Alentejo: 5 redenen om nu je koffers te pakken!

Als dochter van de Friese prairie ben ik verknocht aan de uitgestrekte vlakten, de eindeloze horizon en de hoge luchten van de Alentejo. in Portugal. Hier vindt je rust en ruimte, meren, flonkerende sterrenhemelen en kleine kerkjes op een terp.

Land achter de Taag

De Alentejo, wat betekent ‘Land achter de Taag’, is de grootste regio van Portugal en is bezaaid met cultuur- en natuurschatten. In het oosten, aan de grens met Spanje vindt je stoere burchten en vestingstadjes als Monsaraz, Marvao en Silves en aan de woeste westkust, de Costa Vicentina, loopt een wonderschoon lange afstands-wandelpad, de Rota Vicentina. 

(Lees ook het interview met Anne in Meridian Magazine)

Vijf redenen om deze lente op ontdekking te gaan in de Alentejo!

1. De Alentejo: Ongerept en uitgestrekt

De Alentejo heeft uitgestrekte, licht glooiende landschappen met een eindeloze horizon en wijde hemel. In het voorjaar is het hier één grote bonte bloemenpracht! Hier is het stil, het leven is er traag. Dit is bij uitstek een gebied om op je gemak te verkennen. We geven je veel wandeltips bij de reisbescheiden!

2. Parels van stadjes

Her en der verspreid in het landschap liggen prachtige middeleeuwse stadjes, zoals de hoofdstad: Évora, ook wel ‘De Witte Dame’ genoemd, met een wonderbaarlijk intacte oude binnenstad en fraaie monumenten, zoals de Kathedraal en een Diana tempel, Beja met haar kasteel en huizen met azulejos betegeld. In het uiterste zuiden Mértola, fraai gelegen aan de Guadiana rivier. Aan de grens met Spanje liggen de vestingstadjes Elvas, Marvão en Monsaraz. 

3. Stralende sterrenhemel

In het Oosten van de Alentejo is geen lucht of lichtvervuiling en daardoor kunt u hier een ongekend heldere sterrenhemel aanschouwen. Dit is de eerste ‘Starlight Tourism Destination’ ter wereld. Nabij uw tweede verblijf in de rondreis Alentejo zijn twee observatoria waar uitleg wordt gegeven over de planeten en sterren en waar telescopen aanwezig zijn. Een onvergetelijke ervaring! Lees er meer over : Dark Sky Alqueva (foto: Dark Sky Alqueva).

4. De mooiste baaitjes: Costa Vicentina

De Alentejo heeft een prachtige, grillige kustlijn met een paar kleine vissersdorpjes en mooie baaitjes. Hier is verder niks. Geen hoogbouw. Geen pretparken. Geen fastfoodketens. Heerlijk! Hier hoor je alleen het gekrijs van meeuwen en de golfslag van de Atlantische oceaan. In dit gebied loopt het wonderschone lange afstandspad, de Rota Vicentina. Vanuit onze stijlvolle rurale ‘quintas’ kun je de mooiste delen van dit pad lopen, een paar uur of een hele dag! Aan het einde van de dag is het dan welverdiend genieten van de lokale gastronomie en de befaamde wijnen van deze streek.

5. Onze bijzondere accommodaties

In de Alentejo heeft Ardanza een fijn aanbod van persoonlijke geselecteerde en bezochte rurale quintas met zwembad, met kamers op B&B basis, maar ook tiptop verzorgde appartementen en kleine designhotels. Hier wordt u gastvrij ontvangen en kunt u genieten van de pure, lokale keuken en uitstekende wijnen. Lees het reisverslag van Stijn en Leandra!

Lees alles over onze 15 daagse Natuur&Cultuur rondreis Alentejo

 

geef een reactie

* verplichte velden