Gazpacho – zomerse dorstlesser

Gazpacho, de koude soep van rauwe groenten die oorspronkelijk uit Andalusië komt is een heerlijke dorstlesser en een perfecte lichte maaltijd, tussendoortje of voorgerecht in de zomer. Er bestaan in Spanje duizenden recepten van Gazpacho. Ferran Adriá doet er mayonaise in,  Chefkok Dani Garcia maakt hem zoals zijn moeder vroeger, José Andrés doet er een scheut Oloroso (sherry) bij en Simone Ortega, auteur van de beroemde Spaanse Kookbijbel 1.080 recepten, koelt de gazpacho met ijsklontjes. De originele versie uit het zuiden is simpel, puur en zonder brood. De glansrol in de gazpacho is voor de tomaat. De komkommer heeft een bijrol en de ui kun je eventueel ook weglaten. Olijfolie, zout en sherry- of wijnazijn zijn onontbeerlijk. 

Ingrediënten voor circa 2 liter gazpacho

  • 1 kilo hele rijpe (peer)tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 zoete, witte ui (optioneel, naar smaak)
  • groen pepertje of kleine groen puntpaprika
  • 1 dl extra vierge olijfolie
  • zout
  • Paar el. Vinagre de Jerez of rode wijnazijn

Benodigdheden: Grote kom/schaal (glas of keramiek) Staafmixer of mengbeker

Bereiding

Snij de tomaten doormidden, verwijder de zaadjes en snij ze in stukken. Schil de komkommer en pel de ui. Snij ze in stukjes en doe alles bij elkaar in een grote kom of diepe schaal of de mengbeker. Ook het gepelde teentje knoflook en het pepertje in stukjes gaan erbij. Pureer nu het geheel. Giet er minimaal 1 dl lekkere olijfolie bij, en een eetlepel of twee wijn- of sherryazijn en zout naar smaak. Heb je een wat delicatere maag, laat de knoflook en peper dan weg. Wil je de gazpacho uit een glas drinken (wat ik het liefste doe), dan  kun je de soep wat dunner maker door wat water toe te voegen.
Gazpacho wordt gekoeld gedronken, zet m dus een paar uur weg.

3 Tips voor nóg lekkerder!

1. Más rico wordt de Gazpacho wanneer je de tomaten ontvelt (door ze even in te kruisen en in kokend water te leggen)
2. Wanneer je de tijd hebt wordt de gazpacho nóg lekkerder wanneer je over de tomaten, komkommer, ui en pepertje wat zout strooit, de azijn erover sprenkelt en het 24 uur afgedekt laat staan alvorens het te pureren. De olijfolie gaat er dan pas tijdens het pureren bij.
3. Wanneer je de gazpacho wat zoeter wilt dan kun je een gesnipperde Granny Smith bij het groentemengsel doen alvorens te pureren. (favoriet bij de kids!)

In de koelkast is de Gazpacho (in een afgesloten fles of schaal) ongeveer 3 dagen houdbaar.
Serveertip: in glas of in bord, gegarneerd met wat heel klein gesneden blokjes komkommer.

Nog meer tips voor Spaans eten zonder vlees of vis? Klik hier voor mijn Top 9 Vegetarische Tapas!