Reisverhaal Alentejo

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

 

Alentejo, heel veel gezien maar nog lang niet uitgekeken!

September/oktober 2017

Voor we vertrokken vroegen we ons af of we, na de eerdere twee fantastische reizen die Ardanza voor ons heeft georganiseerd (Andalusië en Lissabon – Centraal Portugal – Porto – Obidos), niet alleen maar teleurgesteld zouden worden tijdens onze reis op Maat door Alentejo. Om het antwoord op die vraag maar direct te geven; het is Anne, Arco en Ellen opnieuw gelukt om ons compleet te verrassen. We gaan het niet hebben over wat we op de drie schitterende locaties hebben gedaan, maar we proberen vooral een indruk te geven van wat we hebben gezien en vooral gevoeld. Want Portugal is een land dat je vooral moet voelen, de mensen, de tempo van het leven, het klimaat, het eten en die rust, die overweldigende rust.

Dhr. en mevr. Nagtegaal maakten de 15 daagse Natuur&Cultuur rondreis door de Alentejo

Castelo de Vide

Onze eerste bestemming ligt niet ver van het prachtige vestingstandje Castelo de Vide. Als je het laatste deel van de route over de semi-verharde weg naar de Quinta aflegt valt er vrijwel direct een deken van rust over je heen. De vrij strakke buitenkant van de gebouwen zet je misschien even op het verkeerde been, maar zodra je met gastvrouw Elseline en gastheer Wim het huisje binnenkomt voel je de warmte van het interieur en de liefde waarmee het is ingericht.

Hoewel luxe voor ons geen eerste vereiste is op onze vakantie, voelde de complete inrichting met verrassende accenten direct goed. Heerlijke bedden en fijne stoelen (vaak sluitposten bij de inrichting van vakantieaccommodaties, hebben we helaas ondervonden) maken het beeld compleet. Voeg daar het zwembad, de vele terrasjes en zitplekken die ons huis omringden en de blatende schapen met rinkelende bellen aan toe en de verklaring waarom we ons hier prima hebben vermaakt en thuis hebben gevoeld is gegeven. Maar ook vanwege Castelo de Vide, Marvão en andere bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Monsaraz

De monumentale boerderij uit de 18e eeuw van Marc Lammerink bij Monsaraz, bestaat uit een verzameling van appartementen en huisjes. Elk met hun eigen inrichting die samen een heerlijke plek vormen om te verblijven in een heel relaxte sfeer. De weg (hoewel “weg”) naar de accommodatie is een verhaal apart. Toen we die op wilden rijden dachten we; “dit kan toch niet waar zijn?” Waar Ardanza ons al voor had gewaarschuwd bleek waar te zijn, een half verharde weg met stenen, kuilen en stof, heel veel stof. Het is maar dat jullie het weten als je er ook naar toe wilt gaan (zeker doen!), maar als je bij aankomst al je vullingen hebt behouden dan blijkt die beproeving voor auto en mens het allemaal meer dan waard te zijn!

Inclusief ontbijt heeft niet alleen als voordeel je het ontbijt niet zelf klaar hoeft te maken, maar ook dat er ruimte is voor contact met andere gasten en met Marc. Je ondervindt dan dat Marc een op en top gastheer is die er heel veel plezier in heeft en voldoening uithaalt om het zijn gasten helemaal naar de zin te maken. De gesprekjes met hem leverden altijd bruikbare tips en informatie op en je merkt aan alles dat hij zijn boerderij en haar omgeving door en door kent en “bijna Portugees” onder de Portugezen is. Ook hier een zwembad, maar wat voor één? Centraal gelegen in de boerderij en in Romeinse stijl, waarbij het water direct uit een bron komt. Rond dat zwembad en op de vele terrasjes en zitjes kun je heerlijk relaxen. Maar nog even terug naar dat ontbijt; want wil je nog meer als je ’s morgens ontbijt met verse jus d’orange, lekker brood en een Portugese dame die maar blijft vragen of alles naar wens met, als kers op de taart, dat prachtige uitzicht op Monsaraz. Dat prachtige, geheel ommuurde vestingstadje omringd door het grootste en meest fantastische stuwmeer dat je gewoon gezien moet hebben.

Als je met bijna pijn in het hart deze locatie achter je moet laten, vraag je je af wat de volgende bestemming je dan nog kan brengen om de voorafgaande twee te doen vergeten? Maar met die instelling maak je twee fouten. Ten eerste moet je bestemmingen nooit vergeten en ten tweede moet je ze nooit met elkaar vergelijken. Waardeer ze en koester ze om hun eigen specifieke kenmerken. Deze “wijsheid” zou spoedig worden bevestigd.

Costa Vicentina

Na een mooie tocht, met aan het einde een nog indrukwekkender zandpad dan dat bij Monsaraz (langer, maar wel beter berijdbaar), kwamen we aan op onze derde en laatste bestemming aan de Costa Vicentina, waar we zes dagen zouden verblijven. Dit landgoed bleek nog verrassender en indrukwekkender dan we op basis van de beschrijving van Ardanza dachten. Elk van de vier huizen staat op zijn eigen berg. Het ene huis ligt nog hoger en nog iets verder weg van het zwembad en het huis van eigenaren Nel en Wynand dan het andere. We zijn op heel veel verschillende bestemmingen in ons vakantieleven geweest, maar zoiets als dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.

De combinatie van de huizen ver uit elkaar, de absolute stilte (waarbij je ’s avonds alleen krekels en een uil hoort) en de pikzwarte duisternis (d.w.z., als de maan niet schijnt, wat hij tijdens ons verblijf wel een paar nachten deed) geven je het idee ver van de bewoonde wereld verwijderd te zijn en in feite is dat ook zo, al blijkt dat in auto-minuten reuze mee te vallen. Tijdens de zes dagen van ons verblijf hebben we welgeteld één vliegtuig in de verte gezien en hoorden we geen andere auto’s dan soms die van Wynand of van een andere gast en soms een tractor, maar dat hoort erbij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de meer dan complete en gezellige inrichting van “ons” huis. Alles wat je maar kunt bedenken is er en ook hier zijn de bedden en stoelen uitstekend!

Wat deze bestemming ook uniek maakt is dat de prachtige stranden met indrukwekkende rotspartijen dichtbij zijn. Ook zijn er diverse leuke dorpjes in de directe omgeving en je kunt er prachtige wandelingen maken. Nel en Wijnand voorzagen ons van goede tips en het was ook leuk we een avond bij hen hebben gegeten, samen met hun zoon Bas, met Lies, de zus van Nel die ook actief is op het landgoed en twee andere gasten. I.v.m. de eerder genoemde pikzwarte avond werden we na een heerlijke maaltijd met de auto thuisgebracht. Aan het einde van onze zes dagen reden we via een mooie en afwisselende route (tip van Wynand), o.a. met de pont naar Setúbal, terug naar Lissabon, waar vandaan we terugvlogen naar koud Nederland.

We kijken met heel veel plezier terug op een prachtige 15-daagse trip. Anne, Arco en Ellen, heel veel dank voor opnieuw een onvergetelijke reis en Elseline, Wim, Marc, Nel en Wynand, dank voor jullie fijne bijdragen hieraan!

Christine en Hans Nagtegaal.

Bussum, 27 oktober 2017

Lees meer!  15 daagse Natuur&Cultuur rondreis Alentejo

 

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: