Natuur&Cultuur mei ’14

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

De mooie ‘Natuur & Cultuurroute’ in Andalusië

Wij hebben in mei 2014 de ‘Natuur & cultuurroute’ in Andalusië gedaan en als Randstadbewoners enorm genoten van de rust en ruimte die we tijdens deze reis konden ervaren naast onze bezoeken aan het Alhambra in Granada en de plaatsen Cordoba, Sevilla en Ronda.

De locaties waar wij verbleven boden genoeg mogelijkheden om dorpjes in de omgeving te bezoeken of juist heerlijk te wandelen in de natuur m.b.v. zeer goed aangegeven wandelroutes. De natuur was in mei enorm mooi met al die groene bossen, de vele soorten bloeiende bloemen en de grote aantallen vlinders die ronddartelden, dus hebben wij bij iedere locatie minstens 1x een wandelroute gelopen om hiervan en van de mooie wijde uitzichten te kunnen genieten. Verder vonden wij de 4 natuurreservaten enorm verschillend qua landschap ook al zou je denken dat bergen er overal hetzelfde uitzien.

Alpujarras – Sierra Nevada

Hoewel er meerdere hotels in Lanjarón zijn hebben wij het niet als druk ervaren, maar als een goede kennismaking met de Andalusische bevolking en cultuur. Daarnaast is Granada goed te doen vanuit deze plaats maar bijv. ook de charmante bergdorpjes Pampaneira en Capileira zijn erg leuk om te bezoeken en niet zo heel ver weg. Een aanrader is de wandeling van Pampaneira naar Capileira via Bubión. Het lijkt op de kaart misschien een enorme afstand maar deze wandeling (als ik het goed onthouden heb iets meer dan 5 km) is goed te doen voor iemand met een normale conditie en goede schoenen aan de voeten.

Sierra de Segura

Na Lanjarón verbleven we in de Sierra de Segura. Wat hebben wij genoten van het mooie uitzicht van ons appartement en het charmante kleine dorpje. Helaas waren we hier maar 2 dagen (= 3 nachten) want de enthousiaste verhalen van gastheer Anton Peer (hij spreekt zeer goed Engels en Duits) maakte ook ons enthousiast om van alles te doen/zien. Jammer genoeg was het kasteel begin mei niet alle dagen open en stonden wij voor een gesloten deur. Daarentegen hebben we wel een keer ’s avonds in het donker bijna oog in oog gestaan met een mannetjessteenbok en overdag een keertje 3 steenbokken vlakbij het appartement op de berghelling gezien! En dat zijn toch onvergetelijke momenten. Dit dorpje bovenop een berghelling omgeven met olijfboomgaarden en bossen zonder het continue geluid van auto’s en ook zonder overvliegende vliegtuigen was als een oase in de woestijn. Heerlijk dat jullie zulke locaties aanbieden.

Sierra Norte

Vervolgens waren wij te gast in de Cortijo Cazalla de la Sierra. Nog zo’n toplocatie met weer een enthousiaste gastheer die goed Engels spreekt. Doordat je een stukje buiten het dorp Cazalla de la Sierra bent is er de mogelijkheid om te dineren op de locatie. Wij kunnen dit zeker aanraden. Je krijgt gerechten te eten die zijn bereid met groenten en fruit uit hun eigen biologische moestuin en vlees dat van dieren van lokale boeren komt. Ook hier hebben wij enorm genoten van de ruimte en de rust die er op de Cortijo te vinden is. Verder zijn wij zeer gecharmeerd van de manier hoe gastheer Luca en zijn vrouw het oude gebouw tot hotel hebben verbouwd en hoe zij dit combineren met hun boerenbedrijf. Onderweg van de Cortijo naar Córdoba viel het ons op dat in dit gebied heel veel ooievaars verblijven en dat ze zelfs langs de weg bovenop de elektriciteitspalen speciale plekken voor de nesten hadden bevestigd die door de ooievaars ook allemaal in gebruik waren genomen. Wij hebben nog nooit zo veel ooievaars bij elkaar gezien.

Omgeving Ronda

Volgens de reisroute zou onze laatste locatie zich bevinden in het bergdorpje Montejaque, maar het werd uiteindelijk onze een-na-laatste. We hadden een appartement aan de rand van het dorpje. Hier beheert het enthousiaste en behulpzame echtpaar Jenny en Jordy het kleine maar gezellige complex. Zo attendeerde Jenny ons op TapArte in Ronda (wij kunnen volmondig zeggen dat we daar heerlijk gegeten hebben) en deed ze alle mogelijke moeite om voor ons te achterhalen wat de openingstijden zijn van de Cueva de la Pileta. Het grappige is dat in dit dorpje veel oudere bewoners naast Spaans ook Duits spreken.

Benalmádena Pueblo

Door een wijziging van Transavia van onze vlucht van ’s avonds naar ’s morgens hebben wij dankzij de hulp van Anne een extra overnachting genoten in Benalmádena Pueblo om een dag later ’s morgens relaxt van Malaga te vertrekken. Wij kijken terug op een zeer geslaagde vakantie op aangename locaties met zeker op de locaties 2 t/m 4 enthousiaste mensen over wat hun gasten allemaal kunnen doen.

Verder zijn wij aangenaam verrast door de soepelheid van Ardanza. Wij wilden niet vanaf Amsterdam maar vanaf Rotterdam vliegen; geen probleem. Bleek vervolgens dat 16 dagen goedkoper was dan 15 dagen dus boekte Ardanza gewoon een dagje bij op een locatie naar keuze. Vervolgens veranderde Transavia kort voor onze reis de terugreis dus legde Anne ons een aantal opties voor en werd vervolgens door ons gekozen voor een extra nachtje maar dan in de buurt van Malaga. Heerlijk zo’n reisbureau dat meedenkt met de klant!

Met vriendelijke groeten,
Jolanda en Peter van Meerendonk
19 juli 2014

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: