Algarve

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Het Zuiden – De Algarve

Natuurlijk is het Zuiden van Portugal vooral bekend vanwege het heerlijke klimaat en de prachtige stranden met rotsformaties. Hier vindt u de grootste concentratie van toerisme in Portugal. Maar er is in de Algarve ook veel te ontdekken en te genieten op het gebied van natuur en cultuur. In het glooiende en groene achterland vindt u prachtige kleine dorpjes met de typische architectuur van de regio, in het Westen de woeste rotsformaties bij de Cabo de São Vicente en van Oost naar West het eeuwenoude wandelpad de Via Algarviana. Aan de oostkust is Tavira een van de steden met een prachtig oud centrum en een monumentale Pousada.

Het landschap

De kustlijn van de Algarve is 155 km lang en wordt gevormd door grillige baaitjes, kleine eilandjes voor de kust, de wat meer uitgestrekte stranden in het midden – waar de meeste toeristenresorts te vinden zijn, tot aan de woeste kusten van Cabo de São Vicente in het Westen. Het binnenland is deels uitgestrekt, deels heuvelachtig groen met twee berggebieden Serra de Monchique en Serra do Caldeirão.

De begroeide vulkaanketen Serra de Monchique heeft valleien vol kurkeiken en wilde bloemen. Prachtige vergezichten richting Atlantische kust en oceaan vanaf de toppen Fóia (902 m) en Picota (773 m). Na lange wandelingen is het heerlijk ontspannen in een van de Spa’s. Het ongerepte Serra do Caldeirão, is een paradijs voor wandelaars en birdwatchers. Verder vindt u hier historische dorpjes als Salir met een Moorse kasteelruïne en terrassen tussen vestingwerken, en Alte een pittoresk wit dorpje waar de tijd stil lijkt te staan.

De Costa do Ouro (de Gouden Kust) ligt naast de Costa de Sagres terwijl de Costa de Vicentina grenst aan het winderige en wilde gelijknamige nationale park.

Een paar steden

Silves

Silves is een prachtig Middeleeuws stadje in het zuiden van Portugal, in de Algarve. De stad wordt gedomineerd door een imposant Moors kasteel, dat vanaf een heuvel over de stad uitziet.Een niet-te-missen bezienswaardigheid is het imposante, donkerrode Moorse kasteel, het Castelo de Silves, dat boven de stad uittorent. Naast het kasteel staat de middeleeuwse kathedraal van Silves, Sé Catedral de Silves, dat wordt gezien als het belangrijkste gotische bouwwerk van de Algarve. Silves is al sinds de Middeleeuwen beroemd om haar sinaasappelboomgaarden, die rond de stad liggen.

Faro

Faro met zijn mooie haven, oude centrum vol terrasjes, middeleeuwse wijken, parken en boulevards is een leukere stad dan menigeen denkt. Hier vind je ook het Museu Arqueológico in Faro, een van de mooiste musea van de Algarve, gevestigd in een voormalig klooster.

Lagos

Een levendige maar charmante stad met een mooie geplaveid historische centrum, goede restaurants en sfeervolle uitgaansleven.

Natuur

Parque Natural do S.W. Alentejano e Costa Vicentina

De schitterende kuststrook tussen Sines in de Alentejo en Burgau in de Algarve werd in 1995 uitgeroepen tot natuurpark. De overheid wilde hiermee voorkomen dat de Portugese zuidwestkust ten prooi zou vallen aan projectontwikkelaars. “Algarve-achtige” toestanden moesten worden voorkomen. Het park, met een oppervlak van ruim 60.000 ha land en bijna 30.000 ha zee, is van belang als doortrekgebied en overwinteringsplaats voor veel vogelsoorten.

Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente, één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in de Algarve en Portugal vanwege de kliffen, het ruige landschap, de vuurtoren en de prachtige zonsondergangen. Een magnifieke schoonheid, in het uiterste zuidwestelijk punt van Europa.

Parque Natural da Ria Formosa

In het Oosten van de Algarve ligt Parque Natural da Ria Formosa, een grote lagune voor de kust van Faro met moerassen, zoutpannen en ongerepte eilandjes, een van de bekendste (en in het hoogseizoen drukbezocht) is Ilha de Tavira, met haar prachtige stranden. Parque Natural da Ria Formosa is 60 km lang en met een oppervlakte van 18.000 hectare een van de natuurlijke highlights van de Algarve.

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: