Drie weken Portugal

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Reisverslag Portugal

Dit jaar zijn we voor de tweede keer met Ardanza op reis geweest. Nadat vorig jaar Andalusië uitstekend was bevallen besloten we dit jaar naar Portugal te gaan; een voor ons nog onbekend land. We zijn net een paar dagen terug van een rondreis van 3 weken waarbij we op 6 verschillende locaties hebben gebivakkeerd.

Lissabon

Prima verblijf midden in het centrum van de stad. Een appartementje, ingericht met computer, I pad en een groot tv-scherm. Iets minder was het uitzicht vanuit de kamer op een soort van stenen schacht. Verder prima uitvalslocatie voor bezoeken aan de bekende stadswijken zoals Alfama, Baixa, Chiado en Barrio Alto. Lissabon gaf ons een beetje een dubbel gevoel: je ziet hele mooie dingen maar je ziet ook de armoede en het verval van een stad. Hele aardige en hulpvaardige mensen in het hotel die je van dienst willen en kunnen zijn met een aantal tips.

Tip: restaurant Sacramento – Calçada do Sacremento 40 en loop eens van het hotel naar boven door de wijk Alfama naar Castello Sao Jorge door de prachtige karakteristieke straatjes.

Obidos

Een geweldige locatie met een zeer aardige gastvrouw Mariana met wie we een aantal leuke gesprekken hebben gehad over Portugal (‘Portugal is meer dan de Algarve’).. Vooral haar uitnodigen om een glaasje wijn mee te drinken en ga vooral naar het restaurantje wat zij aanbeveelt. Uitstekend eten en vooral een hele goede wijnkaart. Het zeer uitgebreide ontbijt wordt in ‘stijl’ verzorgd door een aantal dames aan de grote tafel. Je waant je in een echt chique landhuis. Wij kwamen aan diezelfde ontbijttafel een Australisch echtpaar tegen met wie we geanimeerd in gesprek zijn geraakt.

Tip: Obidos is een prima uitvalsbasis voor bezoek aan strand van Nazaré (ook leuk stadje) en een wandeling langs de ruige kust van Peniche. Op de punt bij de vuurtoren lunchen met uitizicht over de zee. Obidos zelf is toeristisch maar proef vooral een glaasje Ginja in een van de vele winkeltjes.

Coïmbra

Wij verbleven in een van origine oud naai-atelier. Prima appartement midden in een levendige en leuke studentenstad.

Tip: Bezoek aan de universiteit met de mooie bibliotheek (‘Bibliteca Joanina’) is zeker de moeite, evenals het prachtige Museu Machado de Castro. Daarnaast hebben we genoten van het Fado-concertje in het Fadocentrum van Coïmbra.

Alvoco das Varzeas

Een fantastisch gelegen appartement aan de voet van de Serra d’Estrella. Zeer gastvrije eigenaars Hans en Josephine die veel weten over wandelingen in de omgeving en in de bergen. Een zeer prettige en gastvrije ontvangst en een informatiemap over het ontstaan van deze bijzondere B&B, geschreven door Josephine, die op een bijzondere wijze haar indrukken en gevoelens verwoord in de jaren dat ze in Portugal wonen. Een van de verhalen die veel indruk op ons heeft gemaakt is dat van een kindje wat in de vijfiger jaren verdronken is op de ‘Moenda’( molen in wat toen nog een watermolen was) en die Hans en Josephine op een heel bijzondere wijze hebben herdacht in de vorm van een mooi gedenkplaatje. Zeer indrukwekkend verhaal. Helaas strandde onze tocht naar de ‘Torre’; het hoogste punt van Portugal, door teveel mist op de berg. De omgeving is prachtig, met name ook de vele kleinere bergdorpen die ons erg deden denken aan de Siciliaanse bergdorpen die zo tegen de rotsen lijken geplakt.

Monsaraz

Misschien wel de mooiste verblijfplek die we hebben getroffen. Een fantastische B&B met schitterend aangelegde wilde tuinen, een prachtig zwembad en een ruime, zeer nette kamer. Alles doet een beetje Moors aan. In het stadje moet je zeker, na alle vis van de voorafgaande dagen, de biefstuk van de steen gaan eten in het door Marc aangeprezen restaurantje. Bij goed weer heb je buiten een prachtig uitzicht over een stukje van de Alentejo. Tip: zorg dat je genoeg benzine in de tank hebt als je op doorreis door dit gebied gaat rijden want je komt niet veel tankstations tegen. Dit gebied staat bekend om zijn zeer goede wijnen en je kunt de verschillende wijnhuizen (de meeste op afspraak) bezoeken. Zeker ook een bezoekje afleggen aan Evora.

Pedralva

Pedralva ligt op de zuidwestelijke punt van Portugal. Wij verbleven in een typisch Portugees huisje met een heerlijk terras. Het huisje voldeed prima en het was een dagelijks feest om na een dagje uit weer bij ‘ons’ huisje aan te komen en na te genieten van de dag met een heerlijk Portugees wijntje en hapje. Voor de boodschappen moet je wel wat verder (Intermarché in Sagres of in Burgau via een zand/grindpad; scheelt in de kilometers maar niet goed voor de auto) maar dat is een kwestie van genoeg inslaan. Pedralva is ook een zeer goede uitvalsbasis voor wandelingen in het Parque Natural do SW Alentejano e Costa Vicentina. Op de stranden in het Noordwesten staat bijna altijd een zeer harde wind en zonder beschutting lig je hier niet echt fijn. Veel beter is het aan de kleine stranden aan de zuidkust. Wij gingen naar de stranden van Salema, Ingrina en Zavial. Bij het strand van Salema kun je heerlijke Cataplana eten; een visschotel met aardappelen, paprika’s enz. met uitzicht over een hele mooie baai met een prachtige rotskust. Veel beter kun je het naar onze smaak niet hebben.

Slot

Voor ons is Portugal een prachtige reisbestemming gebleken. Wat we misschien wel het meeste gewaardeerd hebben zijn de ontzettend aardige en vriendelijke mensen die we overal hebben ontmoet en die in alles heel behulpzaam willen zijn. Wat helpt in het contact met de mensen is dat je met de Engelse taal een heel eindje komt in Portugal. Verder is er een enorme rust en ruimte die wij in Nederland niet meer kennen. We hebben ook gemerkt dat de Portugezen het op dit moment niet makkelijk hebben en er veel zorgen zijn over de toekomst. We hebben ook de armoede gezien maar tegelijk ook het optimisme en trots over hun land.

Alle plaatsen waar we hebben verbleven voldeden ruim aan onze verwachtingen en meer dan dat: ruime, goed ingerichte kamers met vooral hele goede bedden en matrassen. Daarnaast werd op de meeste plaatsen dagelijks schoongemaakt en het badlinnen vervangen. Heel luxe dus. Wij zijn op plaatsen geweest die we zelf niet zo heel gauw gevonden zouden hebben en dit alles bij elkaar mag Ardanza als een compliment beschouwen in hun selectie van de verschillende locaties. Verder troffen we bij thuiskomst een leuke verrassing aan in de vorm van een Fado-cd van Maritza.

De vaak gehoorde uitspraak gedurende onze vakantie die wat ons betreft erg van toepassing is op onze vakantie-ervaringen is: ‘Portugal is veel meer dan alleen de Algarve’

Juni 2013

Ans en Peter

 Noot Ardanza: Ans en Peter vroegen een reis op maat aan

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: