Galicië

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Galicië

De meeste westelijke regio van Spanje

Galicië grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Golf van Biskaje en in het oosten aan de andere Spaanse regio’s Asturias en Castilla-León. De kust van Galicia, met haar vele inhammen( de Rias) en stranden is eindeloos lang (bijna 1.200 km.!). Landinwaarts kunt u langs de bergwegen, kleine dorpjes, groene wouden en steile valleien een interessante ontdekkingsreis maken naar de binnenlanden van Spanje. Galicia heeft 4 provincies: A Coruña, Pontevedra, Ourense en Lugo.

Geschiedenis

De wereld van de Romeinen eindigde in Finisterre, in het Latijn finis terra. Voor de middeleeuwse pelgrims, die vanuit alle hoeken van Europa te voet naar Santiago de Compostela trokken, begon hier de ‘poort naar de hemel’. De Romeinse en Keltische invloeden uit het verleden, zijn door heel Galicië terug te vinden in onder andere in de indrukwekkende Romeinse vestingmuur in Lugo, de enig overgebleven Romeinse vuurtoren ‘el Torre de Hercules’  in A Coruña en de Romeinse brug in Ourense.

Santiago de Compostela

De hoofdstad van Galicia is Santiago de Compostela, welbekend door pelgrims van over heel de wereld als bedevaartsoord. Over het ontstaan hiervan doen vele verhalen de ronde, maar feit is dat Jacobus in Spanje het christendom verspreid heeft. In 44 na C. keerde hij naar Jeruzalem terug en stierf daar de marteldood. Zijn leerlingen brachten het gebeente terug naar Spanje en wel naar Compostela. Daar werd een grafmonument voor de Heilige opgericht. In de daar op volgende eeuwen raakte het grafmonument in de vergetelheid. In 813 werd de kluizenaar Pelayo door een ster naar de plaats geleid waar nu de kathedraal staat. Het nieuws van de ontdekking van de relikwieën en het grafmonument ging als een lopend vuur door Europa en weldra stroomden de pelgrims toe. In de 9e eeuw is rond het grafmonument al een Karolingische kerk gebouwd. In 997 werd de stad en de kerk verwoest. Klokken en deuren werden naar Córdoba gesleept. Een eeuw later werd met de nieuwe bouw begonnen. De voltooiing vond plaats in 1128.

Natuurgebieden

Een prachtig en weinig bezocht natuurgebied is de Ancares. Hier vint u bergtoppen tot 2.000 meter hoogte en glooiende valleien die doorsneden worden door de twee belangrijkste rivieren van dit gebied, de Navia en de Sil. De fauna hier is uniek voor Europa. Verspreid over dit natuurpark vindt u kleine gehuchtjes, gevormd door huizen van steen, hout en stro of leisteen. De pallozas (ronde huizen met rieten dak die zowel door de familie als de dieren bewoond werden) worden in dit gebied nog in hun traditionele staat behouden. De zone is rijk aan monumenten zoals de castros, castillos, kerken en bruggen.
O Courel is een ander natuurreservaat in Galicië, met prachtige, ongerepte natuur. Hier stromen de rivieren Lor en Lóuzara, Selmo en Soldón en liggen de oudste nederzettingen van Europa. In deze regio vind je eeuwenoude kastanjebossen en mooie wandelroutes langs watervalletjes, door bossen, over bergen en langs de kleine authentieke leistenen dorpjes.

Gastronomie

Omdat Galicia aan twee kanten aan de Atlantische Oceaan grenst, is de gastronomie erg op vis, schaal- en schelpdieren gericht, en is de vissector de grootste van Spanje. De plaatselijke specialiteiten zijn percebes (eendemosselen) en de meer gangbare oester, mossel, krab, kreeft, schelpjes en garnalen. De Albariño wijn  heeft zich op een natuurlijke wijze ontwikkeld tot de perfecte partner van schelp- en schaaldieren. De regionale gastronomie geniet een uitstekende reputatie in Spanje en zelfs ver daarbuiten. Menig Madrileen rijdt in een weekeinde op en neer naar Galicië om eens goed te gaan eten.

Klimaat

De Atlantische Oceaan, heeft een sterke invloed  op het klimaat, Galicia is veel groener en regenachtiger dan de rest van Spanje. Hier heerst een maritiem klimaat, die wordt gekenmerkt door relatief milde winters, warme, maar niet hete zomers en overvloedige regenval algemeen verspreid over het jaar. In Galicia varieert de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer tussen de 20 en 25˚C en de gemiddelde minimumtemperatuur tussen de 10-13˚C.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: