Alentejo

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Alentejo

Glooiende en uitgestrekte landschappen

Kurkeiken, olijfbomen en glooiende velden tot zover het oog reikt. Her en der verrijzen steden met witgekalkte huizen. Dat is het beeld van de Portugese Alentejo. Het gebied is vlak en dunbevolkt. De overblijfselen uit lang vervlogen tijden zijn er talrijk. De kust heeft verrassend mooie stranden en stille baaitjes.

Évora

Évora, de hoofdstad van Alto Alentjeo, is een prachtige kleine stad met monumentale architectuur. U vindt er fraaie pleinen en een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw. Toen de Romeinen in de 2e eeuw v. Chr. de stad koloniseerden was Evora al een zeer oude nederzetting. In 416 is de stad overgegaan in handen van de Visigoten. in 711 veroverden de Moren de stad. Na de Reconquista is de stad enige tijd hoofdstad van Portugal geweest. De Akropolis is het oudste gedeelte van de stad. Een van de mooie pleinen is het Praça do Giraldo, het plein is door arcaden omgeven. Hier ligt de 16e eeuwse renaissance kerk van de H. Antonius. Op het kathedraal-plein vindt u de vroeg-gotische kathedraal 12de–13de eeuw met vele kunstwerken Een ander beroemd monument is de Diana Tempel uit de 2de eeuw n.C., met kapitelen en zuilen. Het is de best bewaarde tempel van Portugal. Op een drie meter hoog gemetseld podium staan nog veertien slanke Corintische zuilen. Het is het enige overblijfsel van het Romeinse forum. Évora was in de “gouden tijd” een stad die kunstenaars uit Vlaanderen, Italië en Spanje aantrok, die ook tot haar glans wilden bijdragen. Meesters in de humanistische wetenschappen uit Salamanca en Parijs kwamen naar de in 1553 gestichte universiteit, die vandaag de dag nog bestaat. Er zijn zoveel sporen van die roemrijke tijd, dat de UNESCO de stad als werelderfgoed van de mensheid heeft erkend.

Stenencirkel Cromeleque dos Almendres

Onderweg van Évora naar Montemor-o-Novo tref je een u aantal interessante stopplaatsen. Ten zuidwesten van Evora (bij Guadelupe) ligt de stenencirkel Cromeleque dos Almendres. Meer dan 12.000 jaar oude grotschilderingen vind je in de grotten van Escoural, 12 kilometer ten zuiden van Montemor-o-Novo, boven het stadje Santiago do Escoural.

Estremoz

Ten noordoosten van Evora rijst de stad Estremoz op tussen de eikenbossen en wijngaarden. De stad ligt op een heuvel. Het hoogste punt wordt gedomineerd door de burcht die belangrijk was tijdens de oorlogen met Spanje. De gebouwen in de middeleeuwse stad zijn wit en rijkelijk voorzien van marmer. Dit gebied is dan ook een belangrijke plaats voor de marmerwinning. Je treft hier bijzonder veel mooie gebouwen en woonhuizen aan.

Monsaraz

Monsaraz is een van de oudste Portugese nederzettingen van de Zuid-Portugal, bewoond sinds de prehistorie. Haar natuurlijke positie op de hoogste heuvel in het gebied en de nabijheid van de diepe Vale do Guadiana, maakte het een plaats van strategisch belang. In 1167 werd deze plaats, waar ook een kasteel lag, veroverd door de Portugezen onder leiding van generaal Geraldo Geraldes. Hij gaf het aan de Orde van de Tempeliers. In 1232 werd het definitief veroverd door Sancho II van Portugal, met de hulp van de Tempeliers. Monsaraz is een van de best bewaarde historische plaatsen in de Alentejo. Het middeleeuwse stadje heeft ongeveer 1.00 inwoners en is mooi gerestaureerd. Er is een stadsmuur en er zijn vele historische gebouwen. Monsaraz ligt vlakbij de Spaanse grens. Badajoz in Spanje ligt op circa 100 kilometer, het historische Evora op 50 km.

Beja

In het hart van de Alentjeo ligt de gezellige stad Beja, met haar oude, ommuurde centrum, autovrije straten, vele monumentale panden met fraaie azulejos (sommige panden zijn in een redelijk verwaarloosde staat, wat de stad hier en daar de aparte charme geeft van vergane glorie). Veel van de kerken en monumenten in Beja bevatten fijn afgewerkte architectuur die nog dateert uit de Romeinse en Moorse keizerrijken. Je vindt zeldzame collecties eeuwenoude kunstvoorwerpen in het plaatselijke museum, terwijl vlakbij ook fascinerende archeologische opgravingen liggen. Het middeleeuwse Castelo is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, met een spectaculair panoramisch uitzicht vanaf de toren.

Mértola

In het zuidoosten ligt het prachtige, historische stadje Mértola, met haar kasteel hoog torend boven de Guadiana rivier. Mértola is een stadje met een sterke islamitische invloed, waar een aantal monumenten en musea staan die uniek zijn in Portugal en in Europa. Ze zijn ontstaan uit het onderzoekswerk van het Archeologische Instituut van Mértola en het Islamitische Museum. In de smalle straatjes vind je veel sporen van deze 5 eeuwen lange Moorse overheersing. Er zijn gezellige pleintjes, cafeetjes en restaurantjes. Beneden, in de rivier vind je ondiepe gedeelten en een paar eilandjes waar je naar toe kunt waden, perfect om verkoeling te zoeken in de zomer! Ook kan per boot of kano afgezakt worden naar het zuidelijker gelegen Pomarão, op de grens met Spanje.

Natuurpark Valle do Guadiana

Dit natuurpark tussen Mértola en de Spaanse grens is in 1995 opgericht in het gebied waar de grootste rivier van het zuiden van Portugal loopt: de Guadiana. Het is er erg rijk aan verschillende soorten vegetatie waardoor een bijzonder ecosysteem ontstaat. Het gebied is ook rijk aan vele vogelsoorten waarvan enkele bijna uitgestorven zijn zoals de zwarte ooievaar en verschillende soorten adelaars. Hier kunnen jeep excursies worden gemaakt en gewandeld worden over de voormalige spoorlijn naar de oude, verlaten zilvermijnen São Domingos waar je een spookachtig maanlandschap wacht, al meermalen het decor voor films en commercials. Tot de jaren 60 waren deze mijnen nog in gebruik.

Rota Vicentina

In 2012 is de nieuw wandelroute Rota Vicentina geopend. Het gemarkeerde pad vind je in het zuidwesten van de Alentejo en bestaat uit twee gedeelten: in het binnenland vind je de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fisherman’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. De kustroute doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De Historical Way is ontstaan als pelgrimsroute. Hij loopt van Cabo San Vicente tot Santiago do Cacém, is 241 kilometer lang en verdeeld in 13 secties. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de route door een dorpje met wat akkerland rondom. De Fisherman’s Trail is 115 kilometer lang, verdeeld in 4 secties met als extra 5 rondtochten langs het traject. Bij Forte da Ilha, even ten zuiden van Porto Cova, komen de Historical Way en de Fisherman’s Trail samen.

Wijnroutes

In de Alentejo zijn diverse wijnroutes te maken, waaronder de “Rota Historico” in het noorden van de regio (Historische Route) waarin ook Évora, Redondo, Vila Vocosa, Borba, Estremoz en Reguengos zijn opgenomen. Haar wijnen zijn karakteristiek omdat de productie voornamelijk op bodems van graniet en ook van leisteen en rañas plaats vindt. Onder de variëteiten rode wijnruiten voeren de Periquita, Trincadera, Argonez en Moreto de boventoon. De voornaamste witte wijndruiven zijn Roupeiro, Rabo de Ovelha, Mateúdo en Perrum.

Birdwatching

Er is een enorme verscheidenheid aan vogelleven in het Alentejo gebied. De vele verspreide meertjes en reservoirs, het uitgestrekte ”steppe” landschap in het midden, de rotsachtige kust, de bergen vormen een verscheidenheid aan habitats en bieden de perfecte basis voor een verrassend grote diversiteit aan soorten. In aanvulling op de talrijke en vaak bijzondere vogelsoorten die het hele jaar te vinden zijn, komen vele anderen hier om te broeden in het voorjaar en de zomer, migreren door het gebied in de lente en de herfst, of trekken zuidwaarts van de noordelijke gebieden om de winter door te brengen in het mildere klimaat.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: