Spanje van West naar Oost

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Terug in Noord Spanje na 22 jaar

Beste Anne,

Vorig weekend kwamen we terug van een door Ardanza georganiseerde reis door Noord-Spanje. Ik wou je melden dat we zeer tevreden zijn over de zorgvuldige en doordachte samenstelling van het programma. Zeven locaties op prachtige plaatsen en in interessante kleinschalige accommodaties. Met name de diversiteit van de panden en de omgeving sprak ons zeer aan. Steeds hebben we behulpzame en vriendelijke mensen getroffen, die vaak met waardering spraken over de goede samenwerking met Ardanza. Het weer was bewolkt met af en toe een (flinke) bui. Dat vonden we wel plezierig omdat het mooi licht voor de foto’s oplevert.

We reisden in hetzelfde gebied 22 jaar geleden. Het was nog boeiender en fraaier dan in de herinnering. De afwisselende en vaak woeste natuur, het overrompelende cultuurlandschap, maar met name de middeleeuwse dorpen en stadskernen, de kloosters en de Romaanse en gotische kerken en kathedralen zorgden voor een plezierig vol en afwisselend dagprogramma. Zodra je weer door hebt dat je tussen 1 en 5 bij voorkeur geen ander gebouw dan een restaurant moet willen betreden gaat het goed en kun je tot tenminste 8 uur actief op pad. Maar toch bleek dat we slechts een fractie van al het fraais konden opnemen in onze dagplannen. De conclusie is dat we hier beslist nog eens naar terug gaan, en daar geen 22 jaar mee willen wachten.

Uiteraard ook wat opmerkingen en suggesties, die geen enkele afbreuk doen aan onze grote tevredenheid met hetgeen Ardanza ons bood.

Over de maaltijden

In sommige accommodaties werd ‘s avonds een uitstekende maaltijd geserveerd met lokale recepten en ingrediënten. Op het platteland is dat erg prettig, want dan hoef je na de wijn niet meer achter het stuur. Maar ook in steden en dorpjes zouden we aan die mogelijkheid de voorkeur geven, want al slenterend door het centrum lukte het zelden om een echt goed restaurant te vinden. Hierop ondervonden we twee uitzonderingen: in Olite was de maaltijd in het hotel niet OK qua prijs/kwaliteit verhouding en in Les Gunyoles werden we door Marian naar een nieuw restaurant (genaamd ‘U’) een straat verderop verwezen waar we tweemaal indrukwekkend goed gegeten hebben.

Instructies

De instructie om vooraf te melden hoe laat je denkt aan te komen is weinig praktisch. In de regel hebben we daar geen idee van, want enige spontaniteit in de invulling van het dagprogramma is juist een aardig kenmerk van een vakantie. Ik heb ook weinig zin om onbekenden op te bellen in een taal die ik maar gebrekkig beheers. Dat hebben we dus niet gedaan, maar we troffen steeds iemand aan bij aankomst. Dus een probleem was het niet.

Over de Penedes

Na de Pyreneeën viel het gebied rond de laatste accommodatie een beetje tegen. Barcelona kenden we al van eerdere bezoeken en de Middellandse zee kust maakte bij een kort bezoek nogmaals duidelijk dat we die echt moeten mijden. Geen groot probleem, want Montserrat, Colonia Gruell, Poblet, alsmede Montblanc (en omgeving) waren zeker de moeite waard. Maar als we het over zouden doen kiezen we voor in twee van de hotels drie (i.p.v. twee) overnachtingen en een laatste rit vanuit Peramola naar het vliegveld bij Barcelona. Maar dan hadden we wel dat fantastische restaurant ‘U’ gemist.

Tomtom

De TomTom draagt veel bij aan een zorgeloze reis. Je vindt de auto altijd terug, geraakt moeiteloos in stadskernen en bij musea. En bovenal weet je altijd hoelang je ongeveer nog naar het hotel onderweg zult zijn. De coördinaten die je me zond van de accommodaties waren erg handig. Ik zou zeker overwegen om dit onderdeel van de standaard dienstverlening te maken.

Met vriendelijk groet,

Lex Bouter. 15 juni 2008

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: