Het Spaanse licht van Joaquín Sorolla

Ik had tot een jaar of 5 geleden tot mijn schande nog nooit van de Valenciaanse schilder Sorolla gehoord. Vriendin en kunstenares Lucienne Frijns, die Schilderweken in Zuid Spanje organiseert vertelde me over haar liefde voor zijn werken en toen ik daarna in Málaga een tentoonstelling van hem zag sloeg die vlam meteen over. Wat hou ik hier van; de kleuren, de vrolijkheid, de passie, het licht. Dít is Spanje voor mij!

2023: Het jaar van Vermeer, Picasso en Sorolla

Dit jaar, 2023 is het jaar van grote namen in de kunst. In Nederland is er natuurlijk de grote Vermeer tentoonstelling. Maar ook Spanje heeft wat te vieren qua herdenken van beroemde kunstenaars. Dit is hét jaar van Pablo Picasso, die 50 jaar geleden overleed en er worden in Spanje, maar ook elders op de wereld een heleboel evenementen georganiseerd.  Maar 2023 is het ook honderd jaar geleden dat Joaquín Sorolla y Bastide overleed, de meest succesvolle Spaanse kunstenaar van het einde van de 19e eeuw. 

In Madrid, waar hij woonde en natuurlijk in Valencia, waar hij geboren is, kun je dit jaar, maar ook in 2024 bijzondere tentoonstellingen van Joaquín Sorolla bezoeken. Mis ze niet! 

Sorolla in Valencia in 2023

Twee belangrijke tentoonstellingen vind je in het Museo de Bellas Artes

1. ‘Los Origenes de Sorolla’ – het eerste werk van Sorolla

Van 30 maart t/m 11 juni 2023
Museo de Bellas Artes
Carrer de Sant Pius V, 9, 46010 València
Di t/m zo 10:00 tot 20:00 uur
Entree: gratis

De tentoonstelling ‘Los Origenes de Sorolla’ is tot 30 maart te zien in het Sorrolla museum in Madrid en verhuist daarna naar Valencia. Op deze tentoonstelling kun je  ongeveer 70 schilderijen, aquarellen, tekeningen, foto’s en documenten bewonderen uit een weinig bekende periode van het werk van de kunstenaar. Ze zijn gemaakt in de periode van 1878 tot 1884 dankzij een beurs die hij, nog maar net 21 jaar oud, kreeg dankzij het succes van zijn schilderij  “El grito del Palleter” (De roep van de Palleter).

De tentoongestelde werken zijn in bruikleen van diverse instellingen, zoals de Diputación de Valencia, het Museo Abelló de Mollet del Vallés, het Museo de Montserrat, de Diputación de Barcelona, het Museo de Bellas Artes de Murcia, het Bisdom Salamanca en het Museo Nacional del Prado, alsmede talrijke particuliere collecties.

Dit is een kans om in Valencia een groot aantal unieke stukken uit de eerste artistieke productie van deze buitengewone Valenciaanse schilder te bewonderen, bijeengebracht ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van zijn sterfdag.

 

2. “Todos los Sorolla de la colección Masaveu en València”

Van 29 juni t/m 1 oktober 2023
Museo de Bellas Artes
Carrer de Sant Pius V, 9, 46010 València
Di t/m zo 10:00 tot 20:00 uur
Entree: gratis

De grootste collectie werken van Sorolla is van 29 juni tot 1 oktober te zien in het Museo de Bellas Artes de València. ‘Todos los Sorolla de la colección Masaveu en València’ is niet zomaar een tentoonstelling: De Masaveu-collectie is een van de belangrijkste privé-collecties in Spanje en bezit niet minder dan 46 werken van Joaquín Sorolla, schilderijen van buitengewone kwaliteit, die het universum van een van de meest opmerkelijke kunstenaars uit de geschiedenis van de 19e-eeuwse kunst onthullen.

Sorolla, staat bekend als “de schilder van het licht” omdat hij met zijn techniek als geen ander stemmingen wist te schilderen. Dankzij de belangstelling van Pedro Masaveu Peterson (1938-1993), een van de belangrijkste initiatiefnemers van deze compilatie, heeft de Masaveu-collectie het grootste aantal werken van Joaquín Sorolla verworven.

Een ‘Sorolla’ tour door Valencia

Een tour door Valencia langs de werken van Sorrolla kun je maken via deze link van Visit Valencia

Sorolla in Madrid in 2023

‘Sorolla a través de la luz’
tentoonstelling en lichtspektakel

Van 17 februari tot 23 juni 2023 organiseert het Koninklijk Paleis een kleurrijk evenement ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de schilder. In een parcours maak je tijdens ‘Sorolla a través de la luz’  kennis met originele werken van Sorolla en word je door middel van levensgrote projecties ondergedompeld in zijn wonderschone werken door licht, geluid, kleur en beweging. Een eersteklas virtual reality ervaring!

De tentoonstelling wordt samengesteld door Consuelo Luca de Tena, voormalig directeur van het Sorolla Museum, en Blanca Pons-Sorolla, achterkleindochter van de schilder en gespecialiseerd in zijn werk. De multimedia inhoud is een creatie van de Karmachina studio onder leiding van Gianfranco Iannuzzi, pionier in het creëren van ‘immersieve’ ervaringen, over de hele wereld te zien, van New York tot Tokio.

Deze unieke tentoonstelling is een samenwerking tussen het ‘Patrimonio Nacional’, de Stichting Sorolla Museum en het bedrijf Light Art Exhibitions. Het project maakt deel uit van het activiteitenprogramma ter herdenking van de honderdste sterfdag van de schilder (1863-1923), en is door het ministerie van Cultuur en Sport uitgeroepen tot evenement van uitzonderlijk openbaar belang (AEIP).

Van 17 februari t/m 30 juni 2023
Palacio Real Madrid
Entree vanaf € 12. Bestel je kaartjes hier

 

Sorolla’s portretten in het Prado

Als bijdrage aan het eeuwfeest brengt het Prado Museum al zijn portretten samen in één zaal, die tot 18 juni te zien zal zijn.

Museum en woonhuis Sorolla

Wanneer je toch in Madrid bent mag je natuurlijk het Sorolla museum niet missen. Hier is werk te zien van de kunstenaar Joaquín Sorolla zelf, maar ook van leden van zijn familie, zoals zijn dochter Elena. Het gebouw was oorspronkelijk de woning van de kunstenaar en werd na het overlijden van zijn weduwe omgebouwd tot museum

Sorolla museum
P.º del Gral. Martínez Campos, 37, 28010 Madrid

Ook naar Valencia en Madrid?

Ardanza brengt je naar Madrid tijdens (onder andere) de Rondreis Midden Spanje en naar Valencia tijdens deze 8 daagse Fly & Drive Valencia en Achterland

 

Tekst: Anne Middelkamp
11 februari 2023

Credits all images: Joaquín Sorolla y Bastide

 

 

geef een reactie

* verplichte velden