!

geef een reactie

* verplichte velden