Salamanca

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Salamanca

Salamanca, stad met 160.000 inwoners aan de Tormes is een van de aantrekkelijkste Renaissance steden buiten Italië. De Spaanse plateresco variant is de stijl die hier zijn hoogtepunt bereikte, wat bijvoorbeeld te bewonderen is aan de magnifieke gevel van de universiteit. Maar ook de barok van voor de periode van overdaad, de gotiek en de regionale Romaanse salmantinostijl zijn vertegenwoordigd.  De Plaza Mayor geldt als één van de mooiste en meest sfeervolle van Spanje.

Geschiedenis

De geschiedens van Salamanca gaat terug naar de prille tijd van de Iberiërs, die hun vesting zagen ingenomen door Hannibal. De Romeinen, die haar Salamantica doopten, bouwden een brug over de Tormes. Vandalen, Visigoten en Arabieren hielden er halt, zonder al te veel sporen na te laten. De ontwikkeling van de stad kwam op gang na de Reconquista in 1085 (hetzelfde jaar dat Toledo viel) met de stichting van een universiteit, die bijzondere bescherming en een internatinale reputatie genoot. In de gouden eeuw brak de periode aan van de grote bouwwerken.

Bezienswaardigheden

Casa de las Conchas: Dit paleis is het beste voorbeeld van de typische bouwstijl van Salamanca, het werd gebouwd in de tijd van het Katholieke Koningspaar en de muren zijn versierd met schelpen die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela symboliseren.
Bekijk tijdens uw bezoek ook zeker de kathedralen La Catedral Vieja en La Catedral Nueva. De oude Romeinse brug over de Tormes rivier geeft een fraai uitzicht over de stad.
Het Plaza Mayor: Vanwege de omvang en de bouwstijl wordt het Plaza Mayor als het belangrijkste plein van Spanje beschouwd. Het  geheel is omgeven door een zuilengang van arcaden, op twee kolommen rustende bogen. Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk Paviljoen met een borstbeeld van Filips V.  Het ligt in het centrum. Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje.

Levendige universiteitsstad

Salamanca staat ook bekend als de oudste universiteitsstad van Spanje, hier studeerde Columbus ooit Geografie. De universiteit werd gesticht in 1218 en kan nog steeds wedijveren met de universiteiten van Parijs, Bologna en Oxford. Betaalbaar eten, drinken en uitgaan is ook zo’n kenmerk van deze stad waar het ’s zomers erg heet kan zijn. Architectonisch gezien is Salamanca één van de mooiste steden van Spanje.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: