Regio Lissabon

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

De regio Lissabon

 Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lissabon, de witte stad, zou gesticht zijn door Odysseus. Dat is een legende, maar zeker is wel dat de Feniciers al 1200 jaar v. Chr. op deze plek waren en het Alisubbo (heerlijke baai) noemden. De Portugese hoofdstad ligt niet alleen aan een prachtige baai – de brede monding van de Taag – maar is ook een geweldige stad voor een korte vakantie. In 1755 werd een groot deel van de stad verwoest door een aardbeving en daarop volgende branden , maar op de puinhopen werd in rap tempo een nieuwe stad gebouwd. Daardoor is Lissabon nu een schitterende combinatie van oude en nieuwe architectuur.

De wijk Baixa vormt het centrum van Lissabon en het laagst gelegen gedeelte met haar rechte straten die uitkomen aan de mondig van de rivier de Taag. Naast ruime pleinen en gezellige winkelstraten vindt u hier een aantal musea, theaters. Vele restaurants en terrasjes. Vanaf het grote, wit betegelde metrostation Baixa Chiado ben je op steenworp afstand van alle bezienswaardigheden in deze wijk. In het naast gelegen Barrio Alto vind je het hét bruisende uitgaansleven van deze stad, naast de hippe locaties aan de voormalige dokken langs de rivier.

Alfama is de oudste wijk van Lissabon die gespaard werd tijdens de aardbeving van 1755 en de overstromingen die daarop volgden. Het is een pittoreske wijk met nauwe, kronkelende straatjes en trappen. Dit is de wijk waar elke avond in diverse cafe’s de traditionele Fadomuziek gespeeld wordt. De beroemde tramlijn 28 brengt je helemaal naar boven naar het kasteel Sao Jorge.

Sintra

Ruim een half uur te westen van Lissabon ligt, in een lommerrijk en heuvelachtig landschap het idyllische Sintra met haar sprookjespaleizen en weelderige parken met varens en exotische planten. Het stadje staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. De opvallende paleizen zijn stille getuigen van de rijkdom van weleer. Bezoek het Palácio Nacional, Palácio da Pena, Rond het kasteel ligt het Parque da Pena. Castelo dos Mouros, indrukwekkend 8e eeuwse Moorse kasteel. Quinta la Regaleira – Een tuin vol met mythische verwijzingen. Montserrate – Overdadige en kitscherige tuinen. Convento dos Capuchos

Parque Natural da Arrábida

Even ten zuiden van Lissabon ligt op het schiereiland van Setúbal een schitterend kustgebergte: de Serra da Arrábida. In 1976 werd het een natuurpark. Het heeft een oppervlak van 11.000 ha land en 6000 ha zee. Bij de havenstad Setúbal komt de rivier de Sado uit in de Atlantische oceaan. De monding vormt een estuarium dat van groot belang is als broed- en overwinterplaats voor vele vogelsoorten. Het werd dan ook in 1980 uitgeroepen tot natuurreservaat en is nu een internationaal erkend ‘wetland’. Het beslaat een oppervlakte van zo’n 24.000 hectare.

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: