3 weken door Portugal

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

21-daagse rondreis Portugal mei-juni 2017

Van Lissabon naar de Costa Vicentina, Alentejo

Al gauw zaten we in de huurauto om via de imposante Vasco da Gama brug Lissabon te verlaten op weg naar onze eerste stop bij Nel en Wijnand in het zuidwesten van de Alentejo. Na een hartelijke ontvangst en rondleiding door het huis was het stil, adembenemend en oorverdovend.De eerste zonsondergang vanaf de patio was om van te watertanden.
De volgende dagen besteedden we aan wandelen langs de Rota Vicentina

Sao Teotonio was voor ons een vast punt in onze routes, net als Zumbujeira de Mar, met al snel een favoriet terras. We parkeerden bijna op het strand, kostenloos: teken van gastvrijheid. Desondanks wilden we in ‘ons’ huis zelf ontbijten en kokkerellen. Genoeg supermercados om alles wat je hartje begeert aan te schaffen. Zondag is bij Wijnand en Nel pizza-avond, we mochten aanschuiven en kregen zo een aardige inkijk in het reilen en zeilen van hun bedrijf met alle toeters en bellen.

2e stop: Serra Da Estrela

Dan een flinke rit noordoostwaarts, bij Ruurd en Elena op hun landgoed direct aan de Mondego rivier. Een paradijselijk oord, van veel gemakken voorzien, ook weer niet te ver weg van de bewoonde wereld. Zittend op het terras bij ons verblijf een oneindig uitzicht over de rivier en de beide oevers. Of, als je hoofd een slag draaide, een uitnodigend zwembad. Ook hier konden we zelf bezig zijn met ons eten of mee eten met Ruurd en Elena. Wandelen was op vele manieren mogelijk, vanaf het terrein of verder weg. Coïmbra en een fietstocht over een voormalig spoorparcours zijn ons goed bevallen. In Coïmbra kregen we een fado lesje dat me nog lang zal heugen. Wat een exclusief gebeuren is het daar.

3e stop: Porto e Norte

We staken door naar Casa de Lousada en waren te gast bij Ana en haar rechterhand Teresa. Op een landgoed van ongeveer 500 jaar oud, met huiskapel als iets wat ons het meeste opviel. Naast de enorme vriendelijkheid van Ana, haar man en Teresa. Meer dan voortreffelijk adres. Vanuit hier bezochten we onder andere Porto, de loop van de Douro, eerst met auto, vanaf Pinhao met een boot. Erg mooi. In Porto is het goed toeven, geef mij de rust van de rivier maar, met alleen bij Portugezen bekende fluvials!

4e en 5e stop: Costa da Prata & Lissabon

Nadat we in Obidos onze voorlaatste stop hadden op een mooi landgoed, met een uitermate behulpzame beheerder, konden we nog veel uitstapjes maken, onder andere naar de drie prachtige kloosters, waaronder dat van Batalha. En zo maakten we de cirkel rond. De laatste dagen brachten we door in en rond Lissabon. Na de eerste verblijven in absolute rust, was het verblijf in het hart van het oude centrum even wennen. Dat er zoveel moois op loopafstand te vinden was, maakte dat we veel liepen. Openbaar vervoer trouwens in meer dan voldoende mate.

De 3 weken zaten erop. Weemoed en enthousiasme strijden om voorrang.
Bij thuiskomst weer een dikke Ardanza-envelop, nu met een kookboek, met veel leuke Portugese recepten.
Vanaf deze plek danken we de Ardanza-staf en de mensen die ons op een heel fijne manier hebben verwend op de vijf stops.
Absolute tip: De Berlengas Eilanden, Reserva Natural.

6 juli 2017

Martin van Tok

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: