Noord Spanje met eigen auto

Rondreis 15 dagen op 5 verschillende locaties in Noord Spanje

Na lang aarzelen besloten we eindelijk onze reis, die we al een jaar vanwege corona hadden uitgesteld, naar Noord Spanje, Baskenland, Navarra en la Rioja definitief te boeken. Een individuele rondreis, met eigen auto 15 dagen op 5 verschillende locaties.

Vanwege de late boeking misschien wat meer kriskras dan je vooraf misschien zou bedenken, maar zo groot waren de afstanden nu ook weer niet (zie kaartje).

Eerste afspraak. Ábalos

Een lief klein dorpje midden in de Rioja. Het hotel was via enkele nauwe straatjes te bereiken en gelegen aan een klein pleintje. Zo’n dorpje van een kerk en 2 kroegen, waar de plaatselijke bevolking zich rond borreltijd verzamelt voor een lekker wijntje. Het hotel beschikt ook over een prima keuken. Geen poespas, wel met heel veel smaak en goede producten bereid. Weinig op aan te merken. Ook de wijn was daar top!

Spontaan verliefd worden op La Rioja

La Rioja is echt prachtig. Spontaan verliefd op geworden. Geweldig mooie dorpjes en fantastische landschappen. Een soort Spaans Toscane. Het ligt ook ongeveer op dezelfde breedtegraad. Leuk om er rond te rijden. Er is ook een heuse wijnroute. Alles op redelijk korte afstand. Elke heuvel weer wat nieuws. Maak een rondje langs plaatsen als Haro, Laguardia, Briones en San Vicente de la Sonsierra, waar de rivier de Ebro zich als een slang omheen slingert. En waar je de verleiding om bij een Bodega aan te leggen vast niet kunt weerstaan.

Een rondleiding door het klooster van Yuso (of was het Suso?)

Ook het vermelden ‘waard’ is ons bezoek aan de kloosters van Yuso en Suso (San Millan de la Cogolla). Met een minibusje werden we naar de plaats van bestemming gebracht. Daar bezochten we Yuso, dan wel Suso (ik weet ook nooit wie Nick en wie Simon is). De gids begon haar zeer uitgebreide verhaal in het Spaans. Na verloop van tijd stak ik voorzichtig mijn vinger op en vroeg of er soms ook wat in het Engels toegelicht kon worden.

Verhaal halen

Het antwoord was – overigens in perfect Engels – kort en bondig: Dat was helaas NIET mogelijk. Wel konden er na afloop, na ruim een half uur Spaans geleuter, vragen gesteld worden. Maar als je niet weet waar het precies over gaat, kun je moeilijk gerichte vragen stellen. Bovendien stond de gids helemaal niet open voor onze vragen, feitelijk werden we gewoon genegeerd. Dan heb je aan mij een hele slechte … Dus na afloop verhaal halen. Terug naar de kassa, waar de kaartjesverkoopster zich verontschuldigde voor het feit dat de rondleiding volledig in het Spaans was. Dat had ze moet vertellen, maar vergeten. Kan gebeuren.

Ondertussen kwam ook de gids de trap af. Ik vroeg haar nogmaals wat nou het probleem was om af en toe ook wat in het Engels te vertellen, maar dat had ze ons toch verteld: Wij konden na afloop onze vragen stellen! Zelden een ernstigere vorm van onvriendelijkheid en onwelwillendheid meegemaakt. Ik eiste mijn geld terug en nodigde hen van harte uit om eens naar Nederland te komen. We staan u er graag te woord in het Engels, Duits of desgewenst in het Frans. Tot zover gastvrijheid.

Tweede stop: Santillana del Mar

Tweede stop: Santillana del Mar, een van de mooiste dorpjes van Spanje. Mooi hotel vlak bij het Plaza Mayor, hele aardige en hulpvaardige mensen, maar Santillana is toch ook wel erg toeristisch/commercieel. Een soort openluchtmuseum. Je vindt er naast een prachtige kerk en mooi klooster (ca. 1200) in de met Spaanse kinderkopjes geplaveide straatjes veel horeca en souvenirwinkeltjes, alwaar ze op vele plekken het zwarte goud verkopen: ansjovis. Een lokale delicatesse. Vier potjes voor € 20,-. De restaurants zijn best duur, zeker qua prijs/kwaliteit. Je kunt beter snel de omgeving (lees: strandjes) opzoeken.

Schitterend mooie en heerlijk rustige baaitjes

Er zijn veel mooie baaitjes, die soms lastig te ontdekken of te bereiken zijn, maar wel schitterend mooi en bovenal heerlijk rustig zijn. Geen strandbedjes of parasols. Geen Afrikaanse verkopers met hun handelswaar. Geen dj’s met loungemuziek. Alleen het onafgebroken gebeuk van de golven op de rotsachtige kust. Helaas bijna nergens bereik met je telefoon op het strand; je kunt slechts op iedere rotspunt een zendmast zetten. Je bent daar dus even echt UIT.

Derde locatie. Natuurpark Urdaibai

Ons rurale hotel is bovenop een berg gelegen; een beetje in the middle of nowhere. Vanuit verschillende plaatsen zoals Bakio en Bermeo slingert de weg zich langzaam omhoog. Onze navigatie (of waren wij het zelf?) had soms wel moeite met de vindbaarheid. Bergje op, bergje af. Kleine weggetjes. Zeker ’s-avonds in de duisternis en met heel slecht weer (regen, mist, wolken) is het soms best eng op die smalle donkere wegen en lastig oriënteren. Dat zijn wij niet gewend. We zijn zelfs een keer verdwaald omdat de navigatie ons over hele kleine en smalle weggetjes stuurde… We verloren daardoor een beetje het overzicht.

Verdwalen in Natuurpark Urdaibai

De kust is daarentegen wel weer erg mooi, met een soort enorm fjord dat tientallen kilometers de kustlijn tot aan Guernica inscheurt. Mooie tochten gaan altijd via dat centraal en strategisch gelegen Guernica, langs de vele stranden en dorpjes. Laga Beach en Laida Beach zijn geweldige stranden waar de vele surfers hun planken over de golven van het getij laten meevoeren. In Mundaka waren we al eens eerder geweest. Dus het was leuk om daar na zoveel jaar weer eens terug te zijn. Al was onze herinnering mooier.

Beroemd San Juan de Gaztelugatxe

En vergeet Gaztelugatxeko niet (bezoek van te voren reserveren), het heel fraaie kloosterkerkje van San Juan gelegen op een schiereiland dat met een hele lange trap met 241 treden verbonden is met het vasteland. Deze trappen zijn als locatie gebruikt in de tv-serie Game of Thrones (Dragonstone). Helaas zijn deze trappen niet (meer) toegankelijk voor toeristen, maar er zijn er wel een aantal mooie plaatsen waarvandaan je hier een prachtig fotogeniek uitzicht op hebt.

Vierde plek: Selva de Irati

Vierde stop: Izalzu (cq. Itzaltzu, Navarra). Mooie ruige natuur. Je kunt er heerlijke wandelingen maken. Het Selva de Irati (woud met eeuwenoude beukenbomen) heeft mooie wandelroutes langs en bij het stuwmeer. Het zeer nabij gelegen Ochagavia is een leuk pittoresk stadje langs de Rio Salazar (op loopafstand). Er zijn vele mooie routes om te rijden (goede tips vanuit het hotel). Hier geldt: het is leuker met mooi weer. Als het bewolkt en regenachtig is, is het minder. Er valt dan weinig te genieten van het uitzicht op ruim 1.500 meter hoogte (de Larrau pas met Frankrijk).

Het hotel is eenvoudig. De eigenaars heel aardig, maar het gebrekkige Engels is wel een minpuntje. Al komen we er met handen en voeten altijd wel weer uit. Ook onze kamer (klein en in de nok) was wat minder. Drie steile trappen omhoog met 2 grote tassen. Misschien komt het omdat mijn vriendin nogal klein is dat ze je dan een kleine kamer geven, want och, die heeft toch niet zoveel ruimte nodig … Gelukkig hoef/wil je niet al te veel op je kamer verblijven. De eigenaars zijn zoals gezegd heel vriendelijk en behulpzaam. 

Last but not least: San Sebastián

Last but not least: San Sebastián. We zaten in een prachtig art deco hotel. Onze kamer op de 5e etage had een fantastisch uitzicht over de Bahia La Concha. Met recht A room with a view. San Sebastián is een geweldig leuke stad. Ook wel een beetje commercieel natuurlijk, de winkels in het oude centrum hebben zo langzamerhand allemaal plaats gemaakt voor barretjes en restaurants. Maar hier vind je wel de lekkerste pintxos die met een slokje friszure Txakoli lekker naar binnen glijden. En wat een keuze. Soms wel 50 verschillende smakelijke hapjes op een sneetje brood of aan een stokje geregen.

Overall

Prachtige landschappen, mooie vergezichten, de ruimte. De natuur, de cultuur, de mensen, de veelzijdige, ongecompliceerde en afwisselende Spaanse keuken met mooie producten van het land en uit de zee. Wel wisselend qua betaalbaarheid en prijs/kwaliteit verhouding.
Soms aten we samen voor nog geen € 60 heel erg goed en soms voor € 120 een stuk minder. Jammer dat er soms zo slecht of helemaal geen Engels gesproken wordt. Zelfs niet in toeristencentra of tijdens rondleidingen …

Het was onze tweede keer met Ardanza in de deze regio (Noord Spanje) en we komen zeker nog een keer terug.

Hannie en Willem, Houten 7-21 september 2021

 

Noot Ardanza: voor Willem en Hannie organiseerden we een maatwerk reis, gebaseerd op de fly&drive rondreis La Rioja, Navarra en Baskenland

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: