Tavira

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Tavira

Tavira, gelegen op ca. 50 km ten oosten van Faro, is een pareltje met prachtige authentieke pandjes, azulejos en smalle straatjes. De Spaanse grens ligt op zo’n 30 km naar het oosten. Tavira ligt niet pal aan de kust maar wordt gescheiden door een natuurgebied en een aantal zoutpannen van de zee. Het strand ligt dan ook op ca. 2 km van het stadje. Door Tavira loopt een riviertje waarop pleziervaart plaats vindt en waaraan diverse terrasjes liggen. De stranden bij Tavira zijn onderdeel van het Parque Natural da Ria Formosa, een grote lagune voor de kust van Faro met moerassen, zoutpannen en ongerepte eilandjes, een van de bekendste (en in het hoogseizoen drukbezocht) is Ilha de Tavira, met haar prachtige stranden.

Wat te doen en te zien

Het is heerlijk slenteren door het centrum van de stad, langs de rivier en de kleine pleintjes, zoals het schaduwrijke Largo d’Anna. Prachtig tegelwerk ziet u aan de Rua Almirante Cândido dos Reis, vissersbootje die de dagvangst binnenhalen bij de laat-middeleeuwse Ponte Romana.

Kastelen, kerken en monumenten

Het kasteel van Tavira is in de 13 eeuw herbouwd, nadat de stad heroverd was op de Moren. Tijdens de aardbeving van 1755 is het gedeeltelijk verwoest. Wat nu rest zijn verbrokkelde muren in een weelderige tuin met oleader, bougainville en Jaracanda.Vanaf hier kunt u genieten van het uitzicht over de daken en de torens van de 22 kerken van Tavira, de rivier die uitmond in de Lagune van de Ria Formosa. Moorse invloeden vind u nog in de stad terug, zoals deurkloppers in de vorm van een hand. Vlakbij het kasteel bevind zich het 16e eeuwse Palácio da Galeria, (nu een kunstgalerij), aan de barokke ramen en de 16 daken is Tavira’s rijke verleden af te lezen, eens de grootste havenstad van de Algarve, tot aan de aardbeving in 1755, waardoor de rivier dichtslibde – al blijft visserij en zoutwinning een belangrijke bron van inkomsten.

Er zijn een aantal fraaie kerken in Tavira, zoals de Santa Maria kerk, met haar Gotische portiek en toren, en de laat middeleeuwse Sao Bras kerk, met haar grimmige façade, de Sao Paulo kerk heeft uitbundig houtsnijwerk, het kleine, middeleeuwse kerkje Santa Ana heft een mooie klokkentoren en fraai uitzicht over de rivier. De Carmo kloosterkerk heeft een uitbundig Rococo altaar. Maar de meest indrukwekkende kerk is de Renaissance kerk de Misericórdia met haar bewerkte portie en prachtig blauw/witte azulejos die de werken van barmhartigheid uitbeelden.

De stranden van Tavira: Ilha de Tavira

Deze stranden zijn onderdeel van het Parque Natural da Ria Formosa, een grote lagune voor de kust van Faro met moerassen, zoutpannen en ongerepte eilandjes, een van de bekendste (en in het hoogseizoen drukbezocht) is Ilha de Tavira, met haar prachtige stranden. Parque Natural da Ria Formosa is 60 km lang en met een oppervlakte van 18.000 hectare een van de natuurlijke highlights van de Algarve.

Hier is ook bijvoorbeeld het Praia do Barrili een bezoek waard. In de barakken waar vroeger de tonijnvissers en hun gezinnen een seizoen lang bivakkeerden vindt u een beeldentuin van enorme ankers en er zijn nu diverse voorzieningen zoals restaurants en winkeltjes.

In het achterland: Loulé en Querença

In het stadje Loulé, al in de Romeinse tijd bewoond, zijn nog overblijfselen te vinden van de muren van het Moorse kasteel. Loulé is een centrum van tuinbouw en traditionele handgemaakte producten. Op de bekende en druk bezochte markt iedere zaterdag bieden de bewoners van het binnenland hun producten, veelal fruit, groenten en handgemaakte lekkernijen en gebruiksvoorwerpen aan, te koop aan. Deze markt vindt voor een groot deel plaats in het 19e eeuwse in neo-Moorse stijl gebouwde marktgebouw. In het gebied om Loulé groeien vele amandel, olijf- en vijgenbomen. Het op Braziliaanse wijze gevierde carnaval geniet landelijke bekendheid.

In de heuvels ten noorden van Loulé ligt Querença, een typisch dorpje van deze regio met fraaie architectuur van de Algarve waar de ramen van de witte huizen een gekleurde rand hebben en waar traditionele schoorstenen de daken sieren, overblijfselen uit de Moorse tijd. Aan het ruime plein ligt een fraaie kerk. Het dorpje wordt omring door de groene glooiende heuvels. van het Fonte da Benémola (beschermde) natuurgebied.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: