Noord West Spanje

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

 Langs Romaanse en Gotische kunst

Beste Anne en Arco,

Onze vakantie door het noordwestelijk deel van Spanje is een ervaring geweest die nog lang op het netvlies zal blijven hangen. Onze vraag aan jullie de Romaanse en Gotische kunst aan bod te laten komen, naast het verzoek om veel in de natuur te kunnen vertoeven, werd ruimschoots ingevuld. Het waren de door jullie gekozen overnachtingsplaatsen die daaraan debet waren. We bezochten achtereenvolgens de streken La Rioja, Castilla y Leon, Asturië en Navarra, zowaar een hele trip voor nog geen twee weken.

La Rioja

Onze eerste stek werd het gehucht Ábalos, met een zeer rustig gelegen voor-malig adellijk huis daterend uit de 17e eeuw. We werden vergast op een voortreffelijke keuken. De kloosterroute met als hoogtepunt de abdij van Yuso in San Milan de la Cogolla vormde de aanzet voor enkele boeiende excursies in dit gebied. Ook het bezoek aan de tentoonstelling van middeleeuwse kunst in de pelgrimsstad Nájera was rondweg verrassend, wat een presentatie.

Castilla y Leon

De volgende landstreek was weer heel anders, veel ruiger. De Nederlandse eigenaar van de gerenoveerde Posada uit 1752, Sjoerd, wist ons een route voor te schotelen die zo aantrekkelijk was dat we laat in de avond nog bezig waren alles te bekijken om toch maar niets te missen. Als highlights noemen we het diep in de bergen verscholen oord met zijn Iglesia Santiago de Pewalba. Een vroeg Romaans kerkje met Moorse invloeden, te midden van huisjes die duidelijk met het verstrijken van de eeuwen niet veel waren aangepast. Ook later op de dag ondervonden we een soortgelijk gevoel bij het bezoek aan het 17e eeuwse dorp Castrillo de Polvozares, eveneens vastgeroest in de tijd.  Sjoerd was een geweldige gastheer, zijn likeur al even hartverwarmend.

Asturias

In Asturië logeerden we in een hotel met prachtig uitzicht over Oviedo; helaas bleef de locatie voor ons moeilijk bereikbaar vanwege de onvermijdbare rit dwars door het drukke stadscentrum met veel eenrichtingsverkeer. De wandelmogelijkheden waren echter de moeite waard. Je loopt over de stadsring, een pad waarbij steeds het uitzicht op Oviedo, in het dal gelegen, aanwezig is. De Visigotische kerkjes Santa Maria del Naranco en San Miquel de Lillo gelegen aan deze weg waren zeer de moeite waard. Een andere aanrader in deze streek is de opgraving van Coaña, een nederzetting uit de 8e eeuw, grotendeels nog intact.

Navarra

De laatste dagen brachten we door in Navarra, waar Pamplona met zijn intieme restaurantjes en leuke winkeltjes een en al gezelligheid uitstraalde. Het provinciale museum was zeer modern van opzet en gaf een aardig compleet overzicht van de lokale geschiedenis met veel toppers. Wederom ‘in the middle of nowhere” hadden jullie voor ons een Palacio geboekt in de heuvels van Orisoain. De gastheer, kenner van het streekverleden, communiceerde in het Frans met ons, wat wel paste  bij het 15e eeuwse gebouw. De in de naaste omgeving gelegen kloof van Lumbier verwees naar de prehistorie. De sporen van het water in de rotswand waren de stille getuigen uit het verre verleden. De vale gieren vlogen er af en aan en een groep kraanvogels trok er onze aandacht op hun tocht naar het zuiden. Dit beeld bracht ons duidelijk weer terug in het besef dat ook wij weer huiswaarts moesten.

Achteraf bezien realiseren we ons dat we de bijzondere plaatsen die we aandeden nooit gevonden zouden hebben als we jullie begeleiding niet hadden gehad. Het grote aantal folders dat we voorafgaand aan de definitieve boeking al ter kennisgeving ontvingen en de evaluatie achteraf geven ons een goed gevoel over jullie betrokkenheid. Het was een geslaagde vakantie, dus wellicht tot een volgende keer.

Marie-Elle en Sjef Horsten,

Dongen, november 2005

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: